Sunday 09th August 2020,
Federatia Romana de Rugby

Leii Britanici in fata primei partide test contra Wallabies

21 iunie 2013 INTERNATIONAL
British and Irish Lions Australia Tour 2013.

British and Irish Lions Australia Tour 2013.

Sambata, 22 iunie, Leii Britanici se vor afla fata in fata cu Wallabies, in prima partida test din cadrul turneului pe care-l efectueaza in Australia.

Este pentru a zecea oara in istorie cand Leii se afla intr-un turneu in tara cangurilor, in primul turneu care a avut loc in 1888 nedisputandu-se partide test.

Atunci a fost pentru prima data cand sub denumirea de British Isles, selectionata britanica pornea intr-un turneu in emisfera de sud, o adevarata peripetie care a inceput pe 9 martie 1888.

Fara sprijin din partea Rugby Football Union, turneul a fost posibil datorita implicarii a doi sportivi veniti din lumea cricket-ului, Alfred Shaw si Arthur Shewsbury cei care au asigurat si conducerea tehnica a echipei.

Din lotul de atunci doar patru jucatori au evoluat pentru natiunile lor de provenienta, Robert Seddon, Andrew Stoddard si Tom Kent in tricoul Angliei respectiv Willie Thomas pentru Tara Galilor.

Partide test nu s-au consemnat dar British Isles au jucat impotriva echipelor de club reprezentative din Australia si Noua Zeelanda, in total avand loc 35 de dispute din care 27 s-au incheiat cu victorii pentru britanici.

Prima partida test dintre Australia si British Isles s-a consemnat pe 24 iunie 1889 si s-a incheiat cu victoria Wallabies, dar britanicii au castigat urmatoarele trei dispute si implicit turneul.

British Isles au revenit in Australia 15 ani mai tarziu si au castigat din nou turneul, reusind sa se impuna in toate cele trei partide test disputate contra Wallabies, pentru ca abia in 1930 australienii sa se impuna dupa o singura partida disputata si castigata la limita, scor 6-5.

In 1950, pentru prima data sub denumirea de British Lions, selectionata britanica s-a impus din nou, la fel cum a facut-o in 1959, 1966 si 1989. In 1989, Lions au castigat turneul, dar australienii s-au impus si ei intr-o partida obtinand prima victorie in fata Leilor dupa 69 de ani.

Ultimul turneu efectuat de Leii Britanici in Australia a fost in 2001, iar atunci dupa o asteptare de 71 de ani Wallabies au castigat seria de partide cu 2-1 la general, cucerind in premiera si trofeul Tom Richards.

Anul acesta va fi pentru a doua oara cand seria de trei partide conteaza si pentru trofeul amintit care poarta numele lui Tom Richards, singurul jucator care a evoluat atat pentru Wallabies cat si pentru Leii Britanici.

In tricoul Australiei a castigat aurul olimpic in 1908 si a facut parte din prima echipa a Australiei care in acelasi an a efectuat primul turneu in Marea Britaniei, alaturi de Lions luand parte in 1910 la un turneu in Africa de Sud.

Asadar, sambata va avea loc prima confruntare dintre Wallabies si Lions, o partida ce va avea loc la Brisbane si in care Robbie Deans, antrenorul australienilor, a decis sa introduca trei debutanti, pe Ben Mowen si Christian Leali’ifano de la Brumbies respectiv Israel Folau de la Waratahs.

Cele doua echipe anuntate de antrenorii Robbie Deans si Warren Gatland arata astfel:

Australia: 15. Berrick Barnes, 14. Israel Folau, 13. Adam Ashley-Cooper, 12. Christian Leali’ifano, 11. Digby Ioane, 10. James O’Connor, 9. Will Genia, 8. Wycliff Palu, 7. Michael Hooper, 6. Ben Mowen, 5. James Horwill (c), 4. Kane Douglas, 3. Ben Alexander, 2. Stephen Moore, 1. Benn Robinson.
Rezerve: 16. Saia Fainga’a, 17. James Slipper, 18. Sekope Kepu, 19. Rob Simmons, 20. Liam Gill, 21. Nick Phipps, 22. Pat McCabe, 23. Kurtley Beale.

Leii Britanici: 15. Leigh Halfpenny, 14. Alex Cuthbert, 13. Brian O’Driscoll, 12. Jonathan Davies, 11. George North, 10. Jonathan Sexton, 9. Mike Phillips, 8. Jamie Heaslip, 7. Sam Warburton (c), 6. Tom Croft, 5. Paul O’Connell, 4. Alun Wyn Jones, 3. Adam Jones, 2. Tom Youngs, 1. Alex Corbisiero.
Rezerve: 16. Richard Hibbard, 17. Makovina Vunipola, 18. Dan Cole, 19. Geoff Parling, 20. Dan Lydiate, 21. Ben Youngs, 22. Owen Farrell, 23. Sean Maitland.

foto: radiosport.co.nz

1,947 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response