Friday 04th December 2020,
Federatia Romana de Rugby

Dominația emisferei sudice rămâne categorică

30 iunie 2014 INTERNATIONAL, Stiri
All Blacks.

All Blacks.

Meciurile test ale verii (în emisfera nordică) s-au încheiat și ele au confirmat dominația categorică a celor trei mari ai emisferei sudice: Noua Zeelandă, Africa de Sud și Australia.

All Blacks au câștigat cu 3 – 0 seria de teste cu Anglia pe teren propriu și în pofida a două meciuri strânse (20 – 15 și 28 – 27 în primele două teste) nu au fost de fapt decât parțial puși la încercare, iar în ultimul test (care a coincis cu revenirea jucătorului numărul 1 al lumii în 2013, Kieran Read) au dat o adevărată lecție de rugby (scor 36 – 13), jucătorul seriei (opinie personală) fiind fundașul/aripă Ben Smith.

Noua Zeelandă și-a egalat recordul de victorii consecutive în meciuri test, 17.

Springboks au câștigat și ei seria cu Țara Galilor (2 – 0, 38 -16 și 31 – 30) și meciul cu Scoția (55 – 6), în pofida unui număr impresionant de absențe prin accidentare, ceea ce l-a silit pe selecționerul Heyneke Mayer să cheme nu mai puțin de șapte jucători care evoluează în străinătate și să facă apel la veteranii Victor Matfield (37 de ani) și Bakkies Botha (34), jucătorul seriei fiind fundașul Willie Le Roux.

Australia a câștigat cu 3 – 0 seria de teste cu Franța (50 – 23, 6 – 0, 39 – 13), probabil oponentul cel mai puțin în formă din emisfera sudică, căpitanul Wallabies, Michael Hooper, făcând dovada că este probabil cel mai bun flanker pe partea deschisă din lume, iar fundașul Israel Folau demonstrându-și – penru a câta oară? – clasa.

Argentina a fost singura echipă care a făcut notă discordantă din emisfera sudică, pierzând pe teren propriu toate cele trei meciuri test (17 – 29 și 17 – 23 cu Irlanda, 19 – 21 cu Scoția). Pumas nu reușesc să înlocuiască generația de aur de la Cupa Mondială din 2007, când s-au clasat pe locul al treilea, și au căzut pe locul al 12-lea în clasamentul IRB – cea mai joasă poziție din 2003 de când se alcătuiește acest clasament.

În schimb, Japonia (care a învins Samoa cu 33 – 14, Canada în deplasare cu 34 – 25 și Statele Unite în deplasare cu 37 – 29), după 10 victorii consecutive, a ajuns pe locul al 10-lea în clasamentul IRB, cea mai ridicată poziție din istoria rugby-ului japonez.

Cea mai neagră serie din echipele aflate în primele 20 de locuri ale clasamentului IRB a înregistrat-o Italia, care a pierdut ultimele nouă meciuri internaționale și a alunecat pe poziția a 14-a, fiind talonată de Georgia la mică distanță.

Și Canada trece printr-o pasă pasă proastă, pierzând cele trei meciuri test cu Scoția, Japonia și Statele Unite (prima înfrângere în fața Vulturilor în ulitmii cinci ani) și a căzut pe poziția a 17-a în clasamentul IRB.

România a profitat de lipsa de formă a Arțarilor și i-a depășit în poziția a 16-a, datorită victoriilor de la IRB Nations Cup, 34 – 16 cu Uruguay și 20 – 18 cu Rusia. Este cea mai înaltă poziție a Stejarilor în clasamentul IRB din martie 2008 încoace.

Stejarii sunt acum deasupra Canadei și cu doar două locuri în urma Italiei în clasmentul IRB, situație extrem de interesantă cu ceva mai mult de un an înaintea Cupei Mondiale din Anglia, unde cele trei echipe fac parte din aceeași grupă D, alături de Franța și Irlanda.

Petru Clej

2,567 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response