Thursday 28th May 2020,
Federatia Romana de Rugby

Dragonii galezi din European Rugby Challenge Cup

1 decembrie 2014 CHALLENGE CUP

Cea de-a treia etapa din European Rugby Challenge Cup va aduce in fata Lupilor Bucuresti pe reprezentanta Tarii Galilor, si anume Newport Gwent Dragons, care activeaza in Liga Celtica, Guinness Pro12, in trecut bifand prezente si in fosta competitie etalon a batranului continent, Heineken Cup.

Fara a fi o gluma, franciza Newport Gwent Dragons s-a infiintat pe 1 Aprilie 2003, in urma reorganizarii rugbyului din Tara Galilor, insa neintelegerile privind denumirea noii grupari au dus la o ruptura intre fondatoarele Newport RFC, respectiv Ebbw Vale RFC, nici in prezent gruparile din regiunea Gwent, Pontypool, Cross Keys sau Newbridge nefiind de acord cu statul privilegiat al celor din Newport.

Dragonii, exceptand sezoanele 2003-2004 si 2004-2005, s-au clasat mereu in cea de-a doua jumatate a clasamentului Ligii Celtice, nereusind sa devanseze francizele rivale Ospreys, cu patru titluri in amintita competitie, Cardiff Blues sau Scarlets. Si aceasta in ciuda faptului ca de-a lungul anilor au beneficiat de aportul unor nume precum Michael Owen, Gareth Cooper, Dan Lydiate, Luke Charteris sau Percy Montgomery.

Cele mai importante succese obtinute de Newport Gwent Dragons sunt o semifinala disputata in cadrul Cupei Anglo-Galeze in 2011, respectiv in European Challenge Cup sezonul 2006-2007, atunci cand au castigat o grupa din care a facut parte si Selectionata Bucurestiului, pentru a ceda apoi in fata francezilor de la Clermont.

Prezentul nu este nici el prea stralucit pentru dragonii care traverseaza o perioada mai putin fericita dupa noua etape disputate in Liga Celtica reusind sa acumuleze o singura victorie, si aceea in fata ultimei clasate, Treviso. Ceea ce a caracterizat jocul galezilor a fost ca desi au facut in mod constant un joc bun in prima parte au cedat pe final atunci cand inaintarea nu a mai putut duce greul partidei sau au intervenit greselile personale.

In cele noua partide Dragons au marcat doar opt eseuri, mijocasul la gramada Richie Rees si aripa Hallam Amos avand cate doua reusite, majoritatea punctelor in aceste conditii venind din tentativele de tinta. La capitolul transformeri galezii stau bine, nu mai putin de trei jucatori evidentiindu-se din fata butului advers, Angus O’Brien cu noua penalitati si douatransformari, Jason Tovey autor a opt lovituri de pedeapsa si trei transformari, respectiv Geraint Rhys Jones care in ultimele doua partide a concretizat in total noua lovituri de pedeapsa.

Cea mai spectaculoasa partida a acestui sezon pentru Newport Gwent Dragons a fost cea impotriva lui Ospreys din cadrul Cupei Anglo-Galeze, cand dragonii au condus la pauza cu 48-0, pentru a primi apoi in partea secunda nu mai putin de cinci eseuri, reusind totusi victoria cu 51-35. Si in acest joc si-a pus amprenta asupra evolutiei echipei imposibilitatea de a mentine ritmul pana la final.

Dintre jucatorii de baza ai galezilor, alaturi de numele amintite mai sus se regasesc Taulupe Faletau, un numar opt prezent si pentru penele de strut, Andrew Coombs, TomPrydie sau alti jucatori fosti internationali precum Lee Byrne, T.Rhys Thomas, Andy Powell, Aled Brew sau Ian Gough.

Pe banca tehnica a dragonilor se afla un antrenor cunoscut noua si anume Kingsley Jones, cel care a condus destinele nationalei Rusiei intre 2011 si 2014, perioada in care insa ursii din cele patru partide disputate contra Stejarilor au pierdut de fiecare data.

In aprecierile pe care le-a facut dupa partidele din Liga Celtica, Kigsley Jones s-a aratat multumit de aportul inaintarii, recunoscand ca punctele slabe sunt posesia balonului, greutatea de a iesi din propriul 22 sau greselile individuale pe care spera sa le corecteze in disputele urmatoare.

PartidaLupiiBucuresti-Newport Gwent Dragons din cea de-a treiaetapacontandpentru European Rugby Challenge Cup vaavealocsambata 6 DecembriepeStadionul National Arcul de Triumf cu incepere de la ora 13:00.

1,884 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response