31 mai – Ziua finalelor in marile ligi din Europa

Rugby.
Rugby.

Sambata, 31 mai, au loc finalele in marile ligi din Europa – TOP14 in Franta, Aviva Premiership in Anglia si RaboDirect PRO 12 – Liga Celto Italiana. De asemenea, in aceeasi zi are loc si finala Eccellenza – campionatul Italiei.

Cu exceptia TOP14 in care castigatoarea sezonului regulat Toulon intalneste formatia clasata pe locul al saselea, campioana en titre Castres, intr-o re-editare a finalei de anul trecut (14 – 19), in toate celelalte meciuri se intalnesc formatiile clasate pe primele doua locuri.

Toulon vine dupa castigarea finalei Cupei Heineken – Liga Campionilor pentru a doua oara consecutiv, dupa victoria de sambata trecuta de la Cardiff, 23 -6, impotriva lui Saracens. Meciul va fi ultimul competitiv jucat de capitanul echipei, Jonny Wilkinson, care se retrage la varsta de 35 de ani.

Castres, care ca si anul trecut a depasit asteptarile invingand pe Clermont Auvergne in sferturi si pe Montpellier in semi-finala, este intotdeauna prezenta la marile ocazii, chiar daca nu are bugetul de dimensiunile celui al lui Toulon.
In lotul lui Castres figureaza si pilierul Mihaita Lazar, iar in conducerea clubului fostul international roman, Adrian Lungu, campion cu echipa in 1993.

Finala campionatului Frantei se va desfasura pe Stade de France in suburbiile de nor ale Parisului, cu incepere de la ora 21 (22 ora Romaniei).

In Anglia, Saracens, castigatoarea sezonului regulat, va incerca sa treaca peste dezamagirea din finala Cupei Heineken, in fata lui Northampton, care a castigat tot sambata trecuta finala Cupei Amlin – competitia europeana numarul doi, invingand pe Bath.
Si capitanul echipei Saracens, Steve Borthwick, care este doar cu cateva luni mai tanar decat Wilkinson, evolueaza in ultimul sau meci inainte de retragere.

Saracens a mai jucat in finala in 2010 si 2011, castigand-o pe a doua, iar Northampton a fost invinsa anul trecut in finala de Leicester.

Finala campionatului Angliei se desfasoara pe stadionul Twickenham din Londra cu incepere de la ora 15 (17 in Romania).
In finala PRO12, Liga Celto-Italiana, se vor intalni Leinster, clasata prima in sezonul regulat, si Glasgow situata pe locul al doilea.
Leinster a jucat pana acum de sapte ori in finala, castigand titlul de trei ori, in timp ce pentru Glasgow este prima finala, Edinburgh fiind singura echipa scotiana ce a jucat pana acum in finala pierzand in fata irlandezilor de la Munster in 2009.

De altfel, doar echipe din Irlanda si Tara Galilor au castigat Liga Celtica (careia i s-au alaturat din 2010 – 2011 si doua echipe din Italia).

Si aceasta finala va fi prilejul retragerii pentru un alt jucator celebru, Brian O’Driscoll de la Leinster, si el in varsta de 35 de ani, la numai doua luni dupa retragerea sa din echipa nationala a Irlandei, sub culorile careia a jucat de 141 de ori – record mondial.
Finala Ligii Celto-Italiene se va desfasura pe RDS Arena din Dublin, cu incepere de la 18.15 (20.15 ora Romaniei).

In sfarsit, finala Eccellenza – campionatul Italiei – se va juca intre Cammi Calvisano, castigăatoarea sezonului regulat, si Rugby Rovigo Delta, clasata pe locul al doilea, in al carei lot evolueaza si pilierul moldovean Gheorghe Gajion.

In Eccellenza nu joaca Treviso si Zebre, cele mai bune echipe italiene, care evolueaza in Pro12.

Finala campionatului Italiei se joaca pe stadionul San Michele din Calvisano cu incepere de la ora 20.30 (21.30 ora Romaniei).

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile