Thursday 26th November 2020,
Federatia Romana de Rugby

Eduard Pana rugbystul-hocheist

11 aprilie 2014 PROFIL, Stiri
Stadionul National Arcul de Triumf.

Stadionul National Arcul de Triumf.

In perioada interbelica, polivalenta sportiva era la mare moda. Asa ca baietii tineri isi ocupau timpul cu mai multe ramuri sportive, combinate de genul sporturi de iarna si de vara fiind foarte des intalnite.

E si cazul lui Eduard Pana, mare iubitor si practicant al sporturilor de contact, cum ar fi rugby-ul si hocheiul pe gheata.

In ambele cariere, Eduard Pana, nascut in anul 1914, a avut momente glorioase si inedite.

La rugby, in 1937, a marcat singurul eseu al Romaniei la partida pierduta cu Franta, scor 39-12, in cadrul Expozitiei Universale Mondiale de la Paris.

Acea incercare are insa o poveste aparte. Eduard Pana, jucator care evolua pe posturi din linia de treisferturi, a fost folosit contra Frantei, din lipsa de efectiv, ca flanker. El s-a adaptat foarte bine noilor sarcini de pe teren si a gasit traseul spre incercarea de onoare.

La hochei, Eduard Pana a jucat in Finlanda cu Romania, cand s-a inaugurat patinoarul din Turku.

Tricolorii au pierdut atunci cu 4-1, insa in revansa de pe patinoarul Otetelesanu, din Capitala, i-am invins pe nordici cu 3-2. In acea echipa se regasea si un canadian, Bill Waters, adus in Romania pentru a ridica nivelul hocheiului.

Eduard Pana a avut si un fiu, cu acelasi nume, care a imbratisat tot cariera de hocheist, fiind jucator in echipa olimpica, alaturi de Ion Tiriac.

Revenind la rugby, lumea balonului oval ii poarta un respect deosebit celui care a fost Eduard Pana, care a decedat la varsta de 95 de ani, in 2009.

4,532 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response