Thursday 28th May 2020,
Federatia Romana de Rugby

Adrian Lungu implineste 52 de ani

5 septembrie 2012 PROFIL

Adrian Lungu.

Fostul unternational roman, Adrian Lungu, implineste pe data de 5 septembrie frumoasa varsta de 52 de ani. Adrian Lungu lucreaza in prezent la formatia franceza din Top 14, Castres, fiind unul dintre cei mai galonati jucatori romani ai tuturor timpurilor. Pana de curand a fost cel mai selectionat rugbyst roman, avand la activ 77 de selectii. El a fost detronat de un alt „francez”, Cristi Petre, jucator de linia a II-a la Nantes.

Centru sau aripa, Adrian Lungu a fost un jucator exponential pentru linia de treisferturi. Nascut la Navodari, unde a si inceput rugby-ul sub comanda antrenorului Petrica Lungu (nicio legatura de rudenie), a cunoscut gloria la Farul Constanta, Steaua sau Dinamo. A incaput apoi pe mana unui antrenor ca Traian Dolciu, dar nu si-a uitat primul sfatuitor, pe Petrica Lungu, pe care l-a si avut apoi nas de cununie. In total, activand la echipele romanesti, Adrian Lungu a castigat de patru ori titlul national.

La echipa nationala a marcat 3 eseuri, impotriva Italiei, Tarii Galilor sau Canadei. A fost titluar la trei Cupe Mondiale, in 1987, 1991 si 1995. La cea de-a doua competitie mondiala a si inscris de altfel un eseu, in meciul contra canadienilor. A fost prezent in XV-le de baza si la marea victorie a rugby-ului romanesc, 12-6 la Auch cu Franta, in 1990.

A plecat apoi in Franta, unde a devenit primul jucator roman care a cucerit un titlu de campion. In 1993, cu Castres Olympique, a obtinut distinctia majora, insa a ratat eventul, echipa sa fiind invinsa de Agen in finala Cupei Frantei, la o saptamana dupa ce castigase titlul. In sezonul 1995-1996, cu a doua echipa din Castres, a mai castigat odata titlul in Hexagon.

Actualmente face parte din staff-ul echipei din Top 14, Castres Olympique, lucrand la departamentul logistic-intendenta, impreuna cu sotia sa Silvia. Adrian Lungu il ajuta foarte mult pe internationalul nostru, Mihaita Lazar, sa se integreze in grupul de la Castres: „Mihaita Lazar a impresionat placut inca de la sosire, prin devotament, implicare si putere de munca. Sunt ferm convins ca va reusi la Castres. Are un fizic impresionant, iar pana la finele acestui campionat eu il vad titular. Avantajul sau cel mare este ca poate evolua atat pilier dreapta cat si pilier stanga, dar si ca isi doreste foarte mult sa progreseze. La acest moment pot spune ca nivelul sau este de Pro D2, spre Top 14, dar faptul ca a jucat mereu in primele trei etape este un argument ca se pune baza pe el in viitor”.

Intrebat despre cei doi juniori romani veniti la centrul de formare al echipei franceza, Adrian Lungu a spus in exclusivitate pentru FRR.ro: „Mihai Carlescu si Vlad Nistor sunt doi rugbysti de mare viitor. Antrenorii de la centrul de formare au fost foarte incantati de calitatile lor. Au evoluat deja intr-un meci amical, insa mai urmeaza sa fie testati. Vlad Nistor in special este privit ca un jucator ale carui calitati pot fi foarte frumos modelate”.

Ca fost international, Adrian Lungu nu putea scapa ocazia de a vorbi despre rugby-ul romanesc: „Ma bucur sa aflu ca la timona echipei nationale s-a intors Peter Ianusevici, care, in echipa cu Hari Dumitras, sunt convins ca va face o treaba excelenta. Sper sa se continue politica de a da credit jucatorilor tineri. Urmaresc tot ce se intampla in rugby-ul romanesc”, a mai spus Adrian Lungu.

Castres a jucat anul trecut semifinala Top 14, iar in acest sezon este angrenata pe doua fronturi, in Heineken Cup si campionatul intern, unde se afla pe locul 5, cu 9 puncte, dupa trei runde. In Heineken Cup, Castres va avea de spart barajul britanic, format din Ulster, Northampton si Glasgow Warriors.

4,214 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

2 Comments

Leave A Response