Sunday 09th August 2020,
Federatia Romana de Rugby

Un campion olimpic la canoe a inceput sportul cu rugby

22 martie 2013 INTERN
Alexe Dumitru si Simion Ismailciuc.

Alexe Dumitru si Simion Ismailciuc.

Simion Ismailciuc este unul dintre numele de legenda in sporturile nautice romanesti. Campion olimpic, european si mondial la canoe, Simion Ismailciuc s-a nascut la Chilia Veche, in judetul Tulcea, in anul 1930.

Ismailciuc provenea dintr-o familie de pescari ucrainieni, iar Simion a plecat sa munceasca pe santier, la Bumbesti-Livezeni, pentru a-si asigura un trai mai bun. In Valea Jiului a avut loc primul contact al sau cu rugby-ul, sport pe care l-a indragit imediat.

La incorporare, a fost selectionat pentru echipa de rugby a celor de la Dinamo Bucuresti, fiind titularizat pe post de mijlocas la gramada. Desi era foarte talentat, nu a ramas mult pe arenele cu buturi, deoarece mirajul apei era prea puternic pentru un lipovean veritabil.

Asa se face ca la o plimbare pe malul Lacului Floreasca din Bucuresti, a zarit o barca libera si s-a suit in ea, vaslind din picioare, spre stupefactia celor din jur. A fost remarcat pentru echilibrul, forta si determinarea sa de catre Radu Hutan, antrenorul dinamovistilor, care l-a corupt astfel sa abandoneze rugby-ul, in favoarea canoei.

A performat, iar la Melbourne, in 1956, unde a devenit campion olimpic. In 1958, la Praga, a devenit campion mondial, iar in 1963, la Jajce, in fosta Iugoslavie, a cucerit un titlu de campion european, dar si unul de campion mondial.

Specialitatea sa a fost canoea dublu, pe distanta de 1000 de metri. Ultimele titluri le-a obtinut insa aproape de retragere, in canoea de simplu, pe aceeasi distanta.

Simion Ismailciuc a murit in anul 1986. Ultimii sai ani de viata au fost marcati de divergentele cu autoritatile comuniste, care i-au daramat casa ridicata cu fortele proprii, pe malul Lacului Snagov. Pentru ca s-a opus acestui lucru, Ismailciuc a fost tinut vreme de trei saptamani in arest, in anul 1984.

Foto: www.wikipedia.org

3,020 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

2 Comments

  1. admin 27 mai 2013 at 13:29

    Salut Junior! Cred un pic ca exagerezi cu afirmatiile din comentariu. Cele scrise au fost culese de la oameni care l-au cunoscut pe tatal tau. Oricum dupa cum cred ca se observa, au fost remediate imperfectiunile de comunicare ale celor care detineau amintirile vechi de acum cateva decenii.
    Respect!

Leave A Response