Wednesday 08th July 2020,
Federatia Romana de Rugby

Eseurile unui print rus au adus prima victorie a trandafirilor in fata All Blacks

4 ianuarie 2015 INTERNATIONAL

In urma cu exact 79 de ani, Anglia invingea pentru prima data Noua Zeelanda, iar in urma acelui succes numele printului rus Alexander Obolensky a ramas inscris in istoria rugbyului.

Printul Alexander Obolensky s-a nascut la Sankt Petersburg si la varsta de numai un an a fost nevoit sa paraseasca Rusia alaturi de familia in 1917, primul contact cu rugbyul avandu-l in anii cand a studiat la Oxford, alaturi de Blues participand la doua dispute contra lui Cambridge in celebrul The Varsity Match.

Pasiunea pentru rugby a printului a facut ca dupa terminarea studiilor sa imbrace tricoul echipelor Leicester Tigers si Rosslyn Park, iar in 1936, cand a primit cetatenia britanica, a devenit eligibil a juca pentru trandafiri, debutul sau fiind unul cat se poate de frumos in fata celebrilor All Blacks.

Atunci cand a intrat pe gazonul templului rugbyului, Twickenham, Obolensky nici nu banuia ca ziua de 4 Ianuarie 1936 va fi cea mai frumoasa din viata sa, petrecuta pe terenul incadrat de buturi. Pana la acea data Anglia nu reusise se invinga niciodata Noua Zeelanda, cedand atat in 1905 cat si in 1925, mai intai in fata echipei conduse de legendarul David Gallaher, iar apoi a invincibililor lui George Nepia.

Obolensky a marcat doua eseuri, unul dupa o cursa de aproximativ 70 de metri, despre care se spune ca ar fi cel mai frumos eseu din istoria rugbyului si un altul in urma unei patrunderi individuale specifice unei aripi. Anglia a castigat cu 13-0, intr-o vreme in care eseul valora trei puncte, iar dropgolul patru, alaturi de reusitele celui supranumit The Flying Prince, The Flying Slav sau simplu Obo, Hal Sever mai reusind o incercare, iar Peter Cranmer un dropgol.

De atunci si pana in prezent Anglia a invins pe All Blacks de sapte ori in 40 de partide, insa niciodata nu a mai repetat performanta din acea zi de 4 Ianuarie 1936, cand s-a impus fara a primi vreun punct din partea neozeelandezilor.

Dupa acea partida memorabila, Obolensky a mai evoluat de trei ori pentru trandafiri in editia 1936 a Home Nations Championship, precursoarea competitiei Six Nations de astazi. In acelasi an a facut parte din selectionata Leilor Britanici in turneul din Argentina, pentru ca intre 1937 si 1939 sa evolueze de sapte ori in tricoul lui Barbarians, partide in care a marcat trei eseuri.

In 1940 a fost convocat pentru o partida cu Tara Galilor, o zi mai tarziu insa si-a pierdut viata intr-un accident aviatic, la varsta de numai 24 de ani, fiind pilot in cadrul Royal Air Force .

Foto: www.blog.brooksengland.com

2,025 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response