Friday 15th January 2021,
Federatia Romana de Rugby

Australia – British and Irish Lions a fost si duelul tehnicienilor neozeelandezi

9 iulie 2013 INTERNATIONAL
Warren Gatland si Robbie Deans.

Warren Gatland si Robbie Deans.

Wallabies-British and Irish Lions a fost nu numai un duel dintre emisfera de sud si cea de nord reprezentata de selectionta britanica ci si o confruntare intre doi tehnicieni neozeelandezi.

Robbie Deans si Warren Gatland s-au aflat fata in fata dupa ce in 2011 la Cupa Mondiala, primul iesise victorios in finala mica si aceasta pentru ca lui Halfpenny i-au lipsit cativa centimetri in semifinala cu Franta pentru a duce penele de strut in marea finala.

Cei doi tehnicieni au parcurs drumuri diferite desi ambii provin din patria rugby-ului, Deans facand cariera in Super Rugby, in timp ce Gatland a trebuit sa vina pe batranul continent pentru a cunoaste succesul.

Robbie Deans s-a remarcat pentru prima data in 2000 atunci cand a reusit un hat-trick de exceptie, cucerind titlul in Super Rugby de pe banca tehnica a lui Crusaders, titlul in NPC, actualul ITM Cup, alaturi de Canterbury si Ranfurly Shield cu aceeasi echipa.

Au urmat opt ani in care cu Robbie Deans pe banca tehnica, Crusaders a devenit cea mai titrata echipa din Super Rugby, cruciatii cucerind inca patru titluri, Deans contribuind in total la cinci din cele sapte succese ale francizei din Christchurch.

Warren Gatland a cunoscut primele succese tot pe banca unei echipe de club si anume a celor de la London Wasps, sub conducerea sa tehnica viespii cucerind trei titluri in Premiership precum si Heineken Cup in 2004.

Pentru o scurta perioada s-a intors acasa, reusind sa-i conduca pe cei de la Waikato spre titlul in Air New Zealand Cup, astazi ITM Cup, dupa o finala castigata in fata lui Wellington.

Gatland s-a intors in Europa in 2007 preluand conducerea tehnica a reprezentativei Tarii Galilor.

Alaturi de penele de strut, neozeelandezul a castigat de doua ori, in 2008 si 2012 Six Nations Championship si nu oricum ci in stil de mare campion adica reusind Marele Slem.

Povestea de succes a lui Gatland insa nu s-a oprit aici si iata ca dupa 16 ani de asteptare Leii Britanici au reusit sa castige din nou un turneu in emisfera de sud.

Nu a fost insa un succes usor si asa cum avea sa o recunoasca dupa ultima disputa, antrenorul neozeelandez, s-a simtit profund afectat de atacurile din presa referitoare la neconvocarea lui O’Driscoll pentru meciul decisiv.

Gatland insa a crezut in alegerea facuta, dar si in cea de a trimite in primul XV nu mai putin de 10 jucatori galezi, Jamie Roberts si George North rasplatind chiar increderea acordata de neozeeelandez cu cate un eseu in partida decisiva.

Warren Gatland si Leii Britanici s-au impus si au cucerit trofeul Tom Richards in fata Australiei si a lui Robbie Deans, primul luandu-si astfel si revansa pentru medalia de bronz pierduta in 2011 la Cupa Mondiala.

Acest succes se pare ca-l propune pe Gatland ca antrenor pentru urmatorul turneu al Leilor de peste patru ani, in schimb, Australia se pregateste sa anunte noul antrenor care va lua locul lui Robbie Deans in vederea partidelor din Rugby Championship.

foto: dailymail.co.uk

1,540 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response