Friday 04th December 2020,
Federatia Romana de Rugby

E-Antrenor: Miscarea generala

26 aprilie 2011 E-Antrenor

Logoul Rugby Romania a fost premiat la Londra

1. Definitie

Miscarea generala este definita ca fiind o succesiune de actiuni ce implica circulatia atat a jucatorilor, cat si a balonului.

Jocul de rugby incepe odata cu repunerea balonului intr-un moment fix. Odata castigat balonul si eliberat din acel moment fix are loc lansarea jocului (prima faza a jocului) sau miscarea generala care se sfarseste intr-o regrupare (fie cu balon la sol – gramada spontana fie cu balon purtat – mol) ori cu o greseala tehnica soldata cu un nou moment fix ori cu inscrierea de puncte.
Dupa eliberarea balonului din regrupare are loc continuitatea jocului tot sub forma miscarii generale. Asadar, miscarea generala are loc intre un moment fix si o regrupare (lansarea jocului) sau intre doua regrupari (continuitatea jocului).

3. Formele de joc
Miscarea generala are loc sub trei forme de joc:
Joc grupat penetrant – atunci cand se doreste penetrarea pe un spatiu ingust a unei aparari dispuse pe axa laterala a terenului.
Joc desfasurat – atunci cand se doreste evitarea (ocolirea) unei aparari compacte, stranse.
Joc cu piciorul – atunci cand se doreste trimiterea balonului intr-un spatiu care este liber sau cand nu se reuseste trecerea liniei de avantaj.

Pentru o mai buna intelegere a planului de circulatie a jucatorilor, in miscarea generala acestia ar fi repartizati in 4 grupe:

GRUPA PURTATORULUI DE BALON
– este alcatuita de cel ce are balonul si de sustinatorii sai din imediata apropiere. Pentru o cat mai eficienta actiune acestia trebuie sa respecte urmatoarele:
PURTATORUL DE BALON este responsabil de BALON;
SUSTINATORII PURTATORULUI DE BALON sunt responsabili de PURTATOR;
ULTIMUL PASATOR este PRIMUL SUSTINATOR din interior.
SUSTINATORUL AXIAL nu depaseste umarul interior al purtatorului de balon, el aflandu-se la aproximativ 1,5 – 2m in spatele acestuia.

GRUPA JUCATORILOR IN AVANS FATA DE BALON – este alcatuita din jucatori ce asteapta venirea balonului. Ei au ca principala responsabilitate PRE-ACTIUNEA sau DEMARCAREA atat pe axa laterala, cat si pe axa longitudinala, ocupand intreaga suprafata de joc. De preferat este ca atacul sa fie format din doua linii de jucatori, cei din fata fiind de obicei jucatori de treisferturi, iar cei din spate fiind jucatori inaintasi. Asadar trebuie respectat urmatorul principiu: „NUMERELE MICI (1 – 8, inaintasii) VAD IN FATA NUMERELE MARI (10 – 15, jucatorii liniei de treisferturi).”

GRUPA DE REZERVA AXIALA
– este formata din jucatorii care au participat la actiune intr-o faza precedenta si care au ca responsabilitate reorganizarea pentru urmatoarea actiune de joc.

GRUPA JUCATORILOR IN INTARZIERE FATA DE BALON – este formata din jucatorii de la care balonul a ajuns la grupa purtatorului si care au ca principala responsabilitate reorganizarea pentru o eventuala intoarcere a sensului de joc.

Pentru a crea un sistem comun de aparare trebuie sa tinem cont de urmatoarele roluri si responsabilitati:
Nu implicam mai mult de trei jucatori in contestarea balonului in regrupare.
Omul de baza (B) este jucatorul aflat in axul regruparii si are ca responsabilitati atat indicarea liniei ultimelor picioare (linia de ofsaid), cat si apararea la interiorul gardianului.
Gardianul (G.Dreapta sau G.Stanga) este jucatorul aflat in imediata apropiere a regruparii si care au ca responsabilitati apararea zonei si declansarea avansarii colective prin comanda verbala („IESI”). Apararea se face din exterior catre interior.
Liderul de aparare (L.A.) este jucatorul care se va apara direct la primul atacant. Apararea se va face din interior spre exterior, principalul reper comun dupa care se va ghida va fi umarul interior al atacantului direct.
Libero (de obicei nr.9) este jucatorul care se afla in spatele primei linii de aparare, in axul balonului la aproximativ 4 – 5 m. si care raspunde de apararea in linia a II-a (o penetrare sau un balon sutat), dar si de coordonarea primului rand de aparatori.
Aripile si fundasul vor apara spatiul profund, constituind randul III de aparatori. Ei se vor deplasa intr-o miscare de „basculare” dintr-o parte in cealalta in functie de deplasarea balonului. Exemplu: daca aripa de pe partea dreapta trebuie sa urce pentru a se integra in primul rand de aparatori, atunci fundasul ii va lua locul in spatiul profund pe partea dreapta a terenului, iar aripa de pe stanga se va retrage spre centrul terenului in locul lasat liber de catre fundas.

ALCATUIREA UNUI PLAN DE CIRCULATIE A JUCATORILOR

Pentru optimizarea circulatiei jucatorilor, acestia trebuie sa respecte un plan care sa cuprinda anumite repere comune, aplicabil in miscarea generala. Pentru aceasta trebuie sa tinem cont de trei aspecte:
1. ZONELE SI CULOARELE DE JOC
Avem 3 zone de joc:
Zona A (propriul teren) – obiectivul este de a IESI imediat din zona.
Zona B (zona centrala) – obiectivul este de a DEZORGANIZA sistemul defensiv advers.
Zona C (terenul advers) – obiectivul este de a MARCA puncte.
Avem 3 culoare de joc in functie de locul unde se afla momentul fix; de ex: de pe partea stanga avem culoarul 1 in imediata apropiere a momentului fix (Culoarul stanga intre linia de margine si linia de 15m.); culoarul 2 (central intre cele doua linii de 15m) si culoarul 3 (culoarul departat, dreapta intre linia de 15m si marginea opusa).
Daca exista moment fix central vom avea culoarul 1 central si culoarul 2 stanga si culoarul 2 dreapta.

2. ELIBERAREA BALONULUI DIN REGRUPARI

– Daca balonul este eliberat lent (peste 5 secunde)    – reorganizarea jocului scurt, in sens (Pick and go, joc la o pasa) in zona 1 sau schimbarea sensului de joc sau jocul cu piciorul.
– Daca balonul este eliberat semi-rapid (intre 3  si 5 secunde) – reorganizarea jocului in acelasi sens in zona 1 sau 2; schimbarea sensului de joc in zona 1.
– Daca balonul este eliberat rapid (sub 3 secunde) – joc rapid in sens in zona 2 si 3.

3. TRECEREA LINIEI DE AVANTAJ

In functie de trecerea liniei de avantaj avem 3 situatii:
Daca atacul trece de linia avantajului vom juca in acelasi sens.
Daca atacul este la nivelul liniei de avantaj vom juca in acelasi sens, scurt in zona 1.
Daca atacul nu trece de linia de avantaj fie se schimba sensul jocului, fie vom juca cu piciorul.

2,655 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

2 Comments

 1. Mihai I 26 aprilie 2011 at 12:27

  Definitia MG este corecta, însa urmarea este putin diferita. Scopul jocului este de a marca, fara a crea nici un pdf (punct de fixare). Aceasta actiune se numeste joc în prima mîna cu “transformare directa”, în sensul ca transformi o forma de joc (ex. grupat penetrant), în desfasurat, fara întreruperea actiunii.
  Cînd se întîmpla (iar la nivelul cel mai înalt, se întîmpla des), ca balonul si jucatorii sa se opreasca momentan, este o transformare indirecta si se numeste relansarea jocului dupa acel pdf. Deci nu mai suntem în MG(poate doar daca acest pdf dureaza maximum 3 secunde), ci cum jucam dupa aglomerari si aici intervin alte criterii, cel mai important reper fiind, linia de avantaj.
  Ceea ce este esential în MG sunt principiile de joc si reperele pe care trebuie sa le aibe jucatorii (si acest lucru se învata începînd de la 12 ani). Care este planul de circulatie ofensiv, dar si defensiv(raportul de forte), care sunt semnalele pe care le transmit jucatorii si mai ales factorul perceptivo-decizional, va face ca un jucator sa faca alegerea cea mai buna. Toate aceste elemente adunate vor alcatui un “referential comun” însusit de toti componentii echipei si va face ca toti componentii echipei sa raspunda la fel la o situatie de joc creata. Aici putem vorbi de “rugby total” în care inteligenta tactica, capacitatea de adaptare în functie de adversar “face diferenta”, dar pentru aceasta trebuie ca tinerii jucatori sa fie formati în acest “spirit” de joc. Calitatile tehnice individuale, plus polivalenta si capacitatea de a “suplini” în MG, fac ca marile echipe sa joace rugbiul pe care-l vedeti la tv si va încînta ochii. Deci documentul de mai sus este corect dar numai cu conditia ca tot ce am relatat mai sus, sa fie însusit. Altfel, vom continua sa jucam ca si pîna acum, a forma jucatori “roboti”, care nu-si vor pune niciodata întrebare: DE CE sau PENTRU CE? CÎND? UNDE? si CUM? De peste 10 ani noi tot “sarim” peste etape si credem ca daca copiem pe altii (s-au de pe you tube), gata suntem buni si mari. Numai o adevarata politica sportiva pe termen mediu sau lung(4-8 ani), pot aduce rezultate si marea performanta. Ati vazut la noi cîti antrenori s-au schimbat în 10 ani??? Ar fi interesant ca cineva sa faca o statistica (numai din 2000, de cînd a venit Philips), sa vedem cîti s-au perindat pe “plaiurile mioritice”, ce-au facut, ce-au realizat si cea ramas…
  Mihai Bucos

 2. Mihai I 26 aprilie 2011 at 17:32

  Este a doua oara cînd comentariul meu nu este afisat(au trecut 5 ore). Daca asta este noua politica sportiva a frr de a cenzura comentariile care nu le lauda “realizarile marete”,atunci ramîneti unde sunteti, fiindca va meritati soarta, TOTI…
  Mihai Bucos

Leave A Response