Monday 13th July 2020,
Federatia Romana de Rugby

Rugby-ul incearca sa cucereasca Albania

22 iulie 2013 INTERN
Albania Rugby.

Albania Rugby.

Albania este unul dintre putinele locuri din lume in care rugby-ul nu a reusit inca sa-i facineze pe oameni.

Sportul cu balonul oval a fost un subiect tabu intr-o tara in care regimul communist nu a dat atentie ba mai mai mult nu a permis disputarea partidelor de rugby.

Multi insa dintre albanezii plecati in Italia au luat contact cu rugby-ul aici si s-au indragostit de sportul cu balonul oval, incepand chiar sa-l practice.

Cateva nume de jucatori originari din Albania au devenit chiar cunoscute in peninsula, Paco Ogert fost component al echipei Calvisano, Sevian Daupi care evolueaza la Venezia sau Damin Buzaj de la GRAN Parma.

Recent, la Benetton Treviso s-au afirmat cativa tineri jucatori de care au facut parte din echipa U 20, Laert Naka, cel care a facut pasul in Campionato Eccellenza la Fiamme Oro, Dusan Berisa sau Ornel Gega, acesta din urma afirmamndu-se in nationala de juniori a Italiei alaturi de care a particiapt la Cupa Mondiala.

La inceputul anului 2010 s-a inceput un proiect ambitios, la care si-au adus contributia albanezii aflati la munca in Italia precum si jucatori de origine albaneza care joaca rugby in peninsula la diferite nivele.

Astfel sub conducerea tehnica a unui fost international italian, Valter Cristofolett, s-a creat un colectiv de 30 de jucatori care au inceput sa se antreneze impreuna si sa formeze asa-numita echipa nationala a Albaniei.

Debutul acestei echipe, Albania XV sau Eagles Red, cum se autointituleaza, s-a consemnat in februarie 2010 atunci cand la Pordenone au intalnit o Selectionata Dogilor. Desi invinsi cu 69-14, albanezii s-au bucurat de acest eveniment inedit, simbolic, Paco Ogert primind titlul de omul meciului.

Ultimele aparitii ale acestei selectionate albaneze au fost participarea la turneul Michele Zafferoni unde au intalnit San Marino, o echipa ce activeaza in Serie C, fiind in acelasi timp si nationala statului cu acelasi nume, sau o alta partida disputata contra celor de la Amichevole Modena.

O veste mare au primit insa rugby-isti albanezi de la Comitetul Olimpic Albanez, care va organiza pe 3 si 4 august un eveniment dedicat sportului cu balonul oval, in premiera la Tirana.

Astfel pe stadionul Qemal Stafa, pe 3 august se va disputa o partida de rugby in XV iar pe 4 august se va juca beach rugby, toate in speranta ca sportul cu balonul oval sa devina legitim in Albania si pentru a se da posibilitatea formarii echipei nationale a Albaniei.

1,452 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response