Sunday 17th January 2021,
Federatia Romana de Rugby

Petru Clej: Echipele franceze și engleze domină semifinalele cupelor europene

24 aprilie 2014 INTERNATIONAL, Stiri
Heineken Cup si Amlin Challenge Cup.

Heineken Cup si Amlin Challenge Cup.

La acest sfârșit de săptămână au loc semifinalele cupelor europene la rugby, în care sunt prezente cinci echipe din Anglia, două din Franța și una din Irlanda.

Capul de afiș îl reprezintă prima semifinală a Cupei Heineken – Liga Campionilor, în care se întâlnesc sâmbătă de la 17.40 ora României, pe stadionul Twickenham din Londra, lidera clasamentului Aviva Premiership, Saracens și vicecampioana Europei și a Franței de anul trecut, Clermont Auvergne.

Meciul se anunță extrem de echilibrat, deși se joacă pe un teren din același oraș unde își au sediul Sarazinii, acesta fiind un avantaj, dat fiind faptul că echipa franceză, care este neînvinsă pe teren propriu în ultimele 74 de meciuri, nu are aceeași eficacitate și în deplasare.

Dar Saracens nu uită că aceeași Clermont Auvergne i-a învins acum doi ani în sferturi de finală (3 – 22 la Watford), iar anul trecut, tot în semifinala de pe Twickenham, Saracens a fost nevoită în fața lui Toulon (12 – 24), care avea să câștige Cupa Heineken în fața lui Clermont.

Acum Saracens va încerca pentru prima oară să se califice în finală și este în progres evident față de acum doi ani și chiar față de anul trecut, având o echipă completă, în care înaintașii și jucătorii de pe liniile dinapoi participă adeseori împreună la un joc deschis cu purtarea balonului pe tot terenul.

Aripa Chris Ashton, care are în actuala ediție nouă eseuri marcate, va încerca să egaleze sau chiar să depășească recordul de 10 eseuri marcate în Liga Campionilor, care îi aparține lui Benjamin Carrat de la Brive, din ediția 1996/1997.
Un alt jucător de la Saracens care se remarcă este numărul 8, Billy Vunipola, un purtător de balon remarcabil care adoră percuția și care adesori este greu de oprit în incursiunile sale.

Clermont are o înaintare în care se remarcă numeroși internaționali francezi (alături de ei pilierul georgian Zirakașvili, care a marcat singurul eseu în victoria cu 22 – 9 a Georgiei împotriva României pe 15 martie la Tbilisi), dar stelele sale sunt mai ales pe liniile dinapoi: mijlocașul la grămadă Morgan Parra, centrul Wesley Fofana – ambii internaționali francezi, precum și trioul de aripi de origine fijiană – Napolioni Nalaga (cunoscut de publicul românesc de la meciul cu Fiji din toamna trecută de la București), Noa Nakaitaci (care și-a făcut debutul în echipa Franței anul trecut) și Sitiveni Sivivatu (fost internațional sub culorile All Blacks).

În cealaltă semifinală a Cupei Heineken se întâlnesc duminică pe Stade Velodrome la Marsilia, Toulon și Munster, cu începere de la 17.30 ora României.

“Galacticii”, care sunt campionii Europei en-titre, și conduc și în TOP14 cu o rundă înaintea finalului sezonului regulat, pleacă favoriți.

O echipă în care se remarcă, printre mulți alții, englezul Jonny Wilkinson, sud-africanii Bakkies Botha și Brian Habana, australianul Matt Giteau, italianul Martin Castrogiovanni sau internaționalii francezi Frederic Michalak, Mathieu Bastareaud sau Maxime Mermoz, se înfruntă cu echipa clasată pe locul 2 în PRO12, liga celto-italiană.

Munster este o echipă solidă, cu o înaintare condusă de Paul O’Connell, care este și căpitanul echipei Irlandei, câștigătoarea recent încheiatului Turneu al Celor Șase Națiuni.

Irlandezii au câștigat Cupa Heineken în 2006 și 2008 și au fost finaliști ai acestei competiții în 2000 și 2002.

Cupa AMLIN, a doua competiție de club europeană va avea doar protagoniste din Anglia.

Vineri de la ora 22.00 Northampton întâlnește pe teren propriu pe Harlequins, în timp ce Wasps joacă duminică de la 15.00 la High Wycombe cu Bath.

Northampton a câștigat Cupa Heineken în 2000 și Cupa Amlin în 2009, în timp ce Harlequins a câștigat Cupa Amlin în trei rînduri, în 2001, 2004 și 2011.

Wasps a câștigat Cupa Heineken în 2004 și 2007 și Cupa Amlin în 2003, iar Bath a fost prima câștigătoare din Anglia a Cupei Heineken în 1998, câștigând și Cupa Amlin în 2008.

2,056 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response