Tuesday 02nd June 2020,
Federatia Romana de Rugby

IRB va testa noi timpi de legare in gramada ordonata

9 mai 2013 INTERNATIONAL

Gramada ordonata este unul dintre cele mai spectaculoase momente ale rugby-ului practicat in XV, o adevarata inclestare de forte a pachetului de inaintare.

De-a lungul timpului au existat mai multe reguli in ceea ce priveste organizarea gramezii ordonate, acest moment al jocului fiind interpretat la inceputuri in mod diferit, pentru ca mai tarziu sa se aiba in vedere siguranta si integritatea participantilor.

In 2006, IRB a propus modificarea regulamentului, ceea ce un an mai tarziu s-a concretizat in cei patru timpi de legare in gramada ordonata, “crouch-touch-pause-engage”, pentru ca in 2012 comenzile dictate de arbitrul central sa fie reduse la trei,“crouch-touch-set”, cele care sunt in vigoare si in momentul de fata.

Incepand cu sezonul viitor atat in emisfera de nord cat si in cea de sud, IRB intentioneaza sa introduca experimental o noua modalitate de angajament pentru cele doi linii intai in cazul unei gramezi ordonate.

Astfel comanda “crouch-touch-set” va fi inlocuita de “crouch-bind-set”, iar prin noul mod de legare al gramezii ordonate se urmareste cresterea sigurantei jucatorilor participanti, impactul in momentul legarii liniilor intai scazand cu 25% in cazul competitiilor de elita.

Daca prima si ultima comanda raman neschimbate, comanda “touch” va fi inlocuita cu “bind” ceea ce va presupune ca pilierii sa se lege folosindu-si bratele libere, ceea ce va reduce distanta dintre cele doua linii intai, scazand astfel si impactul dupa comanda “set”.

In cazul unei legari incorecte sanctiunea va fi lovitura libera, pe cand in cazul unei angajari incorecte, lovitura de pedeapsa.

O decizie in cazul schimbarii definitive a regulamentului privind legarea gramezii ordonate va fi luata de IRB in 2014 cu un an inaintea Cupei Mondiale ce va avea loc In Anglia.

2,215 total views, 4 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response