Bryan Habana a devenit al cincelea jucator care castiga Cupa Mondiala, Super Rugby si Heineken Cup

Bryan Habana.
Bryan Habana.

Odata cu finala dintre Toulon si Saracens s-a tras cortina peste cea mai importanta competitie a emisferei de nord la nivel de cluburi, cu ultimul act al editiei 2014 luand sfarsit si istoria inceputa pe 31 octombrie 1995 a Heineken Cup.

Toulon a castigat de o maniera categorica aceasta ultima finala, pe masura unui lot cosmopolit in a carui prim XV si-au gasit locul doar trei francezi alaturi de cinci sud-africani, trei englezi, doi australieni, un neozeelandez si un argentinian, emisfera de sud fiind cea mai bine reprezentata in echipa condusa de Bernard Laporte.

 Finala Heineken Cup a marcat si ultima partida la nivel international a lui Jonny Wilkinson, el urmand a se retrage dupa finala Top 14 de pe 31 mai, Golden Boy care a marcat in tricoul ros-negru peste 1200 de puncte respectandu-si statutul si pe Millennium Stadium cu doua transformari, doua penalitati si desigur dropgolul care l-a facut celebru.

 Tot cu ocazia titlului castigat de Toulon, Bryan Habana a devenit al cincelea jucator din istoria rugbyului mondial care si-a trecut in palmares un hat-trick de invidiat, castigarea Cupei Mondiale si a celor doua competii etalon la nivel de cluburi din emisfera de nord si de sud, Heineken Cup, respectiv Super Rugby.

Astfel Habana, castigator al Cupei Mondiale in editia din 2007 si al Super Rugby cu Bulls in 2007, cand a marcat un eseu decisiv in finala cu Sharks, respectiv 2009, se alatura conationalilor sai Bakkies Botha si Danie Rossouw,  care au reusit aceeasi performanta urmand acelasi traseu pornit din Africa de Sud catre trofeul Heineken Cup.

 Ceilalti doi jucatori care se pot lauda ca au in palmares aceasta tripla sunt australianul Rod Kafer si neozeelandezul Brad Thorn, primul cucerind Super Rugby cu Brumbies, iar Heineken Cup in tricoul lui Leicester Tigers, celalalt alaturi de Crusaders, respectiv Leinster.

Asadar istoria Heineken Cup a luat sfarsit, competitia urmand a fi continuata din sezonul urmator de European Rugby Champions Cup, castigatoarele titlului de campioana continentala inter-cluburi in cele  19 editii fiind:

1996-Toulouse (Franta)

1997-Brive (Franta)

1998-Bath (Anglia)

1999-Ulster (Irlanda)

2000-Northampton (Anglia)

2001-Leicester Tigers (Anglia)

2002-Leicester Tigers (Anglia)

2003-Toulouse (Franta)

2004-London Wasps (Franta)

2005-Toulouse (Franta)

2006-Munster (Irlanda)

2007-London Wasps (Anglia)

2008-Munster (Irlanda)

2009-Leinster (Irlanda)

2010-Toulouse (Franta)

2011-Leinster (Irlanda)

2012-Leinster (Irlanda)

2013-Toulon (Franta)

2014-Toulon (Franta)

Cele mai multe titluri de campiona au revenit francezilor de la Toulouse, patru, Franta adunand un total de sapte trofee, Anglia si Irlanda cate sase, echipele din Tara Galilor sau Italia nereusind sa se impuna, galezii fiind reprezentati in finala primei editii de Cardiff RFC.

Romania a fost prezenta la o singura editie a Heineken Cup, cea inaugurala, reprezentanta noastra fiind Farul, care la Constanta pe 31 octombrie 1995 a disputat prima partida din istoria competitiei in compania viitorilor campioni Toulouse.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile