Sunday 05th July 2020,
Federatia Romana de Rugby

hydepark.ro: Printul Bani Ghica, nobletea rugbistului miner

1 decembrie 2011 INTERN

Serban Ghica.

Acum, cand se va trage cortina competitiei interne de rugby prin finala Cupei Romaniei la rugby, Rosia Montana Gold Corporation de la Alba-Iulia si FRR se pregatesc de centenariu, nu pot sa nu-l amintesc pe tanarul absolvent al Facultatii de Mine din anii ‘40, Serban Ghica. Rugbist roman care debutain prima liga la 15 ani,in nationala Romaniei la 17, juca la Burmingam la 19, iar la 24 devenea presedintele Federatiei romane. Doar bolsevismul i-a taiat “aripii” stangi dreptul la zbor.

Pe serban Ghica l-am cunoscutin preajma Seniorului. Uniiii ziceau Printul, el cerea sa i se spuna simplu, Bani. La fel ca si bunul sau prieten Corneliu Coposu, pe care l-ainsotit si la Canal, nu a vrut sa obtina dupa Revolutie nici o demnitate publica.
I se spunea Printul nu numai pentru nobletea si spiritul sau ager, probabil pentru bunatate si simplitate. Era din spita domneasca. Un cavaler al bunei cuviinte. Era vecin cu un ministru fesenist de externe. Nicio o dojana, vreo vorba grea din partea distinsului sportiv de glorie.
Bani ne-a parasit de curand. Ne este tare dor de el. Pentru cei care nu i-au cunoscut nobletea si tinuta patriciana si nu au auzit de istoria familiei sale, amintesc doar atat: Arborele genealogic al familiei sale are radacini adanciin trecutul nostru. Nu mai putin de cincisprezece voievozi si domnitori ai acesteia au condus Moldova si tara Romaneasca. Unul dintre strabunicii sai a ajunsin 1854, guvernator (bei) al Insulei Samos.
Bani a fost de mic un luptator. A stiutinaintea lui Preda ca timplul nu are rabdare. A studiat mult, a biruit pe teren si a fost unintelept. Lui i s-a oferit misiunea de-al aveain grija pe Maresal dupa lovitura de stat din 23 august 1944. Oincurcatura a facut sa nu ajunga la timp. Tanar fiind, a fostinchis pentru ca a organizat manifestarea din 8 noiembrie 1946. Lacheii lui Teohari Georgescu l-au chinuit, La nici 30 de ani, a simtit tradarea de la Tamadau. Aincercat sa-l previna pe Iuliu Maniu, dar a ajuns cu informatia prea tarziu. Au urmat si pentru el anii puscariei. Printr-o ironie a sortii, chelnerul Prosan, care l-a servitin multe seri pe print la Athenee Palace si care a participatin locul sau la ascunderea Maresalului, a devenit general al armatei proletare. Venitin inspectiein lagarul de la Poarta Alba l-a privit deferent. Nu mai avea doar painea, cutitul si tava, ci dreptul total la viata. Ajunsese un erou, iar Bani un amaratin zeghe.
Dupa eliberare, Bani a prins un post de inginer la Buzau. si-a reluat vechea activitate. Nu mai putea sa luptein teren si s-a batut pentru primul club de rugby din oras. Nu avea voie sa mearga niciin Bulgaria cu lotul de jucatori, ca doar ramasese un dusman al poporului.
Dupa revolutie si-a reluat discret activitateain PNtCD, participand la reconstructia partidului. Dupa alegerile din 1996 s-a retras discret.
Un Print din Levant iubea rugby-ul ….

Autor: Marius Ghilezan
Sursa: hydepark.ro

3,884 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

  1. Petre Barbu 4 decembrie 2011 at 12:25

    Felicitari pentru articol. "Conu" Ghica,nu cred ca a deranjat pe cineva in viata lui.Transmitea in schimb,respect si bun simt. Adevarat ,OM de rugby.

Leave A Response