Monday 23rd November 2020,
Federatia Romana de Rugby

Care este legatura dintre Aeroportul Baneasa si rugby?

4 noiembrie 2010 PROFIL

Aerogara Baneasa

In afara faptului ca este folosit de multe echipe pentru zboruri interne si internationale, Aeroportul Baneasa are o legatura aparte cu rugby-ul.

Cupola sa are forma unui capat de balon de rugby si a fost proiectata de un fost jucator. Ascanio Damian (1914 – 2005), este cel care a realizat planurile pentru aceasta constructie.

Absolvent “Magna cum laudae” al Facultatii de Arhitectura, promotia 1942. Debutul ca jucator de rugby si-l face in 1930 la clubul “Sportul Studentesc” din Bucuresti, unde i-a avut ca antrenori pe A. Marasescu si I. Buzoianu (a mai practicat voleiul si atletismul in anii de liceu, la indemnul profesorului de educatie fizica I. Dobre).

Pana in 1949, cand isi incheie activitatea competitionala, cucereste cinci titluri nationale, patru titluri cu echipa “Sportul Studentesc” si un titlu cu echipa “Universitatea” (noua titulatura a clubului Sportul Studentesc). In echipa nationala de rugby a Romaniei are noua prezente, intre 1934 si 1949; joaca de patru ori impotriva echipei Frantei si in 1936 la J.O. de le Berlin.
Eminent cadru universitar, a parcurs toate treptele didactice pana la gradul de profesor universitar si functia de rector al Institutul de Arhitectura din Bucuresti, functie detinuta timp de sapte ani. A fost, vreme indelungata, vicepresedintele Uniunii Arhitectilor din Romania. Participant permanent la congresele organizate de Uniunea Internationala a Arhitectilor. De numele sau sunt legate multe constructii in Bucuresti. Edificator este cupola aeroportului Baneasa, terminata sub forma unui capat de balon de rugby.

Dupa pensionare, a continuat activitatea ca profesor consultant la Facultatea de Arhitectura. Meritele in activitatea didactica i-au fost rasplatite cu titlul de profesor emerit in februarie 2000. Institutul de Arhitectura si Urbanistica “Ion Mincu” i-a acordat titlul de “Doctor Honoris Causa”.

Mihai Cojocaru

Foto: http://en.wikipedia.org

2,672 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

2 Comments

 1. zamfir 5 noiembrie 2010 at 10:42

  mai folositi-l pe dl.cojocaru pentru a ne aduce aminte si performantele profesionale ale fostilor rugbisti. cred ca are destule materiale, dupa cum se vede in cele de mai sus. despre cei jucatorii actuali, incercati cei din media…

 2. vasile constantin 5 noiembrie 2010 at 20:26

  Ascanio Damian. personalitate de exceptie a rugbyului romanesc

  Subscriu cu respect la articol si fac urmatoarele complectari, accentuand relevanta sportiva:
  Ascanio Damian a jucat cu predilectie centru, distingandu-se prin jocul sau spectaculos si cerebral. A facut parte dintr-o linie de treisferturi de exceptie a rugbyului nostru, impreuna cu Nelu Popa, Costica Dinescu, Andries, Crissoveloni, Toma Moldoveanu si Telu Diamndi. Rezultatul de 8-11 obtinut in fata redutabilei reprezentative a Frantei, in anul 1938, la Bucuresti, este destul de convingator.

  Dar activitatea care i-a aureolat spiritul rugbystic si in care s-a detasat ca un organizator si manager sportiv deosebit a fost presedintia Federatiei Romane de Rugby. A fost presedinte intre anii 1947-1952. Intrand in mandat intr-un an extrem de greu pentru rugbyul nostru (amintesc: era anul desfiintarii celor mai bune echipe romanesti, Tenis Club Roman, Stadiul Roman, Sportul Stdentesc si Viforul Dacia, acuzate de compozitie si tendinte reactionare), i-a croit acestuia un viitor nebanuit.Chiar in primul an a impus tuturor echipelor de seniori sa aiba echipe de juniori. Asa, numai in capitala (in tara erau doar 1-2 echipe) numarul practicantilor s-a dublat, iar peste cativa ani avea sa apara o divizie de tineret-rezerve, de 14 echipe.
  Cu o echipa federala extrem de activa (secretar general Ed. Denischi), presedintele desfasoara o ampla campanie de promovare a rugbyului in tara. Chiar in timpul mandatului sau se produce o mare expansiune rugbystica la noi, zeci si zeci de echipe aparand in toata tara.

  Simbolul arhitectural al rugbyului de la aeroportul Baneasa (acoperisul cu forma de balon) are si un precedent, extrem de important. In anul 1943, presedintele frr, Serban Ghica, ii solicita prietenului si coechipierului de la Sportul Studentesc si de la Nationala, sa faca macheta unui timbru cu tema din rugby. Executa macheta timbrului (un placaj la purtator de balon), iar timbrul postal va aduce o reala prosperitate federatiei, fiind si o premiera mondiala. Ce este interesant, si asta spune mult despre marele om, este amanuntul fizionomic al jucatorului placat: mustata ”a la Stalin”. De aici si dilema: teroarea comunista ce psihoza lumea, „stopata in placaj de creator”, era oare o satira sau un mesaj premonitial?

  Spre sfarsitul anilor 50 suprastructurile federatiei, bazate pe apartenenta politica si tupeu, scot „oameni noi” in fata. Usor, usor sportivul si omul Ascanio Damian, marea personalitate a rugbyului nostru este marginalizat, prejudiciind jocul nostru, ca in atatea alte cazuri, de autoritatea si competenta ce le dovedise cu prisosinta.

  Vasile Constantin-Mao

Leave A Response