Tuesday 19th January 2021,
Federatia Romana de Rugby

Six Nations – Turnirul cavalerilor emisferei de nord

12 ianuarie 2013 INTERNATIONAL
Six Nations.

Six Nations.

Pe 2 februarie se va da startul in competitia etalon a emisferei de nord, Six Nations, editia 2013.

Va fi cea de-a 119 editie, luand in calcul intreaga istorie a turneului respectiv cea cu numarul 14 de cand fiinteaza in actualul format cu sase natiuni participante.

Intr-o zi de 16 decembrie a anului 1882 pornea la drum Home Nations Championship, competitia care peste timp va deveni Five Nations iar mai tarziu Six Nations.

In urma cu 131 de ani, pe stadionul St.Helen’s din Swansea, Tara Galilor si Anglia au disputat prima partida din istoria acestui adevarat turnir al marilor forte din emisfera de nord. Anglia s-a impus, conform modului de punctare din acea vreme, cu 2-0, adica “trandafirii” au reusit doua eseuri transformate din cele sase marcate in total. Eseul netransformat nu valora niciun punct. Tot in acel joc, englezul Charles Wade, de la Oxford University, a reusit primul hat-trick. Merita amintit si faptul ca 3.000 de spectatori au asistat la aceasta disputa.

Prima editie a avut finalitate in anul 1883, iar pana in 1909 competitia se va numi Home Nations Championship, cu participarea exclusiva a natiunilor britanice, Anglia, Irlanda, Scotia si Tara Galilor. Scotia a dominat aceasta prima perioada reusind sa obtina 11 titluri fiind uramata de Tara Galilor cu opt succese si Anglia cu sase.

Chiar in prima zi a anului 1910 a debutat Five Nations Championship, Franta fiind prima natiune care a reusit sa intre in acest club select al emisferei de nord rugby-istice. Tara Galilor-Franta a fost meciul de debut al Turneului Celor 5 Natiuni, o partida castigata categoric de galezi cu 49-14.

1910-1931 avea sa fie prima epoca in formatul cu cinci natiuni, pentru ca din 1932 Franta a fost exclusa din competitie. Acest eveniment a coincis de fapt cu introducerea rugby league in Hexagon, iar jucatorii au inceput sa fie tot mai mult sa fie atrasi de forma profesionista a sportului cu balonul oval. Franta a platit tribut faptului de a fi fost suspectata de profesionism in rugby-ul jucat in XV.
A fost o perioada dominata categoric de Anglia care a obtinut zece titluri de campioana. Intre 1915 si 1919 din cauza Primului Razboi Mondial competitia nu s-a disputat.

Intre 1932 si 1939 s-a revenit la vechea formula cu patru natiuni si la titulatura Home Nations Championship. In cele opt editii disputate, niciuna dintre natiunile participante nu s-a impus in mod clar, Anglia obtinand patru titluri, Tara Galilor si Irlanda cate trei, iar Scotia doua. Echilibrul acestei perioade se reflecta si prin faptul ca nicio echipa nu a reusit sa obtina Grand Slamul.

Dupa ce intre 1940 si 1946 intrecerea a fost suspendata din cauza celui de-al Doilea Razboi Mondial, din 1947 s-a revenit la formatul cu cinci natiuni, Franta recastigandu-si locul in elita emisferei de nord.
Perioada dintre 1947 si 1999, a doua in formatul Five Nations, a fost dominata de Franta si Tara Galilor, prima reusind sa se impuna de 20 de ori, iar galezii au obtinut 19 titluri. “Cocosii galici” au asteptat 43 de ani pentru a obtine prima victorie finala si 57 pentru a reusi primul Grand Slam.

Legat de aceasta perioada trebuie amintit faptul ca in 1972, turneul nu a avut finalitate, Scotia si Tara Galilor refuzand sa faca deplasarea la Dublin din cauza situatiei politice tensionate din Irlanda.

Un an mai tarziu s-a intamplat un eveniment unic in istoria competitiei, toate cele cinci natiuni fiind declarate campioane, fiecare reusind cate doua victorii. Cum in acea perioada in cazul egalitatii de puncte nu exista alt criteriu de departrajare, echipele aflate in aceasta situatie erau declarate castigatoare ale turneului.

In 1977 Franta a reusit o premiera si anume a cucerit titlul de campiona utilizand in toate cele patru partide aceeasi formula de echipa.
Anglia a cunoscut un recul, intre 1963 si 1980, exceptand titlul impartit din 1973, nereusind sa obtina niciun titlu de campioana.
Din 1994 regulamentul competitiei a fost schimbat si astfel in cazul egalitatii de puncte s-au introdus criteriile de departajare, ceea ce a condus la disparitia impartirii titlului de campioana.

Incepand cu anul 2000 competia s-a existins la formatul actual cu sase natiuni participante, Six nations Championship. Beneficiara a fost Italia, cea care in urma saltului valoric a fost acceptata in turneu.
Debutul in Six Nations a fost consemnat pe Stadio Flaminio din Roma, pe 5 februarie 2000 si a coincis cu prima victorie a italienilor care au invins Scotia cu 34-20. Victoria insa nu i-a ajutat pe “azzurri” sa evite lingura de lemn.
Cea mai prolifica natiune din era Six nations este Franta care a obtinut cinci titluri din care trei prin Grand Slam. Anglia s-a impus de patru ori patru iar Tara Galilor, cea care este si campiona en-titre in trei randuri de fiecare data cucerind si Grand Slam-ul. Lor li se alatura Irlanda care s-a impus dupa o asteptare de 61 de ani a reusit Marele Slem.

Pe langa titlul de campiona, natiunile participante sunt in lupta si pentru alte onoruri si trofee. Astfel echipa care se impune in toate cele cinci partide dintr-o editie este desemnata castigatoarea Grand slam-ului. Natiunea britanica care reuseste sa se impuna in fata tuturor celorlate primeste trofeul Tripla Coroana. In mod simbolic ultimei clasate i se atribuie asa-numitul “wooden spoon” sau lingura de lemn.
Pe langa acestea Anglia si Scotia se lupta pentru Calcutta Cup, inca din 1879, Anglia si Irlanda pentru Millennium Trophy din 1988, Scotia si Irlanda pentru Century Quaich din 1989 iar Franta si Italia isi disputa din 2007 Trofeul Giuseppe Garibaldi.

O statistica a celor 118 editii disputate pana in prezent arata astfel:

Campioane:
1.Anglia-26 titluri
2.Tara galilor-25 titluri
3.Franta-17 titluri
4.Scotia-14 titluri
5.Irlanda-11 titluri.

Grand Slam-uri:
1.Anglia -12
2.Tara Galilor-11
3.Franta-9
4.Scotia-3
5.Irlanda-2

Tripla Coroana:
1.Anglia-23
2.Tara Galilor-20
3-4. Scotia-10
Irlanda-10

Lingura de lemn:
1.Irlanda-36
2.Scotia-33
3-4.Anglia-22
Tara Galilor-22
5.Franta-17
6.Italia-9

Irlandezul Ronan O’Gara este lider atat la numarul partidelor disputate, 61, cat si la numarul punctelor marcate, 551. Un alt irlandez, Brian O’Driscoll a reusit cele mai multe eseuri, 25, in timp ce Jonny Wilkinson a marcat cele mai multe dropgoluri, 11. Recordul de incercari marcate intr-o singura partida dateaza din anul 1887, atunci cand scotianul George Lindsay a reusit sa inscrie cinci eseuri galezilor.

1,744 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

2 Comments

Leave A Response