Sunday 12th July 2020,
Federatia Romana de Rugby

Prima partida, primul eseu si prima victorie a Romaniei la Cupa Mondiala

22 februarie 2015 #RWC2015

Anul acesta Romania va participa pentru a opta oara la Cupa Mondiala, competitia suprema de la care Stejarii nu au lipsit niciodata incepand cu prima editie, care a avut loc in 1987.

Asadar, povestea participarilor Romaniei la Cupa Mondiala incepe in anul 1987, atunci cand 16 natiuni au fost invitate la editia inaugurala, desigur luandu-se in calcul valoarea acestora. Din Europa, alaturi de cele cinci natiuni majore care completau la acea vreme tabloul Five Nations Championship, Romania si Italia au reprezentat batranul continent, Uniunea Sovietica declinand invitatia.

Stejarii au fost repartizati in Grupa a 4-a, alaturi de Franta, Scotia si Zimbabwe, debutul la Cupa Mondiala avand loc pe 23 mai la Auckland, in gazduirea stadionului Eden Park, locatie care a fost apoi locul de disputare al finalei dintre Noua Zeelanda si Franta.

In acea zi Romania a intrat pe teren in urmatoarea componenta: 1.Ion Bucan, 2.Emilian Grigore, 3.Gheorghe Leonte, 4.Laurentiu Constantin, 5.Stefan Constantin, 6.Florica Murariu, 7.Haralambie Dumitras, 8.Cristian Raducanu, 9.Mircea Paraschiv (c), 10.Dumitru Alexandru, 11.Adrian Lungu, 12.Stefan Tofan, 13.Vasile David, 14.Alexandru Marin, 15.Marcel Toader.

Zimbabwe nu reprezenta chiar o necunoscuta pentru noi, cu echipa africana, Stejarii disputand in 1982 doua partide cu ocazia unui turneu, confruntarile de la Harare si Bulawayo revenindu-ne cu 25-24, respectiv 25-23, ambele la mare lupta.

La ora jocului Romania venea dupa doua succese in Cupa FIRA, 9-3 cu Italia la Constanta si un 13-12 obtinut greu la Tbilisi impotriva Uniunii Sovietice. Zimbabwe, care in afara partidelor amintite impotriva noastra mai evoluase cu Italia in 1985 si Uniunea Sovietica un an mai tarziu, pe care a invins-o cu 26-10, s-a incalzit pentru Cupa Mondiala in doua meciuri contra Portugaliei.

Inca din debutul partidei africanii au demonstrat ca sunt o echipa redutabila, buna cunoscatoare a jocului si ne-au surprins cu o actinune pornita de la un balon de urmarire recuperat oarecum norocos, ceea ce a dus la primul eseu, marcat de centrul Richard Tsimba.

Romania a incercat sa replice, insa cei care au finalizat din nou in terenul de tinta au fost tot adversarii nostri prin inchizatorul Mark Neill, faza pornind de la o degajare mai putin inspirata, care i-a adus pe africani in 22-ul nostru, presiunea fiind concretizata cu o patrundere in forta.

Prima repriza a insemnat doua eseuri si o lovitura de pedeapsa in contul adversarilor nostri, o lovitura de pedeapsa pentru noi, autor Alexandru Dumitru, adica un rezultat de 11-3, intr-o vreme in care eseul valora trei puncte, Stejarii pierzandu-l pe Alexandru Marin, accidentat.

In partea secunda puteam intoarce rezultatul, insa Dumitru Alexandru a concretizat doar doua din cele trei tentative de tinta avute, dupa care si el a fost nevoit sa paraseasca terenul, spectrul unei infrangeri la debut conturandu-se tot mai mult dupa cel de-al treilea eseu al africanilor.

Richard Tsimba a luat o actiune pe cont propriu de la centrul terenului si a finalizat sub but cu salt spectaculos, care i-a provocat insa o accidentare la umar, fiind nevoit cateva minute mai tarziu sa parasesca terenul. Tsimba a fost introdus in Rugby World Hall of Fame in 2012, jucatorul cu doua participari la Cupa Mondiala si trei eseuri marcate, cel poreclit The Black Diamond, gasindu-si sfarsitul in anul 2000, in urma unui accident auto.

De la scorul de 20-9 pentru Zimbabwe a inceput revenirea Stejarilor si primul eseu la Cupa Mondiala a venit, cum altfel, dupa o gramada la cinci metri de terenul de tinta al adversarilor, balonul iesit ajungand la Mircea Paraschiv, care cu o fenta de pasa a pus pe picior gresit doi aparatori africani.

Eseul ne-a descatusat si, dupa o noua gramada in apropierea jumatatii de teren, Stefan Constantin a patruns scapand de doua placaje, pentru ca apoi sa-l gaseasca in suport pe Marcel Toader, desi ramas fara transformare, eseul aducandu-i pe Stejari la doar trei puncte in spatele zimbabwenilor.

Victoria s-a conturat aproape de final, eseul castigator fiind marcat de Liviu Hodorca, intrat in locul lui Alexandru Marin, dupa o actiune clasica pe treisferturi cu balonul scos la aripa, acesta incunundu-si astfel evolutia foarte buna, patrunderile sale fiind cele care au dat mai mereu emotii adversarilor.

Romania s-a impus cu rezultatul de 21-20 pe Eden Park din Auckland, realizand intr-un fel hat-trick-ul, adica debutul, primul eseu si prima victorie la Cupa Mondiala.

2,140 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response