Secretele adversarilor – Statele Unite ale Americii

SUA Rugby.

Pe 24 noiembrie, Romania va intalni intr-o partida test nationala Statelor Unite ale Americii.

Pentru noi este un prilej de a ne aduce aminte faptul ca am debutat in rugby-ul international in 1919, intr-o partida contra SUA.

In Lumea Noua, prima partida de rugby a fost consemnata intr-o zi de 14 mai a anului 1874, atunci cand s-au confruntat echipele universitatilor McGill Boston si Harvard.

Primul contact cu adevaratul rugby a fost in anul 1906 atunci cand, la intoarcerea din turneul European, The Original All Blacks au disputat cateva partide impotriva unor selectionate locale.

Nationala Statelor Unite sau The Eagles cum mai sunt supranumiti, au disputat prima partida test oficiala in 1912, fiind infranti onorabil cu 12-8 de Australia.

SUA au dat marea lovitura la Jocurile Olimpice, acolo unde au reusit marea performanta de a cuceri medaliile de aur in doua editii consecutive 1920 si 1924.

In 1920, la Antwerp, in Belgia, SUA si Franta au disputat singurul joc din programul rezervat rugby-ului. Surprinzator, americanii s-au impus cu 8-0. Eroul acestora a fost Daniel Carroll, un australian, campion olimpic in 1908 cu reprezentativa “cangurilor”, plecat intre timp in Statele Unite la studii, care a condus “vulturii” atat din teren cat si de pe banca tehnica.

Istoria s-a repetat patru ani mai tarziu, la Paris. SUA au invins mai intai Romania cu 37-0, pentru ca in finala sa invinga gazdele, Franta, cu 17-3.

Pentru ca din 1924 rugby-ul nu a mai figurat in programul olimpic, putem spune ca SUA sunt inca campionii olimpici en-titre. In acest an, in semn de recunostinta pentru meritele avute in promovarea rugby-ului la Jocurile Olimpice, IRB a introdus cele doua echipe campioane in IRB Hall of Fame.

Dupa succesele avute la Jocurile Olimpice, sportul cu balonul oval din SUA a intrat intr-un con de umbra. Sfarsitul anilor 60’ si inceputul anilor 70’ va readuce rugby-ul in atentia iubitorilor de sport. Astfel, in 1975, s-a infiintat forul care conduce lumea ovaliei din Statele Unite, dupa o intalnire care a avut loc la Chicago si la care au participat conducatorii a patru organizatii teritoriale din Pacific Coast, West, Midwest si East.

In prezent, fiinteaza sapte federatii regionale, iar sediul central al USA Rugby Football Union sau USA Rugby se afla in Boulder, Colorado.

USA Rugby are 98.000 de mebri si 450.000 de jucatori legitimati, cei mai multi la nivelul colegiilor, unde activeaza peste 67.000 de jucatori.

In ceea ce priveste competitia interna, pe langa un puternic campionat al colegiilor exista si un campionat national, Super Rugby League, in care evoluaza opt echipe impartite in doua conferinte.

In ceea ce priveste “vulturii” acestia au revenit in atentia rugby-ului mondial, participand la sase din cele sapte editii ale Cupei Mondiale. Singura editie la care nu au participat a fost cea din 1995 atunci cand au fost eliminate in faza calificarilor de puternica echipa a Argentinei. USA se pot mandri cu trei succese, doua in fata Japoniei (21-18 in 1987 si 39-26 in 2003) si una contra Rusiei (scor 13-6) la editia de anul trecut.

In perioada 2003-2005 au participat cu regularitate in competitia numita Super Cup, alaturi de Canada, Japonia si Rusia fara a obtine insa vreun titlu. De asemenea, intre 2003 si 2011 alaturi de Canada au organizat an de an Churchill Cup, o competitie la care in mod traditional a mai luat parte England Saxons, alte trei echipe invitate participand pe baza de invitatie. In prezent niciuna dintre aceste competitii nu se mai disputa.

In luna iunie a acestui an, SUA au disputat trei partide test. Au pierdut in Canada cu 25-28, au invins Georgia cu 36-20 si au cedat in fata Italiei cu 10-30.

In lotul de jucatori antrenati de Mike Tolkin figureaza cativa jucatori care evolueaza in Europa, Noua Zeelanda sau Japonia:
-pilieri- Eric Fry (Manawatu-ITM Cup) si Callum Black (Ulster);
-linia a 2-a-Samu Manou (Northampton);
-flanker-Scott La Valla (Stade Francais)
-numarul 8-Todd Clever (Shinings Arcs-Japonia), capitanul echipei
-uvertura-Roland Suniula (Beziers)
-centri-Paul Emerick (London Wasps) si Leta Tuilevuka (Beziers)
-aripi-Takudza Ngwenya (Biarritz) si Tommy Leymour (Glasgow Warriors)
-fundas-Chris Wyles (Saracens)

 

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile