Friday 04th December 2020,
Federatia Romana de Rugby

Invictus sau cum a castigat Africa de Sud Cupa Mondiala din 1995

6 noiembrie 2009 MEDIA

invictusFilmul Invictus prezinta povestea presedintelui sud-african, Nelson Mandela, care a incercat prin rugby sa isi reuneasca poporul divizat de apartheid.
Nelson Mandela (Morgan Freeman) si Francois Pienaar (Matt Damon), capitanul echipei Africii de Sud, sunt personajele principale. Filmul realizat de Clint Eastwood prezinta implicatiile sociale pe care rugbyul le-a avut in aceasta tara si modul in care au reusit cei doi sa uneasca o natiune prin intermediul acestui sport.

Locuitorilor de culoare nu le placea rugbyul pentru ca el era practicat intr-o proportie covarsitoare de albi (Afrikaners).
Abia ales presedinte, dupa ce statuse 27 de ani in inchisoare datorita convingerilor sale, Mandela il incurajeaza pe capitanul Springboks, Francois Pienaar, sa castige Cupa Mondiala. Capitanul il asculta si sud-africanii inving in finala Noua Zeelanda.
In momentul decernarii trofeului, Mandela a purtat un tricou identic cu cel al capitanului, acesta fiind se pare primul semn al reconcilierii intre albii si negrii din aceasta tara. Francois Pienaar a declarat atunci ca trofeul este pentru toti cei 43 de milioane de sud-africani.
La aceasta Cupa Mondiala Africa de Sud a invins si Romania.

Numele filmului vine de la o poezie a lui William Ernest Henley, scrisa in 1875, intitulata Invictus, pe care Mandela o stia din inchisoare. I am the master of my fate, I am the captain of my soul sunt ultimele doua versuri ale poeziei care apar si in film.
Initial, filmul s-a numit The Human Factor si este inspirat din cartea lui John Carlin – Playing the Enemy: Nelson Mandela and the Game That Changed a Nation.
Criticii il vad deja ca pe un candidat serios pentru OSCAR.

Urmareste aici trailerul filmului:

4,409 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

3 Comments

  1. vaspargfata 9 ianuarie 2010 at 10:54

    Da,am vazut filmul,totusi filmul e ok pentru “cunascatori” dar cea fost in realitate nustiu ce sa zic ,dar oricum sa vazut valoarea la vremea aceea?
    NU STIU CE SA ZIC MAI VREAU PARERI SI DE LA ALTII

  2. NY 15 ianuarie 2010 at 3:59

    Un film emotionant realizat extrordinar. Francois Pienaar si Nelson Mandela, doi eroi care au evitat un alt razboi civil! Pacat ca in lume nu sunt mai multi oameni ca cei doi! Ptr actori …nota 10! In film o sa vedeti ptr cei ce nu stiau de Cester WIlliams, cine a fost acesta si cat de iubit este in Africa de Sud!

Leave A Response