Barbarians Football Club – 122 de ani de legenda

Cristi Petre este ultimul roman care a jucat pentru Barbarians.

Barbarians Football Club s-a nascut din ideea de a crea o altfel de echipa de rugby decat cele existente in mod traditional.

Initiativa aparitiei acestei echipe „nonconformiste” i-a apartinut lui William Percy Carpmael intr-o zi de 9 aprilie a anului 1890, lansata in restaurantul Leutchters al Hotelului Alexandra din Bradford.

Carpmael fusese jucator de rugby in cadrul echipelor Cambridge University si Blackheat avand o experienta bogata in lumea sportului cu balonul oval. El insa a dorit altceva si anume sa creeze o echipa care sa devina un simbol al rugby-ului spectacol, in care frumusetea jocului sa primeze inaintea rezultatului.

Barbarians sau Baa-Baas cum mai sunt cunoscuti, pornind de la ideea lui Carpmael au devenit un club cosmopolit in care jucatorii sunt selectionati pe baza de invitatie. Principalul criteriu in alegerea componentilor echipei este ca cei alesi sa fie jucatori care dau dovada de respect fata de spiritul si regulile jocului de rugby, fara a se face discriminare din punct de vedere al nationalitatii, rasei sau a convingerilor religioase.

Motto-ul echipei a fost dat de Walter Julius Carrey, Episcop de Bloemfontein, care suna asa: „Rugby football is a game for gentleman in all class, but for no sportsman in any class”-adica filosofia echipei in baza celor enumerate mai sus.

Pe 27 decembrie 1890, adica in urma cu exact 122 de ani, Barbarians au disputat prima partida din istorie, castigand in fata lui Hartlepool Rovers cu scorul de 9-4.

A fost doar inceputul unei echipe care a ramas pana in zilele noastre fidela conceptului creat de Carpmael.

Din 1948 Barbarians au inceput sa sustina ceea ce se numeste „The Final Challenge” adica ultima partida test a natiunilor din emisfera sudica venite in turneu in emisfera de nord.

Partida disputat pe 27 ianuarie 1973 va ramane pentru totdeauna in istoria rugby-ului, atunci cand Barbarians au invins All Blacks la Cardiff pe stadionul Arms Park. Eseul reusit atunci de Gareth Edwards este socotit drept cea mai frumoasa incercare din istoria sportului cu balonul oval, inca o dovada ca Baa-Baas au jucat mereu pentru spectacol.

Echipamentul traditional al lui Barbarians sunt tricourile alb-negre, dar ca un amanunt ce da unicitate si din acest punct de vedere acestei echipe sunt jambierele, fiecare jucator poarta jambiere in culorile tarii de provenienta.

Nume mari au evoluat in tricoul alb-negru al lui Barbarians precum Bill Beaumont, Zinzan Brooke, David Campese, Jeremy Guscott, Gareth Edwards, Michael Lynagh, Francois Pienaar sau Philippe Sella. In istoria clubului, irlandezul Tony O’Reilly este cel care a disputat cele mai multe partide, 30, fiind si autorul celor mai multe incercari in numar de 38.

Trei romani au facut parte de-a lungul timpului, din echipa Barbarians si anume Octavian Morariu, cel care a disputat o partida contra lui Swansea in 1987, Hari Dumitras care a evoluat tot intr-o diputa contra lui Swansea dar in 1994 si mai recent, in 2011 liderul selectiilor in echipa nationala Cristian Petre care jucat intr-o partida contra selectionatei South of Scotland.

Din 2011, Barbarians Football Club si fondatorul ei William Percy Carpmael fac parte din IRB Hall of Fame, pentru aportul adus la prestigiul rugby-ului.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile