Romania-Tonga: Ultima linie dreapta

Romania-Tonga: Ultima linie dreapta.

Cupa Mondiala se apropie cu pasi repezi, iar pregatirile echipelor au intrat in ultima linie dreapta, linie care duce catre startul „summit”-ului rugbystic din Marea Britanie.

Pentru Romania si Tonga, acest „sprint” final trece si pe stadionul „Arcul de Triumf”, acolo unde cele doua echipe se intalnesc pe 5 septembrie.

Suporterii echipei noastre isi amintesc – cu placere, desigur – de partida de acum doi ani, cand „Stejarii” au invins selectionata Ikale Tahi cu 19-18, dupa un meci foarte strans.

Un meci cu Tonga nu este, insa, niciodata usor.

Nici chiar atunci cand este cazul unui meci de pregatire care are loc cu doar doua saptamani inainte de inceperea Cupei Mondiale.

Recent, Tonga a participat la Pacific Nations Cup (PNC), unde s-a clasat pe locul trei intr-o competitie la care au mai luat parte Canada, SUA, Fiji, Samoa si Japonia.

Echipa condusa de Nili Latu a avut o comportare buna, castigand trei meciuri (28-18 impotriva Canadei, 33-19 cu SUA, 31-20 cu Japonia) si pierzand primul meci din cadrul competitiei, 22-30, cu Fiji.

Desigur, acest turneu a fost pentru toate echipele, inclusiv pentru Tonga, un turneu de pregatire oferind un prilej potrivit pentru testarea nu doar a individualitatilor, ci si a diferitelor combinatii de jucatori.

Care ar fi aspectele ce merita sa fie scoase in evidenta in urma turneului PNC si in perspectiva meciului cu „Stejarii” Romaniei?

In primul rand, trebuie subliniata evolutia excelenta a perechii de mijlocasi Sonatane Takulua- Kurt Morath.

Dupa ce in meciul de debut cu Fiji perechea de mijlocasi a fost alcatuita din Taniela Moa si Latiume Fosita, Takulua si Morath au jucat, ca titulari, in urmatoarele trei partide.

Contributia lor s-a dovedit a fi esentiala, Takulua marcand patru eseuri, in timp ce Morath a inscris 49 de puncte. Dincolo, insa, de eficienta oglindita pe tabela de scor, meritul celor doi a fost ca au stiut sa controleze si sa dirijeze foarte bine fazele ofensive ale echipei lor.

Daca Takulua va juca la Bucuresti, linia a treia a „Stejarilor” trebuie sa fie extrem de atenta deoarece, in ciuda gabaritului sau (1,76m, 95 Kg), mijlocasul la gramada al oaspetilor este foarte iute si poate surprinde prin atacurile sale lansate pe langa gramada si direct din aglomerari, profitand de orice spatiu liber lasat nesupravegheat de adversari.

In meciul cu echipa Canadei, el a marcat doua eseuri profitand de lipsa de atentie a apararii canadiene tocmai in astfel de faze.

Viteza sa de reactie si deciziile rapide pot sa creeze faze ofensive care sa puna in dificultate apararea „Stejarilor”.

In al doilea rand, avand in fata o selectionata din insulele Pacificului, defensiva echipei noastre trebuie sa se astepte la atacuri directe, in forta, ale liniei de treisferturi.

Faptul ca este un meci de pregatire nu ii va determina pe „razboinicii” din Pacific sa reduca intensitatea sarjelor ofensive si duritatea placajelor.

Aripile Telusa Veainu si Fetu’u Vainikolo sunt foarte incisive, ultimul inscriind 4 eseuri in turneul Pacific Nations Cup. Ambii sunt puternici si rapizi, intercalandu-se, deseori, in atacurile liniei de treisferturi purtate in axa centrala.

In al treilea rand, pe plan individual, merita subliniata evolutia lui Steve Mafi, fostul flanker al echipei Leicester Tigers, care a avut o prestatie foarte buna de-a lungul turneului.

Mafi a jucat atat in linia a treia cat si in linia a doua, interpretand un rol principal in tuse, dovedindu-se foarte util pe ambele posturi.

Avand in vedere ca acest meci are loc cu doua saptamani inainte de startul Cupei Mondiale, va fi interesant de urmarit cum vor aborda antrenorii celor doua formatii intalnirea de la Bucuresti.

Desigur, fiecare echipa si-ar dori sa castige, dar meciul de pe stadionul „Arcul de Triumf” face parte din categoria acelor meciuri al caror rezultat final nu are, totusi, o importanta deosebita.

Aceasta nu inseamna ca rezultatul nu conteaza; conteaza, dar contextul in care are loc partida – cu putin timp inainte de inceperea Mondialului – face ca scorul de pe tabela de marcaj sa nu constituie, probabil, prioritatea absoluta a celor doua echipe.

Fiecare dintre echipe ar dori sa castige, dar nu cu orice pret. Si, mai ales, nu cu pretul unor accidentari, deoarece dorinta antrenorilor este sa ajunga in Marea Britanie cu toti jucatorii intr-o perfecta conditie fizica.

Prin urmare, intentia principala a ambelor tabere va fi sa evite accidentarile; si cum in orice partida exista riscul ca ele sa se petreaca, s-ar putea ca unii dintre jucatorii de baza sa fie menajati.

De asemenea, s-ar putea ca partida de la Bucuresti sa fie folosita de staff-ul tehnic pentru a finisa unele combinatii de joc sau pentru a clarifica stadiul concurentei dintre jucatori pe anumite posturi ai caror titulari nu au fost, inca, stabiliti cu certitudine.

Este posibil ca meciul de la Bucuresti sa constituie ultima sansa acordata unor jucatori, accidentati in partide anterioare, sa demonstreze antrenorilor ca au revenit la forma si nivelul de pregatire necesare pentru a participa la campania care va incepe la mijlocul lui septembrie.

In privinta selectionatei din Tonga, avand in vedere ca meciul de debut in cadrul Cupei Mondiale va fi impotriva Georgiei, s-ar putea ca antrenorul Mana Otai sa foloseasca meciul de pe Arcul de Triumf ca pe un prilej de a testa forta gramezii sale in duelul direct cu Mihaita Lazar et co.

In ceea ce priveste echipa noastre, va fi interesant de urmarit daca Lynn Howells va decide sa il arunce in lupta pe Paula Kinikinilau intr-un meci impotriva tarii sale de bastina.

Intr-un astfel de meci de pregatire, componenta echipelor va avea darul sa ofere si cateva indicii in ceea ce priveste osatura „XV”-ului de baza care va juca in primul meci al Cupei Mondiale.

Fiind ultima partida a celor doua echipe inainte de plecarea spre Londra, s-ar putea ca absentele sa conteze mai mult decat prezentele.

Absenta unor jucatori in posturi-cheie va indica o probabila titularizare in partida de debut, in timp ce prezenta altor jucatori va fi semnul unei posibile trimiteri pe banca de rezerve.

Ambele echipe vor avea o campanie dificila la Cupa Mondiala.

Tonga va juca cu Georgia, Namibia, Argentina si Noua Zeelanda, iar Romania va infrunta Franta, Irlanda, Italia si Canada.

Tonga pare a fi favorita intr-un singur meci, cel cu Namibia, dar s-ar putea ca Jacques Burger sa fie de alta parere!

Unul dintre cele mai interesante meciuri ale grupei va fi cel pe care Tonga il va disputa cu Georgia.

Gruzinii vor cauta sa domine la nivelul gramezii, in timp ce Nili Latu si ai sai vor incerca sa strapunga defensiva georgiana prin sarjele liniei de treisferturi.

Preferinta celor doua echipe pentru un intens angajament fizic presarat cu placaje dure s-ar putea sa genereze „scantei” care sa ridice cu multe grade „temperatura” partidei.

In meciurile cu Argentina si Noua Zeelanda, Tonga porneste cu sansa a doua, dar asta nu va insemna deloc o capitulare inaintea bataliei, pentru ca „razboinicii” din Insulele Pacificului vor lupta cu ardoare nefacand niciun cadou adversarilor lor.

Romania evolueaza intr-o grupa foarte dificila in care, in mod realist, nu porneste ca favorita in niciunul dintre cele patru meciuri.

Dar echipa noastra nu are nevoie sa fie considerata favorita si aceasta conditie trebuie folosita ca un avantaj.

Ceea ce este extrem de important este ca „Stejarii” sa nu faca, ei insisi, aceste meciuri mai dificile decat sunt si sa paseasca pe teren purtand mentalitatea de luptatori si de invingatori.

Desigur, pentru orice echipa rezultatele capata o importanta deosebita la Cupa Mondiala si Romania nu face exceptie in aceasta privinta.

Respectand importanta rezultatelor, ceea ce va fi, insa, la fel de important pentru o echipa din Tier 2, asa cum este Romania, va fi maniera de joc etalata in fiecare dintre meciuri.

Eugen Cionga

Toronto

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile