Wednesday 23rd September 2020,
Federatia Romana de Rugby

Grigore Caracostea – parintele rugby-ului romanesc

26 noiembrie 2010 PROFIL

Grigore Caracostea a fost membru si consilier in primul Comitet FIRA

CARACOSTEA GRIGORE (1886 – 1956) Nascut in Bucuresti. Este unul dintre cei care au adus in Romania jocul de rugby, joc pe care l-a “descoperit” la Paris in timpul studentiei alaturi de fratii Iconomu, Henry Manu, Nae Marascu, Misu Vardella, fratii Tanasescu si Vidrascu.

Jucator in linia a II-a la echipa T.C.R. (al carei presedinte fondator a fost) si component al echipei Romaniei, in 1919, la Jocurile Internationale de la Paris – Pershing.

A jucat, in 1907 la clubul “Racing” din Paris.

Este considerat “parintele rugby-ului romanesc”, fiind fondator si primul presedinte al Comisiei Centrale de Football-Rugby (1915) si ulterior, conducatorul nou createi F.R. De Rugby (26 martie 1931). A fost membru si consilier in primul Comitet FIRA, inca de la infiintarea acestui organism. Forurile oficiale din Franta i-au conferit Ordinul “Legiunea de Onoare” (1931) si ”Medalia de Aur pentru Sport si Educatie Fizica” (1935).

Prof. Mihai Cojocaru

3,366 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

 1. vasile constantin 1 decembrie 2010 at 21:53

  Cu profunda admiratie pentru pionierii rugbyului nostru, acei oameni perseverenti si dedicati la implementarea acestui minunat joc sportiv la noi, la inceputul secolului trecut, salut calduros prezentarea galeriei marilor personalitati, prezentata de dl prof. Mihai Cojocaru. Fara indoiala, cunoasterea istoriei de catre cei tineri, a destoinicilor oameni ce au dat stralucire acestui sport si a epopeii incredibilelor rezultate obtinute de nationala romana in compania marilor puteri rugbystice, va incita sentimentul de mandrie si nivelul de aspiratie.
  La portretul „parintelui rugbyului romanesc”, Grigore Caracostea, cu ingaduinta autorului, adaug urmatoarele (citate din cartea „Bucurii si Tristeti din Rugbyul Romanesc”:

  „A fost decisiv la participarea Romaniei la JO de la Paris (1924) si a condus echipa noastra olimpica, castigatoare a medaliei de bronz.
  Ca presedinte al celor doua foruri pe care le-a fondat (C.C. F-R si F.R.R), pe parcursul celor 25 de ani (1915-1940) a determinat o admirabila structura organizatorica, ce a impulsionat dezvoltarea rugbyului pe un teren complet virgin la cote impresionante; reamintesc, in acest sens, ca in anul 1934 activau in Capitala 36 de cluburi de rugby, cum si faptul ca tot aici se practica acest joc in toate liceele.
  Ce este trist, specific noua in a minimaliza sau marginaliza simbolurile, in afara de distinctia data de MS Regele Carol al II-lea in anul 1937 (ofiter al „Meritului Cultural pentru Sport”), insasi Federatia ce el a creat nu a gasit prilejul sa-i omagieze personalitatea, dar mai ales meritele in implementarea rugbyului la noi. Cred ca o statuie a sa in preajma Federatiei ar fi fost un imbold pentru generatiile ce i-au urmat de a iubi onest rugbyul si de a-l sluji cu toata dedicatia, spre bucuria celor ce vin.”

  Vasile Constantin-Mao

Leave A Response