Monday 25th March 2019,
Federatia Romana de Rugby

Craig Felston: “Vreau să joc în SuperLiga din România”

3 aprilie 2014 INTERNATIONAL, Stiri
Craig Felston.

Craig Felston.

Haiducii – echipa națională a Republicii Moldova – sunt pe punctul de a pleca în Polonia pentru meciul crucial cu echipa țării gazdă pentru câștigarea grupei 1B a Cupei Europei pe Națiuni, calificarea în grupa A, alături de Georgia și România, și astfel continuarea drumului spre Cupa Mondială de Rugby din Anglia de anul viitor.

Echipa a primit un imbold extraordinar prin prezența în lot a lui Vadim Cobîlaș, pilier dreapta, căruia echipa engleză Sale Sharks, revelația Aviva Premiership, i-a permis să absenteze de la importantul meci cu Northampton din sferturile de finală a Cupei Amlin pentru a fi prezent la acest meci decisiv al echipei naționale.

Mijlocașul la deschidere Craig Felston, care joacă pentru Modova datorită bunicilor săi, emigrați de la Tighina în Marea Britanie la începutul secolului trecut, mi-a spus că Haiducii se vor axa de la început pe jocul pe înaintare.

“În mod clar vom profita de punctul nostru forte. N-am avut prea mult timp să ne antrenăm împreună, așa că vom folosi același plan de joc care s-a dovedit eficace în partidele cu Suedia și Germania din noiembrie trecut. Vom folosi puterea pachetului nostru de înaintași ca să câștigăm teritoriu prin lupta în grămezi și la margine. Vadim cap de grămadă va fi în mod cert o armă redutabilă pentru noi. În ceea ce privește liniile dinapoi, vom căuta să atacăm linia avantajului, amenințându-i realmente pe polonezi cu câteva scheme de atac.”, spune Craig.

“La lot se vorbesc patru limbi”

Pentru a fi siguri de calificare, Haiducii trebuie să câștige nu doar meciul cu Polonia cu bonus ofensiv, ci și ultimele două meciuri cu Ucraina (acasă, 12 aprilie) și Cehia (deplasare, 26 aprilie), tot cu bonus ofensiv, pentru a fi siguri că depășesc actuala lideră, Germania, care mai are două meciuri, cu Cehia (acasă, sâmbătă) și cu Suedia (deplasare, 26 aprilie) și un avans de patru puncte în clasament față de Moldova.

O misiune foarte grea, care începe cu acest meci de la Siedlce, la 100km est de Varșovia, spune Craig:
“În primul nu putem doar să ne lăsăm duși de val și să ne așteptăm la victorie. Polonia de abia a pierdut (20 – 24) cu noi pe terenul nostru, iar noi acum jucăm cu ei în deplasare, așa că va fi un meci greu. Cu toate acestea cred că suntem foarte capabili să marcăm patru eseuri, așa cum am arătat în toamna trecută împotriva Germaniei și Suediei. Dacă ne folosim punctele tari și eu pot împinge jocul în zonele avantajoase, sper ca băieții noștri să domine fizic adversarii.”

În lotul echipei Moldovei au fost convocați jucători care joacă în cinci țări: Moldova, România, Rusia, Marea Britanie și Franța. Există cumva dificultăți de comunicare?

“Sunt sigur că majoritatea băieților noștri se înțeleg foarte bine la antrenament și toată lumea pare să aibă relații bune. Pentru mine însă e mai greu explic lucruri care ar putea ajuta echipa și deoarece româna mea e limitată mai degrabă tac din gură”, spune Craig.

”În timpul antrenamentelor se folosesc patru limbi, bineînțeles că româna e limba principală, dar cum avem un nou jucător franco-moldovean care vorbește rusa, dar nu româna, limba se va schimba câteodată când intră în discuție. Cu Andrei Olari ceu vorbesc în franceză și uneori în engleză, iar câteoată chiar și în română, așa că sunt mai multe limbi care se aud la noi în lot”.

Actualmente, Moldova este situată pe locul 28 în clasamentul IRB, cu posibilitatea de urca și mai sus, poziție la care fotbaliștii moldoveni (locul 108 în clasamentul FIFA) pot doar visa. Și cu toate acestea, în mass media de la Chișinău meciul cu Polonia nu stârnește niciun fel de interes. De ce oare?

“Nu prea sunt eu la curent cu modul în care este perceput la ora actuală rugby-ul în Moldova. Eu cred că pentru un joc în deplasare, meciul cu Polonia nu este privit prea serios și de aceea nu i se dă prea multă atenție în mass media. Pentru meciul de acasă cu Ucraina de săptămâna viitoare sper că prea va fi mult mai interesată și sper să văd tribunele stadionului arhipline”, este de părere Craig.

Mijlocașul la deschidere al Haiducilor este student la Universitatea Kingston din sud-vestul Londrei în ultimul an la studii de știință a sportului. Luna aprilie va fi un moment de răscruce pentru Craig.

“Trebuie să găsesc timp să scriu două eseuri universitare și să trec un examen, totul în cursul acestei luni și după aceea am terminat definitv, ceea ce este extrem de atractiv! Combinația asta de studii cu rugby e o mare provocare pentru mine. După aceea aș dori să joc în Super Liga din România, în mai după ce nu voi mai fi student. Va fi oarecum greu să rezolv asta, dar sper să găsesc sprijin. Așa că sper să devin jucător profesionist cât mai curând”, încheie decarul moldovenilor.

Petru Clej

18,077 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response