Wednesday 08th April 2020,
Federatia Romana de Rugby

Haiducii înving Ucraina cu bonus ofensiv, dar fără să convingă

Moldova.

Moldova.

Echipa națională de rugby a Republicii Moldova a învins cu 28 – 8 Ucraina la Chișinău, în penultima etapă a Cupei Europei pe Națiuni, divizia 1B, marcând patru eseuri, și a egalat în clasament lidera Germania.

Haiducii joacă ultimul meci în deplasare cu Cehia pe 26 aprilie, zi în care Germania întâlnește, tot în deplasare, Suedia.

Deși au câștigat cu punct de bonus, Haiducii au prestat un joc presărat de greșeli în fața unei echipe extrem de modeste, care însă a luptat din răsputeri pentru a împiedica Moldova să marcheze patru eseuri , ceea ce aproape a și reușit până cu trei minute înainte de final.

Ucrainienii au deschis scorul prin aripa Garkavîi, la prima lor incursiune în 22-ul advers, complet împotriva cursului jocului.

Așa cum era de așteptat, gazdele au dominat categoric pe înaintare și asta a rezultat în marcarea tuturor celor patru eseuri – două prin căpitanul Veaceslav Titică și două prin numărul 8, cel mai bun jucător de pe teren, Oleg Prepeliță – în urma unor faze în care grămada moldovenească a împins pe cea ucrainiană până în but de trei ori, iar a patra oară Haiducii au creat o superioritate numerică în care Oleg Prepeliță a sprintat din 22-ul advers și a plonjat în but.

În rest, Haiducii au irosit nenumărate baloane din neglijență, iar evoluția jucătorilor de pe liniile dinapoi a dezamăgit, cu excepția parțială a fundașului Golubenco.

Mijlocașul de deschidere Craig Felston, deși a transformat toate cele patru eseuri, a avut o evoluție neinspirată, mai ales în privința jocului cu piciorul.

Trebuie remarcată calitatea mediocră a terenului de joc – Arena Dinamo, care nu este la nivelul unui stadion de rugby internațional, între altele făcând imposibilă o transmisiune televizată de nivel acceptabil.

Acum, Haiducii au două săptămâni să se pregătească de meciul cu Cehia, care este virtual retrogradată în grupa 2A, iar o victorie cu bonus nu pare a fi o problemă.

Singura șansă de calificare a Moldovei stă în capacitatea Suediei, clasată pe locul al cincilea în grupă, de a opri Germania să câștige cu bonus ofensiv, pentru că la egalitate de puncte și victorii – situația actuală din grupa 1B – se califică echipa cu diferența mai mare între punctele marcate și cele primite, adică Germania.

Cu alte cuvinte, Haiducii nu-și au soarta în propriile mâini.

Locul 1 în divizia 1B asigură calificarea în divizia 1A, alături de Georgia, România și Rusia și o șansă de calificare la Cupa Mondială din Anglia din 2015.

Câștigătoarea diviziei 1B urmează să întâlnească Olanda în deplasare pe 4 mai și, în caz de victorie Rusia pe teren propriu pe 24 mai. Câștigătoarea urmează apoi să joace o dublă manșă de recalificare, probabil cu Uruguay, care va determina cea de-a 20-a echipă calificată la Cupa Mondială.

Petru Clej

foto:rugby.md

1,955 total views, 6 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response