Friday 23rd April 2021,
Federatia Romana de Rugby

SFATUL MEDICULUI: Sporturile de contact si traumatismele cranio-cerebrale inchise

19 octombrie 2010 SFATUL MEDICULUI

Clasificarea comotiilor

Una dintre cele mai serioase accidentari in sporturile de contact (rugby, fotbal) o reprezinta traumatismul cranio-cerebral inchis, fara leziune organica mai comun cunoscuta sub numele de comotie.
Comotia cerebrala: este caracterizata prin abolirea brusca a starii de constienta sau fara, survenita imediat postimpact, insotita sau nu de modificari tranzitorii ale functiilor vegetative si vitale ( tensiune arteriala, tahicardie, scurta apnee). Fenomenul este de scurta durata( cateva minute) si total reversibil, deoarece nu-i corespunde o leziune organica.
Majoritatea comotiilor daca sunt recunoscute din timp si tratate corespunzator nu sunt foarte severe.

Trebuie recunoscuta cat mai repede in teren pentru a evita consecinte tragice.

Ce atitudine urmam daca avem o asemenea accidentare?

Continua?
– daca exista o pierdere de constienta chiar si de cateva secunde, nu i se va permite sportivului sa ramana in teren .De asemenea, daca sunt prezente urmatoarele simptome care atesta o comotie minora: – pierderea constientei
pierderea memoriei, confuzie si dezorientare
diplopie sau vedere “in ceata”
vertij, pierderea echilibrului
voma, cefalee

Daca prezinta unul din aceste semne este necesar ca sportivul sa fie scos din teren si evaluat mai departe.

Daca exista pierdere de constienta,:
– asigurarea respiratiei prin control digital al permeabilitatii cailor respiratorii, apoi se pune sportivul in pozitie de siguranta ( decubit ventral cu fruntea sprijinita pe antebrat sau decubit lateral) si se aplica o pipa Guedel, dupa care se scoate sportivul de pe teren cu ajutorul unei targi rigide.

Reintoarcerea la sport in cazul comotiilor:

Reintoarcerea la sport (dupa Cantu – Guidelines to return to sport after cerebral concussion. Physican Sports Med, 1986)

Exista insa situatii in anumite sporturi in care forurile superioare cum ar fi de exemplu in rugby IRB-ul ( International Rugby Board) au impus propriul regulament in ceea ce priveste comotiile, avand in vedere ca rugby-ul impune contact dur intre adversari si microtraumatisme repetate la nivelul capului . Astfel, comisia medicala a IRB a decis urmatoarele in ceea ce priveste reintoarcerea la sport in cazul comotiilor:

Articolul 10 din regulamentul IRB ( International Rugby Board) prevede urmatoarele: 10.1.1 – orice jucator care a suferit o comotie nu se va intoarce in teren (antrenament sau meci) mai devreme de 3 saptamani. Revenirea in teren va fi posibila dupa cele 3 saptamani, daca sportivul nu acuza simptome de hipertensiune intracraniana si dupa ce va fi examinat din punct de vedere medical.
10.1.3 – subiectul se poate reintoarce la activitatea sportiva si mai devreme de cele 3 saptamani, daca nu are nici un simtom care sa ateste HIC si dupa ce a fost consultat de un specialist neurolog.

Autor articol : Dr.Laura Bara, medic recuperare, medicina fizica si balneologie. fost medic al lotului national seniori rugby
Sursa: www.dralinpopescu.ro

4,193 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

5 Comments

 1. DR. C 20 octombrie 2010 at 10:12

  iar copii articolele de pe internet … si te dai mare savant ??? comedianule

 2. Cineva 20 octombrie 2010 at 12:24

  Invata sa scrii corect gramatical, Dr. C! Din Baia Mare cumva? Mai apoi, poti sa arunci si cu r…t, dar numai cand o sa ajungi la 1% din capacitatea intelectuala a celei care a scris articolul! Pun pariu ca nu ai citit pana la sfarsit pentru a vedea cine e autorul articolului! Jenant pt tine!

 3. calin catalin 21 octombrie 2010 at 9:14

  pt dr.c – stimate corespondent, nu stiu daca meriti sa intru in dialog cu tine, dar dpdv medical alin popescu chiar isi poate permite sa copie articole de pe internet pt ca stie ce si cum sa copieze. dpdv medical alin popescu stie ce vorbeste. daca se chinuie putin cred ca ar putea vorbi si despre antrenamentele de rugby, tehnico -tactic vorbind. daca simti nevoia sa-ti exprimi furia poti gasi multi la adresa carora s-o faci, dar alin e chiar nevinovat.

 4. DR. C 21 octombrie 2010 at 10:09

  si tu esti secretara lui personala ?… :))

 5. calin catalin 22 octombrie 2010 at 9:18

  dr.c – sunt unul care i-a cerut sfatul si a primit sfaturile necesare si exacte. iti doresc sa nu ai probleme, dar daca vei avea alin te va ajuta indiferent de relatia ta cu el. el e profesionist, iar tu un simplu individ cu multe frustrari. daca te simti mai bine jignind, fa-o linistit. ca tine sunt o multime pe strada. nu stiu daca, cel putin, distrezi pe cineva. dar ti-am acordat prea multa atentie. si ai dreptate! alin popescu e un tampit… pt tine. eu, si multi altii, il apreciem asa tampit cum este. toate cele bune.

Leave A Response