Se va decerna pentru prima oara Cupa Pershing

Anul acesta s-au sarbatorit in intreaga Europa 100 de ani de la declansarea Primului Razboi Mondial, una din cele doua mari conflagratii ale secolului 20. Evenimentul de pe 8 noiembrie de la Stadionul National Arcul de Triumf este legat de incheierea Razboiului – mai precis de decizia comandantului sef al Fortei Expeditionare Americane, Generalul John Joseph Pershing, de a organiza sub egida sa, o Olimpiada Militara, “Jocurile InterAliate”, pentru a sarbatori incheierea ostilitatilor si a sublinia dorinta de intoarcere la normalitate a Europei, traumatizate de cei cinci ani de razboi. Competitia de la Paris, la care au luat parte numai fosti combatanti ai Aliatilor, a fost organizata in intregime de ofiterii americani specializati in Educatie Fizica si Sport de sub comanda Colonelului Wait C. Johnson, Presedintele Comitetului de Organizare, ajutat de consilieri ai societatii YMCA si specialisti militari din tarile aliate, inclusiv Romania.

Americanii au construit in intregime un nou stadion la Bois de Vincennes, in vecinatatea Parisului, pe care l-au pus la dispozitia competitorilor, facandu-l apoi cadou Frantei la o ceremonie la care a participat si Presedintele Pointcare. La intrecerile desfasurate intre 22 iunie – 6 iulie 1919 au luat parte soldati si ofiteri din 18 tari membre ale Coalitiei Aliate, participand la competitii de atletism, inot, tenis, tir, calarie, baschet, baseball, fotbal si rugby, sub egida “Sport pentru fiecare”. Pentru prima data in istoria sportului romanesc, atleti, inotatori, calareti si jucatori de rugby romani au luat parte la o competitie internationala, primul pas pe scara acoperita de glorie a olimpiadelor moderne..

Pentru tanarul rugby romanesc, nascut cu putin inainte de razboi, acesta a fost “botezul” international, Romania selectionand pentru prima oara o echipa reprezentativa, una din cele trei echipe de rugby care au luat parte la turneul international de rugby desfasurat pe Stadionul Colombes de langa Paris, sediul faimoasei echipe pariziene Racing CF. Celelalte doua echipe erau echipele militare ale Frantei si Statelor Unite, pe atunci tari cu o traditie rugbistica dezvoltata – in timp ce Franta juca deja in Turneul celor 5 Natiuni, americanii jucasera deja cu echipele reprezentative ale Australiei (Wallabies) si Noii Zeelande (All Blacks), iar anul urmator aveau sa-i stupefieze pe francezi castigand primul lor titlu olimpic la rugby, la Olympiada de la Anvers, in 1920.

Insa, intr-un adevarat spirit olimpic, rugbystii romani nu s-au lasat impresionati de cartile de vizita ale francezilor si americanilor, jucand adesea de la egal la egal cu puternicii lor adversari. Echipa Romaniei, formata din jucatori de la cele trei cluburi existente in Bucuresti, Stadiul Roman, Tennis Club Roman si Sportul Studentesc, a fost condusa de Mircea Iconomu, capitanul clubului Stadiul Roman, alaturi de ceilalti trei frati ai sai, pioneri ai rugbyului romanesc. Primul meci al Romaniei s-a jucat cu selectionata americana, dupa care romanii au facut fata echipei Frantei, in care juca si viitorul ei capitan, Adolphe Jaureguy, care-si facea atunci serviciul militar si care mentioneaza acest turneu in volumul sau de memorii, “Vino sa jucam impreuna”.

Lansarea de catre Federatia Romana de Rugby a “Cupei Pershing” – trofeu transmisibil care va rasplati de acum incolo pe invingatorul partidelor dintre selectionatele Romaniei si Statelor Unite – este una din consecintele “neintentionate” ale deciziei Biroului Federal al Federatiei Romane de Rugby in vara anului 2003 de a recunoaste retroactiv meciurile echipei militare romane din 1919 de la jocurile Inter-Aliate de la Paris, drept meciuri test. Astfel ca, pentru rugbyul romanesc, meciul cu selectionata militara a USA a devenit oficial testul cu numarul 1, cu consecintele de rigoare pentru cei 15 participanti.

Este interesant ca cel de-al treilea meci al Romaniei s-a jucat tot in compania rugbistilor americani la Olimpiada de la Paris din 1924, meci caruia Federatia Americana de Rugby a decis recent sa-i acorde statut de test, desi pe atunci nici americanii si nici romanii nu aveau inca federatii de rugby care sa-i reprezinte. Romania a mai intalnit Statele Unite in meciuri test la Moscova, Dublin si chiar la Bucuresti, iar meciul de astazi va intra in istorie ca primul la care s-a decernat Cupa Pershing, o initiativa binevenita a Federatiei Romane de Rugby.

Prima echipa de rugby a Romaniei:

1. Gheorghe Simion
2. Mircea Vidrascu
3. Rudolf Schmettau
4. Grigore Caracostea
5. Nicolae Vraca
6. Henry Manu
7. Radu Polizu
8. Constantin Cratunescu
9. Jean Hussar
10. Mircea Iconomu (Captain)
11 Nicolae Marascu
12. Ion Iconomu
13. Virgil Brabateanu
14. Gheorghe Bentia
15. Aurel Draghici

Christian Thau

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile