Povestea primului turneu in Noua Zeelanda

La Bucuresti va avea loc un nou curs World Rugby Level 1 pentru antrenori.
Federatia Romana de Rugby.

Dupa ce in 1973 echipa nationala de rugby a Romaniei traversase in premiera Atlanticul, pentru un turneu in Argentina, in 1975, Stejarii au fost invitati pentru mai multe jocuri amicale in patria rugby-ului, Noua Zeelanda.

Era de altfel primul turneu intreprins de o echipa romaneasca in patria All Blacks. Pe 6 august am debutat la Gisborne, in fata celor de la Powerty Bay. Baietii nostri s-au impus cu 19-12, dupa ce au condus la pauza cu 13-6.

Primele puncte la Antipozi au fost marcate de Bucos, cu un dropgol, iar prima incercare a venit de la mijlocasul la gramada, Mircea Paraschiv. Pop, care de altfel a si fost remarcat in acest meci, a mai culcat odata balonul in terenul advers de tinta, iar Bucos a transformat, pana la pauza.

In repriza secunda, ne-am conservat avantajul, dupa loviturile de pedeapsa concretizate de Constantin si Bucos. Victoria noastra a fost decisa gratie unei linii de treisferturi foarte bine armonizata.

Pe 9 august, selectionata noastra merge la Hamilton, pentru un joc cu Waikato. Obtinem o a doua victorie, dupa un meci extrem de spectaculos, in care ne-am remarcat cu o circulatie rapida a balonului si o aparare foarte buna. Paraschiv si Dumitru au fost cei mai buni. Am batut cu 14-9, punctele noastre fiind marcate de Paraschiv, Motrescu si Dumitru, cate o incercare, plus Durbac, o transformare. Gazdele au avut in teren 7 internationali din a doua echipa.

Pe 13 august vine prima infrangere a romanilor. Manawatu, campioana provinciei Auckland, s-a impus cu 28-9, dovedind ca este o echipa foarte puternica. Echipa noastra nu a stiut sa raspunda unei gramezi adverse puternice si foarte bine organizate care a impins mai bine si a castigat majoritatea marginilor. Bucos a inscris din dropgol si doua penalitati pentru noi.

Pe 16 august jucam impotriva celor de la North Auckland, care aveau in componenta noua internationali. Meciul a fost foarte echilibrat, iar inaintarea noastra a facut fata rutinatelor gazde. La troacari, neozeelandezii au fost mai buni. Scorul final a fost 3-0 pentru gazde, care au punctat spre final, dintr-o lovitura de pedeapsa inventata. Dupa acest meci, arbitrul partidei, C.P. Gregan, a fost suspendat pe o perioada de 3 luni.

Revenim cu victorie pe 20 august, in fata celor de la Marlborough. Romania invinge cu 21-6, dupa un joc bun, care confirma statutul echipei noastre. Alexandru si Motrecsu au marcat cate un eseu, iar Bucos a completat cu 10 puncte. Marea surpriza a constituit-o intrarea pe teren a antrenorului Valeriu Irimescu, care avea sa si transforme o lovitura de pedeapsa de la aproximativ 80 de metri.

Inca un succes romanesc vine pe 23 august, in fata celor de la Southland. Romania face o a doua repriza de exceptie si, dupa ce la pauza eram condusi cu 9-0, reusim sa castigam cu 12-9. Baciu a marcat o incercare, iar Durbac a egalat din lovitura de pedeapsa, in minutul 70. Dupa 5 minute, regretatul Raducu Durbac marcheaza dropgolul victorios.

Pe 27 august, echipa noastra se inclina in fata celor de la South Canterbury County, cu 12-4. Dupa o prima repriza destul de buna, 6-4 pentru gazde, oboseala si gandul la urmatorul meci, mult mai important, ne-a facut sa menajam in special treisferturile. Motrescu si-a trecut in cont o incercare.

Cireasa de pe tort a acestui turneu a fost reprezentata de meciul de pe 30 august, contra echipei nationale de juniori a Noii Zeelande. Dupa 10-0 pentru amfitrioni, la pauza, repriza secunda ne-a apartinut in totalitate. Constantin si Alexandru au marcat cate o incercare, iar Bucos a transformat un eseu, astfel ca tabela a indicat egalitate, 10-10. Am trecut insa pe langa o mare victorie, dupa ce am ratat in ultimele 40 de minute ale turneului 9 lovituri de pedeapsa. Drept bonus, 8 dintre echipierii juniorilor neozeelandezi au fost selectionati in prima reprezentativa.

Turneul de la Antipozi a reprezentat un real succes din toate punctele de vedere. Stadioanele au fost pline, presa a reflectat pe larg comportarea noastra, iar experienta acumulata s-a dovedit apoi incomparabila. In cele 8 partide sustinute, Romania a obtinut patru victorii, un egal si trei esecuri, cu un punctaveraj general de 89-89. Bucos a fost cel mai bun realizator al nostru, cu 30 de puncte.

Iata si lotul pregatit de antrenorii Valeriu Irimescu si Petre Cosmanescu:
Constantin Dinu, Mircea Muntean, Vasile Turlea, Constantin Fugigi, Enciu Stoica, Gheorghe Daraban, Dumitru Musat, Alexandru Pop, Gheorghe Dumitru, Mircea Paraschiv, Mihai Bucos, Ion Constantin, Gheorghe Nica, Petre Motrescu, Mihai Nicolescu, Raducu Durbac, Ion Simion, Nicolae Baciu, Sergiu Bargaunas, Marian Aldea, Gheorghe Varga, Pompiliu Bors, Mircea Ortelecan, Dumitru Alexandru.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile