Saturday 19th September 2020,
Federatia Romana de Rugby

Secretele adversarilor – Georgia sau Lelos

Georgia.

Georgia.

Stejarii vor infrunta in ultima etapa a Cupei Europene a Natiunilor, Georgia, intr-o adevarata finala a competitiei, o partida care va decide soarta titlului editiei 2013.

De la aparitia Cupei Europene a Natiunilor, pentru Stejari, Georgia a reprezentat principalul adversar, o natiune pentru care rugby-ul reprezinta al doilea sport in ceea ce priveste popularitatea.

Acest lucru se reflecta si in faptul ca la o populatie de aproximativ 4 milioane de locuitori, in Georgia fiinteaza 47 de cluburi si 6000 de jucatori legitimati.

Dragostea pentru rugby nu este intamplatoare, din cele mai vechi timpuri aici se practica un sport numit lelo sau lelo burti, asemanator cu acel amalgam de oameni adunati in Anglia unde o parte a satului se confrunta cu cealalta in scopul de a duce balonul in “terenul de tinta” al adversarilor, inca inainte de gestul lui William Webb Ellis. De la acest sport arhaic isi are originea si supranumele georgienilor, Lelos, lelo de altfel in liba Georgiana insemnand eseu.

Primele incercari de a juca rugby au fost in anii 20’ ai secolului trecut, dar cel care a introdus cu adevarat acest sport in Georgia a fost un armean pe numele sau Jacques Haspekian la inceputul anilor 50’, cel care traise la Marsilia in Franta.

In 1961 a aparut si primul campionat numit Campionatul Orasului Tbilisi, la care au participat trei echipe, Dinamo Tbilisi fiind si echipa pe a carei organizare s-a creat in 1964 Fedratia Georgiana de Rugby.

Prin anii 1970-1980, datorita unor stranse relatii intre Partidul Comunist din Franta si cercurile politice de aceeasi orientare din Georgia, s-a creat o stransa legatura cu rugby-ul francez, de altfel primul antrenor strain al Lelos fiind francezul Calude Saurel.

Facand parte din fosta Uniune Sovietica, Georgia nu a putut benefiacia de propria echipa nationala de rugby, astfel jucatorii importanti au fost selectionati pentru nationala URSS-ului, cu regularitate sase sau sapte goergieni fiind in echipa de baza. Si in ceea ce priveste fostul campionat al Uniunii Sovietice, tot georgienii au fost la putere, Dinamo Tbilisi, AIA Kutaisi sau Lokomotivi Tbilisi reusind in mai multe randuri sa-si adjudece titlul sau cupa.

Prima partida internationala pentru Georgia s-a consemnat in anul 1989, atunci cand Lelos au invins Zimbabwe cu 16-3 intr-o partida ce a avut loc la Kutaisi.

Prima tentativa de a ajunge la Cupa Modiala s-a consemnat in 1998, dar atunci georgienii au pierdut barajul in fata celor din Tonga dupa o dubla mansa, pierzand la Nuku’alofa cu 37-6, pentru ca in retur, la Tbilisi, sa castige la limita 28-27.

In 2003 insa, Lelos si-au facut debutul la Cupa Mondiala, un debut timid avand in vedere ca au cedat in toate cele patru partide disputate contra Angliei, Africii de Sud, Samoa si Uruguay. Patru ani mai tarziu insa, au cedat greu in fata Irlandei, 10-14 si au obtinut primul succes intr-o victorie contra Namibiei cu 30-0.

Ultima isprava a geogrienilor la Cupa Mondiala s-a consemnat in 2011 si atunci Lelos au cedat greu in fata Scotiei, 6-15, pentru a obtine un nou succes, de data aceasta chiar in fata Stejarilor cu 25-9, Mamuka Gorgodze fiind autorul singurului eseu al intalnirii.

In ceea ce priveste Cupa Europeana a Natiunilor, Georgia este liderul numarului de titluri castigate, cinci la numar, ultima reusita venind anul trecut dupa o victorie la Bucuresti cu 19-13.

Relatia speciala care exista, cum aminteam mai sus, intre rugby-ul francez si cel georgian exista si astazi, cei mai valorosi jucatori evoluand la diferite nivele in Franta. La aceasta se adauga si plusul de inventivitate adus de un antrenor venit din patria rugby-ului, Noua Zeelanda, pe numele sau Milton Haig.

Patru partide si tot atatea succese au obtinut pana acum georgienii in actuala campanie, ultima victorie aducandu-le si bonusul ofensiv, intr-o disputa in care au marcat nu mai putin de opt incercari spaniolilor.

Cele patru succese au fost obtinute astfel: 17-13 in Belgia, 25-12 cu Portugalia, 23-9 in Rusia si 61-18 cu Spania la Tbilisi.

In cele patru partide, elevii lui Milton Haig au marcat 15 eseuri, reusitele fiind semnate de Khmaladeze, Zibzibadze, Basilaia si Mchedlidze cu cate o dubla, restul avandu-i ca autori pe Gorgodez, Chilachava, Kubriashvili, Kolelishvili, Kakovin, Machkhaneli si Sharikadze.

Transformerul echipei, Kvirikashvili, a adus 47 de puncte pentru Lelos din 10 transformari si 9 penalitati, inlocuitorul sau Tsiklauri contribuind si el cu doua transformari. La capitolul disciplina, georgienii stau bine, doar un cartonas rosu vazut de Kubriashvili si doua galene primite de Kolelishvili si Mikautadze, fiind sanctiunile dictate impotriva lor.

Din lotul Georgiei nu mai putin de 14 jucatori evolueaza in Franta si pentru a-i aminti doar pe cei din Top 14 sa-i enumeram pe: Mamuka Gorgodze(Montpellier), Tamaz Mchedlidze(Mont de Marsan), Vasil Kakovin(Toulouse), Davit Kubriashvili(Toulon), Konstantine Mikautadze(Toulon), Vito Kolelishvili(Clermont), Zurab Zhvania(Stade Francais) sau Davit Zirakashvili(Clermont). Acestora li se adauga Dimitri Basilaia, cel care evolueaza la Edinburgh in Liga Celtica.

Asadar, sambata, 16 martie, pe stadionul Arcul de Triumf, Romania va intalni Georgia intr-o partida care conteaza si pentru trofeul Antim Iverianul.

2,385 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response