Saracens înving pe Northampton și se detașează net în fruntea Aviva Premiership

Neil de Kock introduce balonul în grămadă pentru Saracens.
Neil de Kock introduce balonul în grămadă pentru Saracens.

Derbiul campionatului Angliei la rugby – Aviva Premiership – a fost câștigat de Saracens care a învins Northampton Saints cu 28 – 24 și s-a distanțat în clasament la 10 puncte, cu doar trei runde înaintea încheierii sezonului regulat.

Desfășurat pe o vreme superbă pe suprafața sintetică a stadionului Allianz Park din nordul Londrei derbiul a fost dominat timp de 70 de minute de lidera clasamentului, care a desfășurat un joc în plină mișcare, în care balonul a circulat cu rapiditate prin brațele înaintașilor și jucătorilor de pe liniile dinapoi, fără deosebire.

Scorul a fost deschis cu rapiditate de aripa David Strettle care a culcat la colț balonul trimis dintr-un “grubber” – șut de urmărire cu pământul – al mijlocașului la deschidere, internaționalul englez Owen Farrell.

Northampton a replicat rapid printr-o lovitură de pedeapsă transformată de mijlocașul lor la deschidere, Stephen Myler, pentru ca la scurt timp să preia conducerea pe tabela de marcaj, printr-un eseu de penalizare dictat de arbitru pentru prăbușirea de către Saracens a unui maul rulant care se îndrepta vertiginos către butul lor. Myler a transformat și scorul a devenit 10 – 5 pentru Saints.

Avea să fie prima și ultima oară când “Sfinții” s-au aflat în avantaj pe tabela de marcaj. Saracens au realizat că nu trebuie să se angajeze într-un duel de uzură pe înaintare, unde Northampton avea avantaj și au dat drumul la balon din orice poziție.

Sud africanul Schalk Brits, care poate fi considerat cel mai bun centru din lume care joacă pe post de taloneur, a prins un șut înalt în propriul 22, a contra-atacat și cu o schimbare de picior a dat o gaură adâncă în linia defensivă a Sfinților, din faza ce a urmat balonul a ajuns la flankerul scoțian Kelly Brown care a marcat la colț, eseul fiind transformat de Owen Farrell, scorul devenind 12 – 10 pentru Saracens.

Sarazinii au continuat să domine și au frucificat până la pauză de trei ori din lovitură de pedeapsă, una prin Farrell și de două ori prin centrul argentinian Marcelo Bosch, una dintre ele de la 58 de metri distanță de buturi. Scor la pauză Saracens 21 Northampton 10.

După pauză, Saracens au continuat să domine și au marcat al treilea eseu prin Bosch, declarat la final “omul meciului”, transformat de Charlie Hodgson, care l-a înlocuit pe Farrell, zdruncinat de un placaj pe care arbitrul nu l-a considerat întârziat.

Scorul era 28 – 10 în minutul 70 și o victorie cu bonus ofensiv pentru Saracens nu părea exclusă. Numai că pilierul Matt Stevens a avut un moment de nebunie, a replicat după ce a fost tras de tricou, arbitrul l-a văzut și i-a dat cartonaș galben, ceea ce i-a lăsat pe Sarazini în 14 până la sfârșitul meciului.

Northampton a profitat de superioritate marcând două eseuri, unul prin centrul internațional englez, Luther Burrell, celălalt prin aripa stângă, internaționalul galez, George North, ambele acordate după consultarea de către arbitru a judecătorului video.

Myler le-a transformat pe amândouă, scorul a devenit 28 – 24 în minutul 75 și din perspectiva unei victorii cu punct  bonus ofensiv pentru Saracens, meciul a devenit ocazia pentru Northampton să obțină victoria cu bonus ofensiv.

Numai că Saracens s-au apărat foarte exact și au obținut o victorie absolut meritată după un joc spectaculos, de o factură tehnică extrem de ridicată.

Saracens are acum 76 de puncte în clasament, cu 10 mai multe decât Northampton, cu trei runde înainte de final.

Dacă Saracens se îndreaptă inexorabil către locul 1, campioana en-titre Leicester, prin victoria cu bonus ofensiv, 27 – 15 cu Wasps, s-a apropiat la numai trei puncte de Northampton și va încerca să-i depășească pentru a juca pe teren propriu probabila semifinală Play-Off cu rivala sa din centrul Angliei.

Pentru locul 4, care asigură o probabilă semifinală în deplasare cu Saracens, în avantaj este Bath, care a învins în deplasare cu 18 – 17, printr-un eseu de penalizare transformat cu două minute înainte de final, pe rivala sa din vestul Angliei, Gloucester, care a terminat meciul în 11 oameni.

Bath are șase puncte avans față de Harlequins, care la rândul său a învins în deplasare pe Sale Sharks, aceasta din urmă cu pilierul Vadim Cobîlaș în echipă, lui nepermițându-i-se să se alăture echipei Moldovei la meciul împotriva Ucrainei.

Sale este la nouă puncte de Bath și practic nu mai are șanse de calificare pentru Play-Off.

În sfârșit, în lupta pentru evitarea retrogradării, lanterna roșie Worcester a ratat o ocazie de aur să se apropie de penultima clasată, Newcastle, pierzând pe teren propriu, 33 – 38 în fața lui Exeter și deși a obținut două puncte – bonus ofensiv și defensiv – are șapte puncte întârziere față de Newcastle, care a pierdut la scor, 12 – 40, cu London Irish.

În runda viitoare, care se joacă în week-end-ul pascal, se remarcă derbiul Harlequins – Leicester, important pentru ambele echipe.

Petru Clej.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile