Sunday 31st May 2020,
Federatia Romana de Rugby

Farame din Cupa Mondială de Rugby, regasite in Primul Razboi Mondial

3 martie 2015 #RWC2015

Organizarea ediției inaugurale a Cupei Mondiale de Rugby într-o patrie în care deseori, și pe bună dreptate, rugbyul este confundat cu o religie, a însemnat și un plan de marketing bine conturat. Noua Zeelandă, națiunea principală care a găzduit Cupa Mondială din 1987, a realizat diverse campanii sociale împrejurul acestui eveniment emblematic pentru balonul oval.

Printre altele, pe pliantele înmânate spectatorilor care au venit la stadioane, s-a regăsit și o poveste halucinantă, dar cât se poate de reală.

Intenția organizării unei Cupe Mondiale de rugby, s-a manifestat, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial. Mai precis în anul 1917, când combatanții de pe linia vestică a frontului au găsit timp să joace rugby, într-un mod organizat. Atunci, o divizie a armatei neozeelandeze a câștigat Somme Cup, învingând soldați ai armatelor din Anglia, Irlanda, Țara Galilor și Franța. Sigur că e forțată comparația între Somme Cup și Cupa Mondială, ținând cont de context, însă această idee a germinat, iar peste 7 decenii avea să se materializeze, cu toată opoziția britanicilor.

La Somme Cup au participat echipe formate din soldați înregimentați în diviziile dislocate în acea parte a frontului, sub cele cinci drapele naționale enumerate. Mai târziu, în 1919, într-un moment de acalmie a războiului, s-a găsit din nou timp și spațiu pentru rugby. În Marea Britanie s-a organizat King’s Cup. Militarii unui batalion sub steagul Noii Zeelande s-au impus în marea finală, disputată pe Twickenham Stadium, cu 9-3 în meciul contra gazdelor.

Turneul s-a desfășurat în sistem round-robin, pe lângă cele două finaliste fiind incluse în competiție forțele expediționare ale Canadei și Africii de Sud, Royal Air Force sau Australian Imperial Force. Noua Zeelandă nu a fost invincibilă în turneu, singura înfrângere fiind consemnată în disputa cu vecinii de la Antipozi, soldații australieni, cu scorul de 6-5.

Pierderile de pe urma anilor de război au împiedicat Franța să ajungă la această competiție. De asemenea, echipele clasate de la locul doi în jos nu au putut conta pe serviciile mai multor internaționali, aflați încă în linia întâi a conflictului. Divizia din Noua Zeelandă însă, compusă din 36 de rugbyști, avea în alcătuire 18 foști sau viitori All Blacks.

2,216 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response