
In 1980, pe stadionul Giulesti, nationala noastra a reusit una dintre cele mai importante victorii din istoria rugbyului romanesc. A invins Franta cu scorul de 15-0.
Presa vremii a scris pe larg despre aceasta victorie, aducand elogii pachetului de inaintare care a jucat foarte bine impotriva francezilor.
In fata a peste 20.000 de spectatori Romania a intrat in avantaj la pauza, printr-o lovitura de pedeapsa a lui Ion Constantin. In minutul 68, acelasi Constantin ridica scorul la 6-0 pentru Romania dupa ce transforma din nou o lovitura de pedeapsa.
In ultimul minut al meciului, Constantin reuseste o transformare de la 52 de metri si face 9-0 pentru Romania.
In minutele de prelungire Romania marcheaza un eseu prin numarul opt, Pompilie Bors. Eseul este transformat de Constantin, care stabileste scorul final, Romania-Franta: 15-0.
Pentru francezi aceasta era prima infrangere la zero dupa 15 ani.
Marcatorul eseului, actualul vicepresedinte al FRR, Pompilie Bors spune ca un eseu contra Frantei este ceva unic.
“Un eseu impotriva Frantei este ceva de vis. Ceva unic. Este una din cele mai de pret amintiri ale mele. Sunt mandru ca am reusit sa marchez contra cocosilor. Imi aduc aminte ca am jucat cu mare ambitie contra Frantei. Am avut o echipa foarte buna pe teren. Forta grupului a contat enorm. Stadionul a fost plin. Peste 20.000 de spectatori. O atmosfera senzationala”, a declarat Pompilie Bors pentru frr.ro.
Romania-Franta: 15-0
23.11.1980
Romania: 15. Ion Simion (Grivita Rosie), 14. Sorin Fuicu (Steaua), 13. Gheorghe Varzaru (Farul), 12. Ion Constantin (Dinamo), 11. Marian Aldea (Dinamo), 10. Dumitru Alexandru (Steaua), 9. Mircea Paraschiv (Dinamo)(capitan)
1. Ion Bucan (Stiinta Petrosani), 2. Mircea Muntean (Steaua), 3. Constantin Dinu (Grivita Rosie), 4. Gheorghe Dumitru (Universitatea Timisoara), 5. Gheorghe Caragea (Dinamo), 6. Florica Murariu (Steaua), 7. Enciu Stoica (Dinamo), 8. Pompilie Bors (Dinamo)
Marcatori: Ion Constantin 3 lovituri de pedeapsa, 1 transformare (11 puncte); Pompilie Bors 1 eseu (4 puncte)
Antrenori: Valeriu Irimescu; Teodor Radulescu
Arbitru: Alan Richards (Tara Galilor)
Stadion: Giulesti
Spectatori: 20.000
Foto: Rugby. Mica Enciclopedie. (Dumitru Manoileanu)
Rezumatul partidei:
9,061 total views, 2 views today
UN MECI CE NU POATE FI UITAT !
un meci frumos pt vremurile acelea.evolutia rugby-lui mondial a depasit cu mult ani 1980.pacat ca ROMANIA a ramas la acelasi stadiu daca nu chiar mai rau
frate, dar de ce pe Giuleşti ?????????
GRIVIŢA ROŞIE HAHAHA CE VREMURI…
Cei tineri ar trebui sa se ambitioneze si sa ajunga si ei la asa performanta.Dar la cum este vazut rugby-ul in Roamnia, azi, cred ca este imposibil…
Ma mandresc cu acest nume, sunt fata unui tanar pe acea vreme (acum tata are 60 de ani) care facea parte dintr-o echipa de tineri dedicati cu adevarat sportului.Jos palaria si sa ne ajute Dumnezeu sa mai existe generatii cum au fost o data in mai toate sporturile practicate cu devotament pentru sport in Romania.
super!!!!!!!!!!!!
Ce vremuri si ce rezultate!Oare cind vor mai veni All Blacks sa joace din nou in Romania cu noi?Rar i-am vazut pe neozeelandezi sa se bucure de o victorie asa cum s-a bucurat dupa victoria de la Bucuresti.A fost o victorie cu doua incercari anulate baietilor nostri de un arbitru scotian care,la banchet, a recunoscut ca macar una trebuia acordata.Probabil i-a fost frica de victoria noastra.
Scuzati micul dezacord "cum s-a bucurat" neozeelandezii.
Jucau au nostri un rugby de cea mai buna calitate si desi gramada a fost mereu punctul nostru forte ,echipa era foarte echilibrata si poate ce se vede cel mai bine este faptul ca nu aveau complexe.In meciul cu Scotia de la Cupa Mondiala daca nu ne precipitam pe alocuri castigam acel meci,dar scotienii s-au mobilizat si au castigat.Poate federatia cu ajutorul TVR ne poate pune si meciul cu All Blacks unul din cele mai frumoase meciuri din cate a jucat nationala.Poate ca o emisiune despre nationala ar fi cea mai buna promovare ce s-ar putea face rugbyului.
Mă uitam la TV cu sufletul la gură, deși nu știam regulile jocului, dar îmi plăcea cum trecea mingea printre buturi, din cele mai neașteptate locuri. Peste ani, doi huni amici, foști rugbiștii, m-au adus la meciurile de rugby de pe Steaua, Olimpia, Triumf. Și Dinamo, dar acolo te apuca plansul: nu tu gradene ca lumea, nu tu iarba pe teren, nu tu umbră. După tot ce am căzut și cu amintirea acelui meci de oe rapid, ma intreb:”Ce s-a întâmplat cu rugbyul romanesc?” Văd acum la TV 5 un stadion plin, meciul La Rochelle – Toulon. Pe când asa din nou în România?