Wednesday 27th January 2021,
Federatia Romana de Rugby

Trei momente care au marcat istoria rugby union in luna august.

24 august 2012 INTERN

Rugby Union.

In istoria rugby union au fost trei momente importante care au influntat dezvoltarea ulterioara a rugbyului jucat in 15.  Toate aceste momente au fost consemnate in luna august.

Primul asemenea moment a fost consemnat in anul 1845, intr-o zi de 25 august. Atunci, trei fosti elevi ai Rugby School au intocmit primul regulament scris al jocului de rugby. Acesta continea 37 de articole, iar autorii lui au fost: W.D.Arnold, W.W.Shirley si F.Hutchins.

Cincizeci de ani mai tarziu, pe 29 august 1895, consemnam ceea ce se numeste schisma din rugby. Cluburile din nordul Angliei au infiintat atunci, dupa o intalnire ce a avut loc in incinta Grand Hotel din Huddersfield, asa-numita Northern Rugby Football Union, cunoscuta astazi drept Rugby Football League. 21 de cluburi provenite din Lancashire si Yorkshire si-au aratat astfel nemultumirea fata de amatorismul impus de RFU (Rugby Football Union). De fapt, totul a pornit din doua motive si anume: 1. Cluburile din nord erau formate in majoritate din muncitori, iar partidele se desfasurau sambata care era zi lucratoare. Pentru a putea participa la jocuri acestia trebuiau recompensati ceea ce se impotrivea statutului amator si 2.Imposibilitatea de a efectua transferuri, o alta caracteristica a profesionismului.

Un secol mai tarziu, intr-o zi de 26 august 1995, International Rugby Board a anuntat introducerea profesionismului si in rugby union. Efectul acestei schimbari a aparut imediat prin infiintarea a doua super competitii, Tri Nations (astazi The Rugby Championship) si Super 12 (astazi Super Rugby) in emisfera sudica, respective Heineken Cup si Challenge Cup in cea nordica.

Desi unii s-au temut ca prin introducerea profesionismului in rugby union, spiritul acestui sport se va degrada, spre cinstea celor ce il practica a ramas si pe mai departe, un sport practicat de domni.

Foto: www.therugbyforum.com

1,844 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response