Tuesday 10th December 2019,
Federatia Romana de Rugby

Palmaresul intalnirilor Romania-Rusia

6 februarie 2013 CUPA EUROPEANA A NATIUNILOR
Romania vs. Rusia.

Romania vs. Rusia.

Dupa Portugalia, pentru Stejari urmeaza disputa cu Rusia din a doua etapa a Cupei Europene a Natiunilor, editia 2013.

Pentru ca in lumea rugby-ului echipa nationala a Rusiei si-a facut aparitia in anul 1992, palmaresul intalnirilor directe incepe cu disputele dintre Romania si fosta Uniune Sovietica.

Astfel, cele doua natiuni s-au confruntat pentru prima data in anul 1976 cu ocazia unui turneu care a avut loc in Bulgaria, la Burgas. In ciuda faptului ca sovieticii erau inca incepatori, partida lor de debut consemnandu-se cu doi ani mai devreme, au dat o replica curajoasa Stejarilor, cedand cu 14-3 dupa ce la pauza fusese doar 6-3.

Echipa noastra care a dat piept pentru prima data cu nationala URSS-ului, a evoluat in formula: 15.Mihai Bucos, 14.Ion Constantin, 13.Gheorghe Varga, 12.Ghoerghe Nica, 11.Petre Ianusevici, 10.Dumitru Alexandru, 9.Mircea Paraschiv, 1.Iancu Bacioiu, 2.Mircea Ortelecan, 3.Octavian Corneliu, 4.Marin Ionescu, 5.Radu Malacu, 6.Florica Murariu, 7.Enciu Stoica, 8.Ghoerghe Daraban.

Incepand cu editia 1978-79, sovieticii au promovat in prima grupa valorica a Cupei FIRA, dupa o serie de sase victorii consecutive. Prima disputa, contand pentru acesta competitie, dintre Romania si URSS s-a disputat in 1979 si a avut loc la Harkov, acolo unde Stejarii s-au impus cu 15-9. Punctele noastre au fost reusite in acea disputa de Scarlat si Motrescu cate un eseu, ambele transformate de Alexandru si Tudose, primul aducandu-si contributia si cu un dropgol.

O partida decisiva in lupta pentru cucerirea trofeului a fost pentru Stejari disputa de la Kiev din anul 1983. Atunci baietii nostri s-au impus cu 15-10 si au devansat in clasament Italia, devenind campionii Cupei FIRA. Echipa victorioasa din acea partida arata astfel: 15.Vasile Ion, 14.Sorin Fuicu, 13.Adrian Lungu, 12.Ion Constantin, 11.Marian Aldea, 10.Dumitru Alexandru, 9.Mircea Paraschiv, 1.Ion Bucan, 2.Mircea Munteanu, 3.Constantin Dinu, 4.Gheorghe Dumitru, 5.Gheorghe Caragea, 6.Florica Murariu, 7.Enciu Stoica, 8.Pompiliu Bors, iar punctele care au asigurat succesul au fost reusite de Gheorghe Dumitru, Mircea Munteanu si Florica Murariu cate un eseu si Dumitru Alexandru lovitura de pedeapsa.

Peste doi ani, Uniunea Sovietica a reusit prima victorie contra Stejarilor, disputa ce a avut loc tot la Kiev., rezultatul final fiind 14-6 dupa doua incercari ale sovieticilor si un dropgol, respectiv o penalitate, semnate de Laurentiu Codoi de partea noastra.

O victoria dramatica au obtinut Stejarii in 1987 la Tbilisi unde ne-am impus cu rezultatul de 13-12, fiind condusi cu trei minute inaite de finalul partidei, gratie unui dropgol semnat de Dumitru Alexandru.

Dupa schimbarile politice din estul Europei si disparitia conglomeratului URSS, in 1992 am disputat o partida cu urmasa acestuia, CSI sau Comunitatea Statelor Independente, joc pe care l-am castigat cu 34-6 in Bucuresti.

Prima disputa dintre Romania si Rusia s-a consemnat in 1994 si a avut loc la Bucuresti, partida contand pentru preliminariile Cupei Mondiale din 1995. Stejarii s-au impus fara emotii, “ursii” nereusind sa ne marcheze puncte, iar rezultatul final a fost 30-0, gratie celor patru eseuri semnate de Robert Cioca de doua ori, Gheorghe Leonte si Lucian Colceriu, Neculai Nichitean aducandu-si contributia la victorie cu doua transformari si tot atatea penalitati.

Timp de sapte ani cele doua natiuni nu s-au confruntat, urmatoarea intalnire fiind in 2001 atunci cand Rusia a promovat in CEN divizia 1A. In acea editie am repurtat o victorie la scor, 42-13 intr-o partida disputata la Barlad.

In 2004, Rusia a reusit sa se impuna pentru prima data in fata Stejarilor cu scorul de 33-24, “ursii” reusind patru incercari dintre care una a apartinut fundasului Igor Klyuchnikov, cel care se reagseste si in prezent in lotul Rusiei.

In anii urmatori Rusia a devenit un adversar tot mai incomod resuind sa ne surprinda de doua ori chiar la Bucuresti, in 2007 si 2009, cand “ursii” s-au impus cu 22-12, respectiv 28-19.

O victorie dramatica am obtinut in IRB Nations Cup editia 2008, atunci cand dupa 6-6 la pauza ne-am impus la limita cu 13-12 gratie unei incercari venite in repriza secunda, autor fiind Florin Tasca.

Ultimele doua editii ale CEN au adus tot atatea victorii pentru Stejari, 33-3 la Bucuresti in 2011 si 25-0 anul trecut la Soci, la acest ultim succes aducandu-si contributia XV-le: 15.Iulian Dumitras, 14.Madalin Lemnaru, 13.Csaba Gal, 12.Cristian Dinis, 11.Adrian Apostol, 10.Florin Vlaicu, 9.Florin Surugiu, 1.Andrei Ursache, 2.Marius Tincu, 3.Mihaita Lazar, 4.Vali Ursache, 5.Cristian Petre, 6.Viorel Lucaci, 7.Mihai Macovei, 8.Daniel Carpo, pe parcursul jocului intrand Andrei Radoi, Flavius Dobre, Alin Coste, Andrei Gorcioaia, Vali Calafeteanu, Constantin Gheara si Dorin Manole.

Punctele Stejarilor au fost realizate de Adrian Apostol, Daniel Carpo si Cristian Petre cate o incercare, Florin Vlaicu transformare, Vali Calafeteanu lovitura de pedeapsa si un eseu de penalizare.

Palmaresul complet:
Romania-URSS
1976-Burgas: Romania-URSS: 14-3
1979-Harkov: URSS-Romania: 9-15
1980-Bucuresti: Romania-URSS: 23-6
1981-Moscova: URSS-Romania: 10-18
1982-Bucuresti: Romania-URSS: 18-3
1983-Kiev-URSS: Romania: 10-15
1983-Bucuresti: Romania-URSS: 19-3
1985-Kiev: URSS-Romania: 14-6
1985-Bucuresti: Romania-URSS: 16-12
1987-Tbilisi: URSS-Romania: 12-13
1988-Moscova: URSS-Roamania: 18-28
1988-Alma Ata: URSS-Romania: 23-9
1989-Baia Mare: Romania-URSS: 13-21
1990-Moscova: URSS-Romania: 3-10

S-au disputat 14 partide din care au rezultat 11 victorii ale Stejarilor si trei ale sovieticilor.

1994-Bucuresti: Romania-Rusia: 30-0(Preliminariile Cupei Mondiale)
2001-Barlad: Romania-Rusia: 42-13(CEN)
2002-Krasnodar: Rusia-Romania: 22-27(CEN)
2003-Bucuresti: Romania-Rusia: 23-12(CEN)
2004-Krasnodar: Rusia-Romania: 33-24(CEN)
2005-Timisoara: Romania-Rusia: 33-10(CEN)
2006-Krasnodar: Ruisa-Romania: 25-24(CEN)
2007-Bucuresti: Romania-Rusia: 12-22(CEN)
2008-Krasnodar: Rusia-Romania: 12-8(CEN)
2008-Bucuresti: Romania-Rusia: 13-12(IRB Nations Cup)
2009-Bucuresti: Romania-Rusia: 19-28(CEN)
2010-Soci: Rusia-Romania: 21-21(CEN)
2011-Bucuresti: Romania-Rusia: 33-3(CEN)
2012-Soci: Rusia-Romania: 0-25(CEN)

Au avut loc 14 de partide intre Romania si Rusia, 8 revenind Stejarilor si 5 Rusiei, o partida terminandu-se nedecis. In CEN din 12 intalniri, ne-am impus de 6 ori, rusii in cinci ocazii, o disputa terminandu-se la egalitate.

3,868 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

2 Comments

Leave A Response