oradecluj.ro: Inarmarea rugbistilor de la “U” in anii ’50. Marturia antrenorului octogenar Bobo Lucaciu

Foto 1

CLUJ. Prima echipa de rugby a clubului Stiinta Cluj, cea din 1950, era formata din studenti exmatriculati pe motiv ca nu aveau “origine sanatoasa”. Faptul este relatat de Nicolae “Bobo” Lucaciu, antrenorul de atunci al echipei, azi in varsta de 80 de ani.

Asa s-ar explica de ce rugbistii de la Stiinta (fosta denumire a clubului Universitatea) au format majoritatea in grupul anticomunist strans de profesorul Raul Volcinschi in 1956 (despre care am scris aici): proveniti din familii “burgheze”, avand parinti arestati sau deportati, pasionati de sport si capabili de efort, rugbistii clujeni erau gata sa se razbune pe regim alaturi de partizanii din munti.

“Echipa de rugby a fost infiintata in anii ’50. Era considerat un sport de domni, nu se practica pe scara larga. Asa ca, atunci cand s-au facut echipele de rugby, numai cei care proveneau din familii fara origine sanatoasa cunosteau jocul. Ulterior, in 1952, multi dintre noi am fost exmatriculati din Universitate, tocmai din acest motiv. Tatal meu fusese comisar de politie, era inchis. Parintii lui Cornel Igna, zis Seriful, tot rugbist, erau amandoi arestati, iar un alt coechipier era in aceeasi situatie”, isi aminteste Nicolae Lucaciu, pe care cunoscatorii sportului clujean il cunosc dupa numele sui de Bobo, pentru ca era foarte glumet.

Lucaciu a jucat in prima echipa de rugby de la Cluj, iar in 1957 a devenit antrenorul ei. Era prieten la catarama cu Ion Iuga, zis Durere, tot rugbist, care avea sa fie condamnat in dosarul “Stiinta” alaturi de atletii Ovidiu Hagea si Stefan Balan si de profesorul Raul Volcinschi de la Facultatea de Drept (asa cum am aratat in articolul din 18 octombrie).

“Cu Iuga ne-am cunoscut intr-un cantonament in 1951. Nu avea cu cine sa joace sah. Inainte sa intre in echipa, el era campion de box si campion zonal la sah. Ne-am imprietenit. Mi-a spus. Muntii erau inca plini de partizani. Mi-a marturisit ca sunt un grup si mi-a spus despre profesorul Volcinschi”, rememoreaza Nicolae Lucaciu.

Pusti, pistoale, grenade, dinamita

“Sunteti prea multi, nu ma bag”, a decis Bobo Lucaciu cand s-a pus problema de a se alatura grupului anticomunist de la Stiinta care planuia sa plece in Fagaras. El marturiseste acum ca se temea ca intre membrii grupului s-ar afla turnatori. A hotarat insa sa-i sprijine pe curajosii lui colegi, facandu-le rost de arme.

Povestea sportivilor-luptatori de la “U” capata de aici un fir cinematografic: in primavara lui 1952, Lucaciu il duce pe Ion Iuga-Durere la Petrosani, unde copilarise, si ii arata un adapost antiaerian parasit de rusi, in care se aflau 20 de pusti, pistoale, pistoale automate si munitie. “Daca astea dispar, eu nu vreau sa aflu”, i-ar fi spus Lucaciu lui Iuga. Momentul e consemnat si intr-o carte de memorii pe care antrenorul octogenar intentioneaza sa o publice in viitorul apropiat.

Fost student la Chimie, Lucaciu ar fi continuat sa-i aprovizioneze pe “conspiratorii” lui Volcinschi cu grenade improvizate, facute din substante pe care le sustragea din laboratorul Facultatii. Batranul rugbist spune ca 49 de asemenea proiectile au fost ascunse sub podul din gradina japoneza a Gradinii Botanice. In timp ce facea stagiul militar, el a sustras dinamita din depozit si a pus-o fara ezitare la dispozitia colegilor sai de echipa, care continuau sa astepte momentul potrivit pentru a li se alatura partizanilor din Fagaras.

Asa cum am aratat in primul episod al acestei istorii, povestea curajosilor sportivi de la Stiinta s-a terminat brusc, in urma unui denunt, iar intreaga echipa a intrat sub lupa Securitatii. Prin sentinta penala a Tribunalului Militar Cluj din 18 mai 1957, toti cei noua membri identificati aveau sa fie condamnati la pedepse intre 7 si 25 de ani de inchisoare, in regim de munca silnica si temnita grea. Ion Iuga, prietenul lui Bobo Lucaciu, a primit 16 ani.

Foto 1: Echipa de rugby a Stiintei Cluj in 1955, cu un an inainte sa fie decimata de anchete si arestarile Securitatii. Bobo Lucaciu este primul din dreapta, pe randul de sus. Din echipa faceau parte si Ion Iuga, condamnat in dosarul Volcinschi alaturi de Hagea si Balan, dar si printul Serban Ghica (al patrulea de la dreapta, sus). Imagine din volumul “Protoistoria rugby-ului universitar clujean” (c)

Sursa: www.oradecluj.ro

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile