Friday 23rd April 2021,
Federatia Romana de Rugby

Sfaturile lui Tata Pik (II): Cine n-are tineri sa-si creasca!

18 aprilie 2013 Sfaturile lui Tata Pik
Rugby.

Rugby.

Dumitru Popescu-Colibasi a fost un valoros rugbyst, iar apoi un mare antrenor de handbal. Dincolo de performantele sale sportive, cel supranumit ”Tata Pik” a lasat in urma lui o sumedenie de pilde, de sfaturi. Cu voia dumneavoastra, voi incerca acum sa va redau inca una. Cu speranta ca, dupa ce eu o voi rescrie, iar dvs o veti citi, vom fi mai intelepti.

Intr-un exercitiu convingator, ”Tata Pik” a prezentat candva, intr-una dintre cartile sale (”O viata pentru sport”) trei citate. Iata-le:

”Tineretul nostru iubeste luxul. Are maniere proaste. Dispretuieste autoritatea. Si nu are respect fata de batranete. Copiii de astazi sunt tirani: contrazic pe parinti, critica adeseori comportamentul altora si ii terorizeaza pe profesorii lor”.

”Nu mai am nicio speranta pentru viitorul poporului nostru daca va depinde de tineretul usuratic de astazi, pentru ca acest tineret este, fara indoiala, de nesuportat, lipsit de consideratie si prematur emancipat. Cand eram inca tanar, am fost invatat sa am o comportare buna si respect fata de parinti, insa tineretul de astazi crede ca stie totul mai bine decat oricine si-si manifesta aceasta galagios”.

”Acest tineret este stricat din temelie. Este rau, nelegiuit si lenes. El nu va fi niciodata ca tineretul de dinainte. El nu va reusi sa pastreze cultura noastra”.

Asadar, trei citate cu un mesaj asemanator: CE NE FACEM CU TINERETUL DE ASTAZI? Ati spune chiar, voi, cititorii ceva mai in varsta, cei aflati la a doua sau la a treia tinerete, ca aceia care au rostit aceste cuvinte se afla printre noi, ca ei se refera la pustii care ne inconjoara, pe care ii vedem pe strazi, in autobuze sau la mall… Ei bine, v-ati inselat amarnic!

Primul dintre citatele pomenite de Dumitru Popescu-Colibasi ii apartine lui… Socrate, ganditor care a trait intre 470 si 399 inainte de Christos. Al doilea citat a fost desprins din opera lui Hesiod (circa 700 idCh), iar ultimul a fost zgariat pe un ciob gasit in Babilon si a carui vechime este de 3000 de ani!

Asadar, nimic nou sub Soare! Noi, astia ceva mai batrani, vom avea mereu impresia ca tinerii duc de rapa, ruineaza toata munca noastra si a inaintasilor nostri. Si in sport, si in rugby se intampla cam la fel. Am crezut, in ultimii ani, de multe ori, ca s-a ales praful de tot, ca nu ne vom mai califica la Cupa Mondiala, de pilda, insa mai de fiecare data au aparut alti rugbysti-sportivi valorosi, alti antrenori si conducatori care au salvat situatia – s-a intamplat in 2009-2010, atunci cand calificarea parea compromisa.

Ne plangem ca tinerii rugbysti de astazi nu obtin rezultate la fel de bune sau chiar mai bune decat cele ale generatiilor trecute? Oare nu suntem si noi vinovati de asta? Oare nu cumva tinerii de astazi fac ceea ce au vazut la unii dintre noi? Au protestat la decizia unui arbitru? Oare nu cumva ne-au vazut pe noi facand acelasi lucru? Au dat o pasa gresita? Oare nu cumva am uitat sa-i corectam atunci cand am vazut ca paseaza gresit? Au fost eliminati pentru un gest nesportiv? Oare nu cumva i-am obisnuit noi sa mai ”ciupeasca” prin gramada?

Oare nu cumva tinerii de astazi sunt asa cum i-am crescut, cum i-am invatat noi sa fie?

Ce spunea Dumitru Popescu-Colibasi: ”In general, noi toti ne analizam si ne apreciem prin comparatie. Comparam situatia noastra cu a altora pe care-i cunoastem direct sau din auzite. Comparam ce stim si ce vedem. Dar cum ramane cu ce nu stim, cu ce n-am vazut, pentru ca nu putem patrunde in intimitatea vietii fiecaruia si nu putem cunoaste toate intamplarile vietii tuturor? De exemplu, de multe ori viata publica a unei vedete, indiferent de domeniul de activitate, este invidiata de cei din jur, care, adeseori, fac declaratii de genul: as schimba oricand viata mea cu a lui. Credem noi ca, de multe ori, sub zambetul fotogenic si in aerul degajat al unei vedete se ascunde o tragedie sufleteasca, financiara sau o boala pe care insa ceilalti nu le cunosc?”.

Asadar, batranii sunt intotdeauna nemultumiti de ceea ce fac tinerii… Si acest conflict al generatiilor se perpetueaza de secole. Si sta, de fapt, la baza progresului umanitatii. Ce concluzie a tras ”Tata Pik”? ”De cand e lumea, batranii au avut impresia ca intre ei si urmasii lor s-a cascat o prapastie de netrecut. Aceasta deoarece, in cele mai multe cazuri, batranii uita cum s-au comportat ei insisi, care era mentalitatea dominanta in vremea lor si nici macar nu se mai gandesc cum a fost apreciata tinuta lor morala de catre inaintasi. Si nu de putine ori, judecand astfel, batranii isi atribuie merite idealizate. (…) Sa fim deci optimisti si in aceasta privinta chiar daca ar fi sa contrazicem vechea intelepciune a marilor filosofi ai antichitatii”.

(va urma)

Marian Burlacu (Libertatea)

Foto: CS Aurora Baicoi

4,433 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

4 Comments

 1. Dan POPESCU COLIBASI 20 octombrie 2018 at 3:58

  Salut domnule Burlacu !
  Multumesc ca incercati sa patrati memoria tatalui meu vie.
  Dan Colibasi
  P.S. am facut si eu un folder dedicat lui Tata Pik :
  http://popescu-colibasi.go.ro/F_tata_Pik/Tata_Pik_index.html

Leave A Response