Sunday 24th January 2021,
Federatia Romana de Rugby

Cocosii galici, rugby-ul si ziua de 1 ianuarie

1 ianuarie 2013 MEDIA
Franta.

Franta.

Desi 1 ianuarie este pentru intreaga lume ziua de dupa noaptea de Revelion, totusi in istoria rugby-ului s-au intamplat lucruri interesante in prima zi a anului de-a lungul anilor.

Si in mod curios cinci evenimete pentrucute intr-o zi de 1 ianuarie se leaga de Franta.

In 1906 The Origial All Blacks s-au deplasat la Paris pentru ultima partida test a unui turneu ramas celebru in istoria sportului cu balonul oval. Desi era prima zi a anului 10.000 de spectatori au venit sa vada pe stadionul Parc des Prices, ceea ce a fost prima partida test din istoria echipei nationala a Frantei. All Blacks s-au impus cu 38-8, dar “cocosii galici” au reusit ceea ce reusise intreg Imperiul Britanic la un loc, adica sa marcheze doua eseuri neozeelandezilor. Noel Cessieux a fost primul marcator al unei incercari pentru Les Bleus, in timp ce a doua reusita a fost semnata de Georges Jerome.
La finalul disputei celabrul capitan All Blacks, Dave Gallaher a spus: ”Am jucat impotriva unei echipe care ne-a creat reale probleme si sunt sigur ca o data cu trecerea anilor vor deveni o echipa care va impune respect in lumea rugby-ului”. Iar Gallaher a anticipat corect, cei “nasiti” de All Blacks vor ajunge sa dispute peste ani doua titluri mondiale contra celei mai celebre natiuni din rugby.

Patru ani mai tarziu, in 1910, la Swansea, Tara Galilor-Franta a fost prima partida din noua era a turneului devenit al celor cinci natiuni, dupa acceptarea cocosilor in fostul Home Nations Championship. Experienta si-a spus cuvantul in acea disputa, Franta inca nu obtinuse la acea data nicio victorie in partide test. Galezii au marcat zece incercari iar Jack Bancroft a marcat 19 puncte, opt transformari si o penalitate pentru ca “penele de strut” sa se impuna cu rezultatul de 49-14.

Pe 1 ianuarie 1913, Turneul Celor 5 Natiuni a fost deschis cu intalnirea de la Paris dintre Franta si Scotia. Gratie celor trei eseuri reusite de William Stewart pentru “ciulini”, acestia s-au impus cu rezultatul de 21-3. Dupa partida insa jucatorii francezi au trebuit sa protejeze arbitrul in fata furiei suporterilor care au reclamat vehement deciziile acestuia. Ca urmare in editia 1914, Scotia a refuzat sa dispute partida contra Frantei.

In 1948 a fost pentru ultima data cand meciul de deschidere al Turneului Celor 5 Natiuni s-a disputat in prima zi a anului, in Franta. Atunci Irlanda s-a impus la Paris pe Stade Olympique de Colombes cu 13-6. A fost prima victorie din seria celor care vor aduce pentru Irlanda primul Grand Slam din istorie, performanta repetata de verzi abia peste 61 de ani in 2009.

Un eveniment trist este legat tot de o prima zi a anului. In 1968 celebrul centru al “cocosilor galici” Guy Boniface si-a pierdut viata la varsta de 30 de ani, intr-un accident rutier in timp ce se intorcea dupa o partida disputata la Orthez. Boniface a evoluat de 35 de ori pentru Les Bleus reusind 15 incercari. In memoria sa stadionul echipei la care a evoluat, Mont de Marsan, ii poarta astazi numele.

2,391 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response