Castres campioana Frantei! Wilkinson invins cu arma sa preferata, dropgolul

Paul Bonnefond (stinga) si Mihaita Lazar.
Paul Bonnefond (stinga) si Mihaita Lazar.

Castres, cu internationalul roman Mihaita Lazar in formatie, este noua campioana a Frantei. Dupa o finala fantastica, disputata pe celebrul Stade de France, Castres a rasturnat calculele hartiei si a trecut de Toulon cu 19-14, impedicand-o astfel sa dubleze succesul din Heineken Cup.

Meciul a inceput intr-o nota accentuata de echilibru, disputandu-se mai mult la jumatatea terenului. Uvertura engleza Jonny Wilkinson a deschis scorul dintr-o penalitate in minutul 7, dupa care sud-africanul Rory Kockott a egalat din lovitura de pedeapsa, in minutul 14. Se parea ca rezultatul la pauza va fi egal, insa in ultimul minut al primei reprize, mijlocasul la gramada al celor de la Castres, Rory Kockott, a penetrat dupa o patrundere in axa, marcand un eseu la centru, pe care tot el l-a transformat. Scorul pauzei a fost, asadar, 10-3 in favoarea echipei la care evolueaza Mihaita Lazar.

Cu un Wilkinson nu la fel de sigur pe el ca in alte situatii, Toulon a fortat revenirea insa nu a avut atata luciditate. Wilkinson a marcat din penalitate, in minutul 47, dupa care a irosit doua situatii consecutive de a aduce alte puncte echipei sale. Tot el, in minutul 68, a redus diferenta la un singur punct, 10-9 pentru Castres.

Din acest moment, la rampa a iesit uvertura lui Castres, Remy Tales, care dupa doua gramezi ordonate in „22”-ul advers, s-a asezat ideal pentru dropgol, reusind in ambele cazuri executia care l-a facut celebru pe omologul sau din cealalta tabara,  Wilkinson. Castres s-a detasat astfel decisiv pe finalul jocului, avand in minutul 74 un avantaj de 16-9.

Ultima parte a disputei a fost foarte incinsa. Castres a fructificat o lovitura de pedeapsa prin Kockott, de la jumatatea terenului, iar eforturile disperate ale elevilor lui Laporte au adus un eseu la colt, validat dupa arbitraj video, la patrunderea lui Delon Armitage. Wilkinson nu a transformat, astfel ca scorul final a ramas 19-14 pentru Castres.

Pilierul roman Mihaita Lazar a fost introdus la linia intai pe final de meci, bifand o performanta extraordinara, de a castiga titlul in cea mai tare competitie nationala a emisferei nordice, Top 14, la primul sezon in care evolueaza la acest nivel.

Mihaita Lazar este al saselea roman in istorie care cucereste titlul Hexagonului, dupa legendarii Mihai Wusek (La Voulte Sportif), Adrian Lungu (Castres Olimpique), Petru Balan (Biarritz Olimpique), Marius Tincu si Ovidiu Tonita (Perpignan).

In staff-ul tehnic al campioanei Frantei se afla si fostul international roman Adrian Lungu.

Felicitarile noastre!

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile