Wednesday 27th May 2020,
Federatia Romana de Rugby

Blanco a dat ultimatum antrenorilor si jucatorilor de la Biarritz

30 octombrie 2014 PRO D2

Fostul mare rugbyst Serge Blanco, actualmente presedintele clubului francez de rugby Biarritz, retrogradant in acest sezon in Pro D2, a dat un ultimatum de redresare staff-ului tehnic si jucatorilor legitimati. Dupa opt etape in al doilea esalon francez, echipa basca se afla doar pe locul al unsprezecelea.

Inaintea unei intalniri cu suporterii clubului, care au avut in aceasta saptamana si adunare generala, Serge Blanco a organizat o sedinta cu intreg grupul.

El si-a exprimat in plen nemultumirea fata de rezultatele inregistrate pana acum de echipa care are cel mai mare buget din Pro D2 si care, in mod normal, ar trebui sa isi propuna revenirea pe prima scena a rugby-ului francez. Blanco a vorbit despre o perioada de gratie de cinci saptamani. Acest interval se va incheia dupa meciul din runda a treisprezecea, cu Narbonne, cand se va trage linie si se vor lua masuri, in cazul in care evolutia si rezultatele echipei nu se vor imbunatati.

Analistii francezi au gasit mai multe explicatii pentru esecurile de pana acum ale bascilor. In primul rand conducerea tehnica are alura unui experiment, cu proaspatul retras din activitate Benoit August, la care se alatura fostul selectioner al Irlandei si al SUA, Eddie O’Sullivan, dar si Pierre Chabedech, care a lucrat pana acum ca director de dezvoltare al Federatiei Franceze de Rugby. Desi nimeni nu le pune la indoiala capacitatile celor trei, particularitatile muncii la o echipa de club incarcata de traditie, cum este Biarritz, le depaseste deocamdata limitele profesionale celor trei.

La nivelul lotului, absentele unor jucatori emblematici cum ar fi Dan Waenga sau a inchizatorului sud-african Phillip Van der Walt, au lasat echipa fara lideri. Daca Van der Walt a fost introdus contra lui Montauban, in runda precedenta, se spera in refacerea totala a lui Waenga pentru partida cruciala cu Perpignan, din acest week-end.

Probleme mari sunt si la nivelul suteurului. Dupa retragerea din activitate a celebrului Dmitri Yachvili, care a spus ca nu suporta rusinea retrogradarii, s-a vazut din plin lipsa unui transformer de meserie. Daca revenirea lui Waenga va limpezi intr-o buna masura jocul pe treisferturi si ii va permite lui O’Sullivan aplicarea unui sistem eficient, hiba omului care pune puncte pe tabela va ramane nerezolvata. Deocamdata, singurul jucator care se poate lauda cu tehnica specifica marcatorilor din tentative de tinta este tanarul si neexperimentatul Le Bourhis, care are doar 20 de ani.

Pro D2 este o divizie cu multe exigente si cu multe echipe foarte bune. In aceste conditii, daca nu castigi puncte in deplasari, sansele la primele locuri se reduc dramatic. Biarritz nu a reusit sa aduca nici un punct pana acum din disputele pe terenuri adverse, fiind singura formatie de aici care se poate lauda cu o astfel de contraperformanta.

Luna noiembrie va fi deci definitorie pentru viitorul echipei Biarritz. Programul este unul infernal, cu partide in propriul fieff contra lui Perpignan, Massy si Agen, respectiv deplasari incomode la lidera neinvinsa Pau, sau Narbonne.

Biarritz este una dintre echipele cu vechime si cu traditie in Franta, fiind infiintata in 1913. Palmaresul clubului include 5 titluri de campioni, doua Cupe ale Frantei, si Cupa Challenge.

In afara acestor performante, Biarritz a dat multi internationali echipei cocosului galic, iar in doua randuri a fost finalista Heineken Cup, in 2006 si 2010. Ultimele titluri in Franta au fost obtinute in 2002, 2005 si 2006, in timp ce 2012 a notat performanta castigarii singurei Cupe Europene din istoria echipei, dupa o finala cu Toulon, scor 21-18.

Saptamana aceasta e libera pentru echipele din Pro D2, care vor reveni in activitate la 1 noiembrie. Biarrtiz a acumulat pana acum 17 puncte, fiind la sase lungimi distanta de a doua clasata Perpignan, dar la 18 distanta de lider, Pau. Biarritz spera sa prinda, chiar si in aceste conditii, minimum locul al cincilea, ceea ce i-ar asigura prezenta la finele sezonului, in play-off-ul pentru promovare.

4,960 total views, 4 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response