Monday 06th July 2020,
Federatia Romana de Rugby

Adevarul.ro: Meci pentru mentinerea in Top 12

22 noiembrie 2010 MEDIA

SOLIDARITATE - cuvantul cheie printre Stejari

Romania este una dintre cele douasprezece nationale de rugby care au participat la toate cele sase editii ale Cupei Mondiale organizate pana acum. O victorie cu Uruguay o va mentine in acest club select. „Stejarii“ au terminat la egalitate (21-21) la Montevideo, iar in mansa retur cu echipa celesta, programata sambata, la Bucuresti, pornesc favoriti.

Ideea organizarii Cupei Mondiale la rugby a aparut in 1947, fiind lansata de Alfred Eluere, presedintele de atunci al Federatiei Franceze. Dominatori in forul mondial (IRB), britanicii nu au fost de acord, considerand ca sportul cu balonul oval trebuie sa-si pastreze caracterul amator (din acest motiv englezii au disputat primul lor campionat abia in 1987). Proiectul avea sa se materializeze abia dupa patru decenii, iar la prima editie, gazduita in comun de Noua Zeelanda si Australia, s-a participat pe baza de invitatie.

Recomandata de victoriile obtinute in fata Frantei – ulterior avea sa castige si cu Tara Galilor, si cu Scotia -, echipa Romaniei s-a numarat printre cele 16 nationale care au onorat competitia, iar de atunci s-a calificat mereu la turneele finale. “Stejarii” fac parte, de altfel, dintr-un club restrans, doar 12 natiuni bifand toate cele sase editii de pana acum.

Neinvinsi in meciurile oficiale din martie 2009
Rezultatul egal (21-21) obtinut in 13 noiembrie, la Montevideo, cu Uruguay, in prima mansa a “barajului” de calificare la Rugby World Cup 2011, a confirmat statutul de favorita a nationalei noastre. Fireste ca atat jucatorii, cat si suporterii au regretat ca s-a ratat o victorie care, dupa cum s-a desfasurat meciul – la pauza a fost 14-5 -, era perfect posibila. “Am comis prea multe erori, iar acestea ne-au costat”, avea sa declare la final Sorin Socol.
Pe langa satisfactia pur sportiva, calificarea Romaniei la Cupa Mondiala de anul viitor are implicatii majore si asupra viitorului acestui sport la noi, ea facand ca sprijinul financiar acordat de International Rugby Board sa fie mentinut – pe langa bani, Bucurestiul a primit organizarea IRB Nations Cup din 2007 incoace.

„Suntem datori fata de generatiile viitoare de rugbysti. Asa cum si cei dinaintea noastra ne-au lasat mostenire victoriile lor, asa si noi trebuie sa le facem drumul mai usor celor care vin dupa noi”, declara atunci capitanul “stejarilor”.
Meciul Romania – Uruguay este programat sambata, 27 noiembrie, la ora 17.00, pe stadionul “Arcul de Triumf” (GSP TV). Spectatorii care vor veni in tricoul nationalei sau cu un steag tricolor vor avea acces liber in limita locurilor disponibile in tribune.

Grupele Cupei Mondiale din 2011
Grupa A: Noua Zeelanda, Franta, Tonga, Canada, Japonia
Grupa B: Argentina, Anglia, Scotia, Georgia, Romania / Uruguay
Grupa C: Australia, Irlanda, Italia, Rusia, SUA
Grupa D: Africa de Sud, Tara Galilor, Fiji, Samoa, Namibia

Autor: Marian Burlacu
Sursa: www.adevarul.ro

1,639 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

  1. Bogdan Voicu 24 noiembrie 2010 at 16:33

    Multa bafta baieti!

Leave A Response