Wednesday 08th April 2020,
Federatia Romana de Rugby

Stejarii intra in cantonament de luni pentru meciul retur cu Ucraina

26 mai 2010 NATIONALA

Ionut Dimofte

Echipa nationala de seniori va intra in cantonament la Izvorani la inceputul saptamanii viitoare pentru a pregati partida retur cu Ucraina din Recalificarile pentru Cupa Mondiala.

Meciul se va desfasura sambata, 05 iunie, la Botosani pe Stadionul Municipal, incepand cu ora 18:30.
Partida va fi transmisa in direct de TVR2.

Lotul convocat pentru aceasta partida:

Inaintare: Popescu Cezar (Saint Medard en Jalles), Florea Silviu (US Montauban), Maris Samuel (CSA Steaua Bucuresti), Basalau Radu (CSU Arad), Zebega Bogdan (CSA Steaua Bucuresti), Radoi Andrei (CSM Baia Mare), Sorin Socol (FC Oloronais), Coste Alin (Narbonne), Ursache Valentin (CSM Baia Mare), Sirbe Marius (Tarbes), Burcea Stelian (CSU Arad), Lucaci Viorel (CSA Steaua Bucuresti), Ianus Daniel (CSA Steaua Bucuresti), Macovei Mihai (CSM Baia Mare), Ursache Sergiu (Casino di Venezia), Manta Alexandru (RC Lyon)

Treisferturi: Surugiu Florin (CSM Bucuresti), Ivan Valentin (CS Dinamo Bucuresti), Dumbrava Dan (CSA Steaua Bucuresti), Conache Gabriel (CSU Arad), Dimofte Ionut (CSM Baia Mare), Dascalu Robert (CSA Steaua Bucuresti), Gal Csaba (CSM Baia Mare), Vlad Dan (CSA Steaua Bucuresti), Cazan Ionel (CSA Steaua Bucuresti), Fercu Catalin (CSU Arad), Ciuntu Stefan (CSM Baia Mare), Nicolae Catalin (RCJ Farul), Vlaicu Florin (CSA Steaua Bucuresti), Botezatu Ionut (CSM Baia Mare)

Staff-ul este compus din: Pompilie Bors-Manager Administrativ, Robert Antonin-Manager General, Romeo Gontineac-Antrenor, Steve McDowall-Antrenor, Cotenescu Emil-Medic, Sergiu Chicos-Kineto, Tivga Petrica-Kineto

2,380 total views, 4 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

5 Comments

 1. Vasile Constantin-Mao 27 mai 2010 at 21:01

  Jocurile de recalificare – ocazii de crestere a competitivitatii

  In acest an, premargator turneului final al CM, la care speram sa fim prezenti, ar fi 5 jocuri de recalificari (au ramas 4), plus 3 in IRB Cup (normal ar mai trebui 1-2 jocuri-test in sfarsit de sezon). Acestora li se vor adauga alte 5 jocuri in CEN din primavara urmatoare si, banuiesc, alte 2-3 jocuri de pregatire. Aceasta trecere in revista a unui calendar cert al nationalei, marcheaza mai mult de 15 jocuri, cu tot atatea stagii de pregatire. Automat acest bogat program presupune posibilitatea unei ample si minutioase pregatiri, concretizata in cresterea si uniformizarea capacitatii la efort specific, structurarea tehnico-tactica a jocului (cu sincronizarea actiunilor si adaptarea solutiilor la posibilitati etc.), dar si consolidarea spiritului de echipa. Este de mentionat ca dupa aceiasi densitate a actiunilor in etapa trecuta, de un an, jocul echipei noastre nu a marcat nicio imbunatatire, rezultatele venind, mai ales, pe seama motivatiei si mobilizarii jucatorilor.

  Fara discutie, pregatirea exigenta si laborioasa, pe de o parte, animatia si concurenta pretendentilor la un loc in lotul de mondiale, pe de alta parte, trebuie sa stimuleze un climat propice marei performante. Pentru aceasta, pe langa programarea atenta a instruirii si pregatirii jocurilor, pe langa obiectivul de rezultat (capital in lupta de calificare, dar si de palmares), trebuie sa marcheze castiguri progresive pe toate coordonatele manifestarii individuale si colective. Daca in teorie cele de mai sus sunt recunoscute de oricine drept piloni de baza ai tehnologiei preparatiei sportive, chiar si campaniile trecute de cupa mondiala au fost marcate de grave impedimente in instruire, cu experiente ce au limitat manifestarea si performanta nationalei (reamintesc inca odata, doar neinspiratul – ca sa nu folosesc un termen descalificant, stagiul montan programat in apropierea debutului marii competitii, marca „antonin”/2007!).

  Am mentionat succint cele de mai sus si pentru ca manifestarea echipei nationale a lasat mereu impresia unei pregatiri la intamplare, fara sa duca la un ritm si o buna capacitate competitiva, fara acel grad de sincronizare indispensabil jocului de compartiment si de echipa nationala. Impresia a fost ba ca pregatirea fizica era insuficienta, ba ca motivatia (inchipuiti-va, de a juca in echipa nationala!?) era fragila, de unde si abundenta de erori, joc anost, rudimentar.

  In acest sens, parcursul din aceasta primavara in CEN, fara indoiala meritoriu si total diferit de editia precedenta, nu a marcat si indicii clare de dezvoltare a jocului, de valorificarea plenara in echipa a potentialului grupului. Atacul preponderent pe inaintare (ca sa nu spun, numai pe inaintare) pe care se bazeaza jocul nationalei noastre este mult prea putin pentru randamentul la un turneu de CM, si la urma-urmei nici in valorificarea asa cum trebuie a acestui atu, uzat excesiv.

  Pentru aceasta consider ca fiecare joc trebuie transformat intr-un test al dorintei de performanta, de progres si perfectionare. Fiecare joc trebuie sa aduge elemente cat mai consistente in competitivitatea echipei. Pregatirea trebuie facuta cu maximum de profesionism, in care exigentele ferme sa fie justificate de o dispunere logica a mijloacelor de instruire, cum si de mobilizarea tuturor resurselor.

  Obiectivele meciurilor trebuie sa fie de rezultat, dar si de joc, de sistematizarea tehnico-tactica a acestuia in vederea rentabilizarii capacitatilor echipei si a jucatorilor. Disciplina tactica este esentiala in joc, ca si implicarea jucatorilor cu maxima daruire si randament. Urmarirea atenta a fiecarei evolutii si analiza minutioasa, pentru evaluare dar si pentru constientizarea jucatorilor, sunt esentiale. De aceea, consider, ca este indispensabila prezenta unui analist video in stafful tehnic.

  Rezultatul, si pentru ca am vazut o recenta declaratie care il minimaliza, da foarte multe relatii despre forma si nervul de joc, despre siguranta tehnica si disciplina tactica, despre eficacitatea in concretizare, despre starea de spirit si nivelul competitivitatii echipei. In acest sens, speram ca experienta sportiva si metodologica, pe de o parte, dar si responsailitatea si ambitia, pe de alta parte, vor face din cei doi antrenori o echipa tehnica echilibrata si ultra operativa.

  Spiritul de echipa este un reper extrem de important si subtil in consolidare. De baza sunt cunoasterea atenta a jucatorilor si modelarea aspiratiilor acestora la obiectivul major de onorabila reprezentare a rugbyului romanesc. Prezenta la Cupa Mondiala constituie o motivare majora. Iar echipa, jucatorii, trebuie sa fie pregatita nu atat pentru calificare (etapa decisiva intermediara) cat pentru importanta si dificila participare la eventul mondial. Trebuie evitata dezolanta situatie (chiar prin eliminarea cazurilor suspecte, inerente si usor identificabile) de a ajunge jucatori la CM fara prea mare ardoare de a apara culorile nationale. Este rolul unei judicioase pregatiri psihologice de a nu prezenta in disputa cu titanii jucatori preocupati de obiective in afara echipei, cum de altfel s-a si intamplat: in Australia au ajuns jucatori care in loc de maxima daruire si sacrificiu refuzau contactul cu adversarul (pentru ca un viitor contract le conditiona integritatea), sau, la Marseille, in noaptea debutului cu Italia parte din jucatori gasisera momentul propice de a-si exercita virilitatea !?

  Sunt elemente pe care, daca Steve McDowell nu le poate concepe, nu le poate banui la o echipa reprezentativa, Romeo Gontineac le cunoaste si stie cat prejudiaza atmosfera de echipa astfel de „gauri”. Pentru aceasta nu trebuie sa faca niciun rabat de la comportarea demna, gasind o imbinare de pedagogie convenabila intre atitudinea prietenoasa-colegiala si cu maxima exigenta la tinuta si angajament total. Un comportament adecvat se urmareste in fiecare clipa, in fiecare gest din instruire, iar jocurile verifica, testeaza, adaptabilitatea jucatorilor la exigente tehnico-tactice si fizice, dar si a valentelor morale, necesare la ridicarea standardului spiritului de echipa reprezentativa.

  Vasile Constantin-Mao

  PS. Nu stiu daca prima mansa cu Ucraina a constituit un joc prins deja intr-un program laborios de pregatire. S-ar putea ca precipitarea in schimbarea conducerii tehnice sa fi surprins nepregatita toata „compania nationalei”. In orice caz, cam asta este impresia ce a lasat-o. Jocul (despre care s-a auzit ca nu a fost deloc reusit, cum si rezultatul mai strans decat oricand si care, sincer, nu pledeaza pentru aspiratiile ferme a unei participante la turneu final de CM), in afara de victorie speram ca a fost si un test lamuritor asupra unor chestiuni de organizarea jocului (stim bine, destul de precar manifestate pana acum), sau despre posibilitatile jucatorilor utilizati, multi mai putin incercati pe la echipa nationala. In orice caz, elemente care la urmatorul joc ar trebui in parte corectate sau ameliorate.

 2. calin catalin 28 mai 2010 at 10:18

  fara sa vreau sa intru in polemica cu dl vasile constantin-mao, pe care-l salut cu respect, trebuie sa fac niste observatii la cateva din afirmatiile postarii sale. am citit cu foarte mare atentie ceea ce a scris, asta si ca forma de interes pe care o acord articolelor sale nu numai de pe acest site, si am regasit o mentalitate care nu este benefica nici unui sportiv, respectiv antrenor. este o atitudine care a afectat mult timp modul de lucru al antrenorilor, in general, la nivel mondial. s-a demonstrat stiintific ca relatiile sexuale in preziua unui meci nu schimba deloc capacitatea de concentrare a unui jucator. ba dimpotriva, au rolul de a elimina multe din trairile negative ale persoanei respective. daca un jucator va trebui sa infrunte un adversar considerat puternic, imaginea de sine sufera profund, fiind angoasat de modul in care va reusi sa faca fata unei presiuni atat de mari. aceste trairi il vor marca in a lua o decizie intr-o situatie de unu la unu. o relatie sexuala vine si contribuie la restabilirea echilibrului imaginii de sine, de om potent. in intimitatea lui psihica se raporteaza la o disputa directa cu cel pe care-l va intalni pe teren caruia ar dori sa-i transmita un mesaj de genul: uita-te de ce sunt in stare !
  faptul ca exista o lipsa de concentrare pe teren pentru a realiza un scor favorabil se poate datora si unor motivatii proprii ale antrenorilor care vin si spun: ” ne intalnim cu italia, sunt mai buni ca noi, dar trebuie sa-i invingem!” . deja fraza s-a incheiat pentru jucatori dupa „… sunt mai buni ca noi…” . restul nu mai conteaza. incurajarea, motivatia trebuie sa mearga catre o fraza de genul: ” intalnim italia, o echipa puternica, o echipa pentru care avem antidotul: un pachet de inaintasi perfecti, cu o linie de treisferturi extrem de rapida si eficienta! maine vreau sa le scoatem rugbyul din cap, sa-i facem de rusine la ei acasa! punctele lor slabe sunt urmatoarele…” . jucatorii trebuie sa aibe permanent in cap punctele slabe ale echipei adverse pt a reactiona rapid in situatii limita printr-o raportare directa la cele stiute. o lipsa a identificarii precompetitionale a slabiciunilor adversarilor, repetate la exasperare, va face inutila gasirea lor pe teren in plin efort fizic si psihic, mai ales in conditiile unor presiuni externe variate. sa nu fiu inteles ca recomand ca toata echipa sa mearga sa faca sex in preziua unui meci important. ar fi hilar ! este o situatie intima care se regleaza mutual. ma gandesc cum ar fi sa mearga toti la aceeasi femeie! multa bafta romaniei !

 3. Vasile Constantin-Mao 29 mai 2010 at 20:44

  Va rog sa nu va suparati, dar credeam ca in acest spatiu vorbim lucruri serioase.

 4. calin catalin 29 mai 2010 at 23:23

  serioase, dar nu rigide. daca postarea dvs, dle constantin, se refera la comentariul meu, va asigur ca am tratat subiectul cu seriozitate. nota de final, comica, nu umbreste, sper eu , cu nimic seriozitatea abordarii mele. sexul inainte de meci este un subiect serios, f des intalnit in discutiile din cantonament, dar si f atent studiat. o ampla emisiune a fost dedicata acestui subiect pe discovery. toata stima.

Leave A Response