Monday 16th September 2019,
Federatia Romana de Rugby

Jurnalistul Marian Burlacu a primit Trofeul Anton Groman

16 iunie 2011 MEDIA

Fiul lui Anton Groman, Alin Petrache si Marian Burlacu

FRR l-a premiat pe jurnalistul Marian Burlacu de la Adevarul pentru activitatea din ultimul an cu trofeul Anton Groman.

Distinctia va fi acordata anual si va purta numele fostului mare gazetar Anton Groman.

“Fireste ca ma onoreaza faptul ca am primit Trofeul ce poarta numele lui Anton Groman si as vrea sa multumesc Federatiei Romane de Rugby, presedintelui Alin Petrache, ca mi l-a acordat in pauza unui meci al echipei Romaniei, pe stadionul unde mi-am petrecut o parte din viata. As vrea, de asemenea, sa imi exprim recunostinta pentru ziaristii mai varstnici decat mine, unii dintre ei disparuti intre timp dintre noi, de la care am invatat aceasta meserie, direct sau indirect. Ma refer in primul rand la condeierii Micii Ovalii, Dimitrie Callimachi, Geo Raetchi, Tiberiu Stama, Dumitru Tanasescu, Emanuel Valeriu, Tudor Vornicu – ordinea este alfabetica, fireste -, dar si la cei de sport – Ioan Chirila, Nicolae Cristache, Ion Cupen, Ovidiu Ioanitoaia, Dan Mucenic, Doina Stanescu, Cristian Topescu. Le multumesc colegilor mei mai tineri de la publicatiile la care am lucrat de-a lungul timpului – ”Viitorul romanesc”, ”Ora”, ”Sportul romanesc”, ”Sport XXI”, ”ProSport” si ”Adevarul” -, care mi-au suportat divagatiile rugbystice. Si, de asemenea, le transmit un gand bun tuturor oamenilor de rugby de la noi, jucatorilor, antrenorilor, arbitrilor si suporterilor fara de care acest sport n-ar putea exista. Pe cronicarul Anton Groman l-am cunoscut, mai intai, ascultand transmisiunile si buletinele de stiri difuzate de Radio Romania Actualitati, in urma cu mai bine de trei decenii. Vocea sa baritonala mi-a fermecat copilaria. Apoi, pe la inceputul anilor 90, ziarist fiind, am avut ocazia sa-l intalnesc la meciurile de rugby, pe Studentesc-Tei, Parcul Copilului, Tineretului sau Steaua. Ne regaseam sambata de sambata, o mana de ziaristi pasionati de rugby, cautand sa-l desprindem din anonimat. Dumnealui, Tiberiu Stama, Cristi Lodroman, Cezar Baciu, Radu Constantin si Mircea Mateescu. Sunt sigur ca l-a bucurat faptul ca in ultimii ani numarul reporterilor si fotoreporterilor care se intereseaza de acest sport, la noi, a crescut substantial. Imi amintesc, de asemenea, ca atunci cand ii dadeam telefon si ma prezentam, dumnealui imi raspundea mereu cu aceeasi formula glumeata: Celebrul Marian Burlacu… Luni, 13 iunie, ar fi fost ziua de nastere a lui Anton Groman. Am retinut usor aceasta dat fiindca eu m-am nascut cu o zi mai devreme… Si cu 41 de ani, e adevarat. N-a mai apucat sa o sarbatoreasca. A fost rapus de durerea pricinuita de pierderea unui fiu si mai ales de aceea a unui nepot. Cum n-a mai apucat nici sa termine istoria rugby-ului la care lucra. Mie si celor mai tineri decat mine, tuturor celor fascinati de sport, nu ne ramane decat sa ducem mai departe pasiunea lui Anton Groman pentru balonul oval. Iar in acest fel, cel supranumit Baronul va trai vesnic in amintirea noastra, iar faptele sale se vor oglindi in cartile care se vor scrie, cu siguranta, de acum inainte, despre istoria rugby-ului romanesc”, a declarat Burlacu pentru FRR.ro .

3,105 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

4 Comments

 1. centru 17 iunie 2011 at 8:43

  Marian Burlacu este o biblioteca a rugbyului romanesc . Un port – drapel . Are statura intelectuala si profesionala a lui Ion Chirila . Respect , maestre !

 2. rugby 17 iunie 2011 at 11:01

  FELICITARI MARIAN BURLACU!
  NU INTAMPLATOR I S-A DECERNAT ACEASTA DISTINCTIE,EL CA ASEMENI LUI ANTON GROMAN VA DUCE MAI DEPARTE PRIN REPORTAJELE SI ARTICOLELE SALE DRAGOSTEA PENTRU RUGBY, IN ADEVARATUL SAU INTELES, IDEEA DE „JOC DE GOLANI ,PRACTICAT DE GENTLEMANI”.

 3. constantin zamfir 20 iunie 2011 at 14:23

  Fericita ideea de-a i-se acorda primul trofeu Antom Groman, lui Marian Burlacu, exemplu de consecventa si de profesionalism. Pacta ca este unul singur, dar nu este de vina el, ci mass media care vrea numai sange si coruptie. Succese in continuare si realizarea gandurilor lui cele mai bune !
  P.S. In stanga fotografiei este fiul lui nea Tony, Bogdan Groman.

 4. Petrica Barbu 3 iulie 2011 at 18:01

  Frumoasa initiativa FRR de a decerna un premiu ce poarta numele ANTON GROMAN. Pe langa faptul ca a fost un jurnalist devotat rugbyului, ” NEA ANTON ” a fost un jucator si antrenor de exceptie. Felicitari domnului Burlacu.

Leave A Response