Wednesday 23rd September 2020,
Federatia Romana de Rugby

Heineken Cup – competitie pentru istorie

Heineken Cup.

Heineken Cup.

Heineken Cup, cea mai tare competitie deschisa cluburilor europene de rugby, intra sambata in istorie.

Se intampla acest lucru deoarece finala programata pe Millenium Stadium, intre Toulon și Saracens, este ultimul meci desfasurat sub auspiciile acestei confruntari continentale.

Cunoscuta in Franta sub numele de H Cup, din cauza restrictiilor privitoare la publicitatea bauturilor alcoolice, competitia s-a infiintat in 1995, cand 12 formatii din Italia, Irlanda, Tara Galilor, Franta si Romania, au fost impartite in patru grupe de cate trei.

Coperta de deschidere s-a intors pe stadionul Mihai Naca din Constanta unde Farul, campioana Romaniei la acea vreme, a fost invinsa de Toulouse cu 54-10. Reteta financiara nu a fost una deosebita la Constanta, insa competitia a prins.

In scurt timp, Europa a recunoscut faptul ca Heineken Cup reprezinta un succes deosebit, iar confruntarile genereaza retete de invidiat, financiar si ca imagine.

Toulouse a fost prima castigatoare a trofeului, dupa o victorie in finala cu Cardiff, 21-18 dupa prelungiri, pe Arms Park din Cardiff.

Intamplator, ultima finala va avea loc tot la Cardiff, numai ca pe noul Millenium Stadium.

Cluburile engleze si scotiene nu puteau sta mult timp deoparte, asa ca s-au alaturat in concursul cremei continentale.

Competitia a crescut de la an la an, si-a schimbat formatul competitional si a ajuns sa fie televizata pe intreg globul.

Cele 18 trofee de pana acum au fost impartite in mod egal, intre Franta, Anglia si Irlanda. Toulouse este cea mai titrata echipa, cu 4 trofee.

Toulon a castigat anul trecut, 16-15 cu Clermont, iar acum trebuie sa isi apere titlul in fata celor de la Saracens, care au ajuns in premiera intr-o finala.

Din sezonul viitor Heineken Cup dispare, urmand a fi inlocuita de noua Cupa a Campionilor.

3,211 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response