Saturday 04th July 2020,
Federatia Romana de Rugby

Petru Clej: Saracens – victorie pe Wembley cu record mondial de spectatori la un meci de club

24 martie 2014 AVIVA PREMIERSHIP
83.889 de spectatori au asistat pe Wembley la meci – record mondial pentru un meci de club.

83.889 de spectatori au asistat pe Wembley la meci – record mondial pentru un meci de club.

Saracens a învins pe Harlequins cu 39 – 17, cu bonus ofensiv și a trecut pe primul loc în clasamentul Aviva Premiership – prima ligă a campionatului Angliei la rugby.

Meciul s-a desfășurat pe stadionul Wembley în prezența a 83.889 de spectatori – record mondial la un meci inter-cluburi, vechiul record – 83.671 – datând tot de la un meci Saracens – Harlequins, desfășurat în 2012 pe același stadion.

Meciul a fost, în mod paradoxal, dominat de Harlequins, care au fost privați de prezența căpitanului lor și al naționalei Angliei, flankerul Chris Robshaw, a mijlocașului la grămadă Danny Care și a fundașului Mike Brown, ultimii doi de departe cei mai buni pe posturile lor în recent încheiatul Turneu al celor Șase Națiuni.

Decizia antrenorului Connor O’Shea de a nu-i folosi este cu atât mai bizară cu cât Harlequins riscă acum să piardă orice șansă de calificare în play-off, fiind pe locul șase, la cinci puncte de Leicester, care are și un meci mai puțin jucat. O’Shea a declarat după meci că a preferat să-i lase pe cei trei să se odihnească, gândindu-se la viitorul lor pe termen lung.

Saracens nu a strălucit, dar a penalizat prompt gafele Arlechinilor. Mai întâi aripa Chris Ashton a interceptat o pasă voleibalată în propriul 22 și a încheiat cursa 80 de metri mai încolo în butul advers cu un plonjon-rândunică – pentru care e faimos în lumea întreagă.
Apoi, linia a II-a George Kruis a pătruns ca în brânză la o acțiune în 22-ul advers și a culcat balonul între buturi fără să-l placheze nimeni, iar al treilea eseu i-a aparținut lui Owen Farrell, mijlocașul la deschidere al lui Saracens și al echipei Angliei, care a interceptat o pasă neglijentă în 22-ul Arlechinilor, în plus el a transformat cele trei eseuri și alte două lovituri de penalitate.

Harlequins au marcat și ei un eseu prin înlocuitorul lui Care, Carl Dickson, după o grămadă în apropierea terenului de țintă și o reușită fentă de pasă. Eseul a fost transformat de Nick Evans care a adăugat și o lovitură de pedeapsă, scorul fiind de 27 – 10 după 40 de minute.
Se părea că după pauză Harlequins vor reveni, mai ales după cartonașul galben acordat la o infracțiune în tușă a căpitanului Sarazinilor, Steve Borthwick.

Din lovitura de pedeapsă rezultată, Evans a șutat în margine și Harlequins au câștigat balonul, l-au reciclat rapid din maul, aripa Sam Smith a marcat în colț, iar Evans a transformat.
A fost doar o amăgire, pentru că imediat după revenirea în teren a lui Borthwick, Saracens a continuat să fructifice fără greș ocaziile avute. Sud-africanul Schalk Brits – considerat de unii cel mai bun taloneur din lume de pe linia de trei sferturi, pentru stilul său de joc care adeseori seamănă cu cel al unui centru sau fundaș – a derutat apărarea adversă cu schimbările de picior și l-a trimis în eseu pe flankerul namibian Jacques Burger, probabil cel mai bun placheur din Aviva Premiership, obținând astfel punctul de bonus ofensiv.

Al cincilea și ultim eseu a aparținut centrului argentinian Marcelo Bosch, eseu transformat de înlocuitorul lui Farrell, Charlie Hodgson. Scor final Saracens 39 – Harlequins 17.

Pe lângă victoria cu bonus și recordul mondial de specatatori, Saracens a urcat pe locul întâi în Aviva Premiership, profitând de înfrângerea liderei, Northampton, 6 – 19 la Sale – revelația actualului campionat.
Pilierul dreapta titular al lui Sale, moldoveanul Vadim Cobîlaș, îmi spunea mai în glumă, mai în serios: “Ne vedem în semi-finală pe Allianz Park”, aluzie la posibilitatea ca Rechinii să se claseze pe locul al patrulea și să joace în play-off pe terenul potențialei lidere a sezonului ordinar, Saracens.

E totuși greu ca Sale să depășească pe Bath și Leicester, probabilele ocupante ale locurilor 3 și 4. Mai sunt însă cinci runde și se pare că Vadim Cobîlaș și echipa sa sunt gata să creeze surpriza campionatului.

Petru Clej

2,117 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response