Friday 18th October 2019,
Federatia Romana de Rugby

Magia dropgolului

29 septembrie 2012 MEDIA

Alexandru Penciu.

Dropgolul sau lovitura de picior cazuta, cum i se mai spune in rugby, este un procedeu spectaculos de a marca puncte care necesita o tehnica deosebita.

Istoria sportului cu balonul oval consemneaza nume celebre care printr-un dropgol au decis soarta unei partide. Sa rememoram cateva reusite care au ramas celebre prin faptul ca au decis fie o victorie, fie o calificare, sau un titlu mondial.

Desigur cel mai renumit dropgol se leaga de numele lui Jonny Wilkinson, cel care a decis titlul mondial in 2003. Atunci uvertura “trandafirilor” a ucis sperantele “cangurilor” de a deveni campioni ai lumii cu 26 de sucunde inainte de expirarea prelungirilor partidei. Daca in mod obisnuit “golden boy” este un stangaci, reusita a fost semnata cu dreptul si astfel Anglia a devenit prima si pana in prezent singura natiune din emisfera de nord care a castigat Cupa Mondiala.

Un alt titlu mondial decis printr-un dropgol a fost consemnat in 1995, atunci cand revenita dupa ani de exil din lumea sportului, Africa de Sud a cucerit trofeul William Webb Ellis. In acea finala disputata la Johannesburg s-au marcat trei dropgoluri. Primul reusit de Joel Stransky i-a dus pe Springboks in avantaj, 9-6 contra neozeelandzilor All Blacks. Al doilea, reusit de Mehrtens a adus egalitatea. Ultimul si cel mai important l-a marcat acelasi Stransky, cu sapte minute inainte de expirarea prelungirilor, de la o distanta de 30 de metri. Asa au cucerit Springboks primul titlu mondial, imaginea cu Pienaar primind trofeul de la Nelson Mandela fiind pe locul 70 din 100 de mari momente din istoria sportului, top realizat de o televiziune britanica.

Tot la Cupa Mondiala din 1995 in faza sferturilor de finala s-au intalnit Anglia si Australia. A fost intr-un fel revansa finalei din 1991, atunci cand “trandafirii” au cedat chiar Twickenham iar “cangurii” au obtinut primul titlu mondial. Pe Newland din Cape Town insa Rob Andrew a fost de neoprit, uvertura englezilor reusind 20 din cele 25 de puncte ale echipei sale. Crucial a fost insa dropgolul pe care l-a reusit in prelungiri de la o distanta de 45 de metri si astfel Anglia a obtinut prima victorie in fata “cangurilor” dincolo de limitele emisferei de nord.

Cupa Mondiala din 1999 a avut doua partide in care dropgolul a decis calificarea in fazele superioare ale competitiei. In sferturile de finala, pe Stade de France din St. Denis sud-africanul Jannie de Beer a scris istorie devenind jucatorul cu cele mai multe dropgoluri reusite intr-o partida, in numar de cinci. La acestea s-au adaugat cinci penaliati si doua conversii prin care Springboks au eliminat Anglia. In semifinale, pe Twickenham, australianul Stephen Larkham insa a spulberat visele sud-africanilor de a ajunge in finala tot printr-un dropgol, reusit de la 48 de metri. Si aceasta chiar daca recordmenul neegalat nici pana in prezent de Beer, a concretizat sase penaltati si desigur un dropgol.

Si daca pana acum am facut referire doar la Cupa Mondiala, sa vedem si cateva reusite in alte competitii. Jeremy Guscott a adus multa bucurie in 1997 pentru selectionata British Lions. Centrul englez a marcat un dropgol decisiv, in a doua partida test contra Africi de Sud, prin care acestia au castigat turneul, reusind doua victorii fata de una singura a gazdelor.

Un mare maestru al acestei proceduri a fost legenda rugby-ului argentinian Hugo Porta. In 1979 chiar la prima confruntare dintre Argentina si Australia si-a adus contributia la victoria “pumelor” prin trei dropgolui. A repetat performanta cu ocazia primului truneu All Blacks in tara tangoului, atunci cand Argentina a obtinut un rezultat de egalitate, singura partida in care “pumele” nu au cedat in fata neozeelandezilor.

Pentru noi, atunci cand vorbim de dropgol, cu certitudine primul nume care ne vine in memorie este cel a lui Alexandru Penciu. Si aceasta este mai ales pentru ca pe 5 Iunie 1960, atunci cand Romanaia a obtinut prima victorie in fata Frantei, “Alexandru cel Mare” a reusit doua dropgoluri. Un alt dropgol memorabil l-a reusit tot contra “cocosilor” la Toulouse in 1963 atunci cand “stejarii “ au remizat 6-6.

Un alt marcator important de dropgoluri este Alexandru Dumitru. Fostul numar 10 de la Steaua si de la nationala a punctat la Bucuresti, cand a deschis scorul in minutul 3, contra Noii Zeelande. Si la Kiev a reusit un alt dropgol foarte important, cand Romania a batut URSS si a castigat titlul continental. El detine un record absolut incredibil: a marcat sapte dropgoluri intr-o partida cu Constanta.

Uvertura nationalei Neculai Nichitean a reusit si el trei dropgoluri contra Frantei in 1991.

Valeriu Irimescu si Raducu Durbac sunt doi alti jucatori marcanti ai Romaniei care isi foloseau des tehnica pentru a inscrie din lovituri de picior cazute.

Intr-un clasament al celor mai prolifici marcatori de dropgoluri in partide test conduce Jonny Wilkinson cu 36 de reusite, fiind urmat de Hugo Porta si Rob Andrew, cu 28, respectiv 23 de reusite.

2,328 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

2 Comments

Leave A Response