INTERVIU/ Fostul capitan al Romaniei, Petre Mitu: „Incurajarile primite ma fac sa lupt si mai mult”

Fostul capitan al Romaniei, Petre Mitu: "Incurajarile primite ma fac sa lupt si mai mult".

In localitatea ilfoveana Pantelimon a avut loc sambata, 1 octombrie, prima editie a Trofeului “Mitu Petre”. Competitia organizata in sprijinul fostului mare mijlocas la gramada al Romaniei, Petre Mitu a oferit prilejul acestuia de a reveni acasa, in locul unde a pus pentru prima data mana pe un balon de rugby, sub indrumarea antrenorului Dumitru Sterian –Cioc. Afectat de o boala nemiloasa, scleroza laterala amiotrofica, Pia, cum este poreclit, si-a pastrat optimismul si dragostea de viata, pasiunea pentru rugby ramanand si ea, neatinsa. Acesta a vorbit pentru site-ul frr.ro despre rugby si noua lui viata.

Pia, ai revenit pentru cateva zile in Romania. Cum ai gasit totul?
Ma bucur ca lumea nu m-a uitat, este o mare satisfactie si bucurie personala sa vad ca lumea rugbyului este aproape de mine, ca ma ajuta si ma sprijina. In momente grele ma gandesc tot timpul ca am fost norocos sa fac parte dintr-o asemenea mare familie, dintr-un sport special care mi-a dat si imi da putere sa lupt.

A fost o regasire emotionanta…
Da, pentru ca ma bucur de fiecare data sa revin acasa, la Pantelimon, locul in care m-am nascut si am pus pentru prima data mana pe balonul de rugby. Sunt locuri speciale pentru mine, cu oameni si momente care mi-au marcat viata. Imi pare rau ca nu pot veni atat de des pe cat mi-as dori, insa imi este destul de greu, mai ales ca acasa am totul amenajat ca sa imi fie mult mai usor.

Anul acesta a fost prima editie a trofeului care iti poarta numele. Cum a fost?
O mare onoare. A fost un sentiment frumos sa vad cu ochii mei atatia copii jucand rugby, sa vad bucuria si pasiunea lor. Am retrait parca toate momentele frumoase ale carierei mele. Din pacate, viata este cu dus si intors si trebuie sa ne bucuram de fiecare moment al vietii, sa traim totul la timpul lui. Este emotionant sa vad ca oamenii de rugby si nu numai, au venit langa mine.

Cat de mult te ajuta incurajarile tuturor?
Cand esti jos si ai momente grele, orice mesaj, orice incurajare si orice telefon conteaza. Pentru mine totul are o importanta deosebita, iar incurajarile primite ma fac sa ma lupt si mai mult. Lupt in primul rand pentru mine, pentru familie, dar si pentru cei care cred in continuare in mine.

Doi dintre marii mijlocasi la gramada ai Romaniei: Petre Mitu si Mircea Paraschiv.
Doi dintre marii mijlocasi la gramada ai Romaniei: Petre Mitu si Mircea Paraschiv.

Pia, ce a insemnat pentru tine sa joci pentru Romania?
Un vis, un sentiment greu de descris in cuvinte. Orice sportiv isi doreste ca la un moment dat sa joace pentru tara lui, iar eu am reusit asta. A fost multa munca in spate si pasiune, dar privind inapoi nu as schimba nimic. Este un sentiment unic, care te intregeste ca om.

Care consideri ca este meciul cel mai frumos pe care l-ai jucat cu Romania?
Pentru mine toate au fost importante, imi amintesc fragmente aproape din toate. Insa cel mai special este cel din 2002, cand am invins Georgia la Tbilisi (nr. 31-23) si am castigat Cupa Europeana a Natiunilor. Georgia incepuse sa fie o echipa puternica, mai ales pe inaintare si a fost primul meci jucat acolo cu 45.000 de spectatori in tribuna. Deja de atunci, Georgia avea public numeros. Mi-a ramas in minte atmosfera aceea, era ca un vulcan, nu ne puteam auzi pe teren. A fost un meci cu o mare intensitate, in care ne-am daruit total si am jucat pentru fiecare balon.

Iti e dor de un meci in tricoul Romaniei?
Se face liniste, ochii i se umezesc…

Te mai uiti la rugby?
Da, la aproape toate meciurile. Ma uit la cele din Franta, mai ales. In general imi place sa vad orice meci de rugby.

Ai vazut meciurile Romaniei?
Da. Am urmarit meciurile din Cupa Europeana a Natiunilor si am ramas placut impresionat de progresul echipei. Rugbyul a evoluat foarte mult de cand jucam noi , am progresat si noi, insa natiuni precum Georgia si Portugalia au avut o rata mult mai mare de progres. Este important sa continuam pe acest drum, sa progresam.

Romania va incepe campania de calificare pentru Cupa Mondiala din 2019, din Japonia. Cum crezi ca va fi?
Va fi o calificare grea, greu de realizat, dar vazand jocul reusit de baieti in Cupa Europeana a Natiunilor, nu cred ca vor fi probleme. Trebuie insa sa trateze cu seriozitate toate meciurile si sa fie constienti ca trebuie sa lupte pana in ultima secunda. Doar uniti ca o echipa pot reusi.

 FOTO: www.photoflorian.com

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile