Monday 03rd August 2020,
Federatia Romana de Rugby

Trei rugbysti romani aproape de a patra Cupa Mondiala

10 martie 2015 #RWC2015

Selecționarea în echipa națională de rugby a României reprezintă, fără îndoială, o onoare pentru orice practicant al jocului cu balonul oval.

Selecționarea pentru o deplasare la Cupa Mondială reprezintă, pentru orice practicant al jocului cu balonul oval, o onoare exponential mai mare.
Episodul de astăzi, dedicat Cupei Mondiale, propune o combinată între istorie și actualitate. Există în lotul lărgit al României, aflat în pregătire pentru Cupa Mondială din toamnă, un grup select de jucători care deja au bifat în palmaresul lor sportiv trei prezențe sub auspiciile Cupei Mondiale.

Pilierul Paulică Ion, actualmente legitimat în Franța, la Perpignan, a debutat la un turneu final de Cupă Mondială în 2003, când a evoluat într-un meci. El avea o serioasă concurență la linia întâi, printre stâlpii deplasați atunci numărându-se Petru Bălan, Silviu Florea sau Petrișor Toderașc, toți trei cu frumoase performanțe în rugbyul francez, la nivelul echipelor de club.

Paulică Ion, în vârstă de 32 de ani, s-a transformat între timp din juniorul care aștepta titularizarea, în senatorul de drept al liniei întâi, fiind favorit pentru postul de pilier dreapta. Paulică Ion a mai bifat două meciuri la Cupa Mondială din 2007, dar și alte patru la Cupa Mondială din 2011.

Rămânem în pachetul de înaintare, dar avansăm la linia a doua, unde regăsim un alt jucător longeviv. La fel ca și Paulică Ion, Cristi Petre are la activ o triplă prezență la Cupa Mondială, în intervalul 2003-2011. Jucător și antrenor second sezonul trecut la Farul Constanța, Cristi Petre, unul dintre vicecăpitani în 2011, speră să impresioneze colectivul tehnic al echipei naționale și să revină în vederile antrenorilor. El a declarat în mai multe rânduri că visul său ar fi să joace la a patra Cupă Mondială, înainte de retragerea din activitate.

Tractorul grămezilor, Cristi Petre, se pregătește intens, știut fiind că este pe ultima sută de metri a carierei sale sportive. Salturile sale în margine, dar și capacitatea de anticipare în jocul deschis, îl recomandă ca fiind unul din oamenii cu șanse la deplasarea britanică. Cristi Petre nu a ratat niciun meci al României la cele trei turnee finale consecutive, având 12 selecții pentru România, ceea ce îi confera statutul de recordman de specialitate.

Un alt mohican al rugbyului nostru, stelistul Dănuț Dumbravă, este autorul unui come-back de senzație la echipa națională. Selecționat de trei ori consecutiv la Cupele Mondiale anterioare, uvertura stelistă a fost aproape de a agăța definitive ghetele în cui. Mai mult, Dumbravă dorea să se dedice muncii de antrenor, însă nevoia unui număr zece cu experiență, șuturi și luciditate, a făcut imperios necesară reactivarea lui.

Chemat la lot pentru meciurile din turul Campionatului European, Dumbravă a demonstrat că poate fi o soluție viabilă în postul cheie de număr 10. Buteur de precizie, Dănuț Dumbravă se află poate în fața ultimei provocări majore a carierei de rugbyst, participarea la Cupa Mondială din Anglia. Stelistul are un palmares frumos la Cupa Mondială, fiind creditat cu două meciuri în 2003, unul în 2007 și alte trei în urmă cu patru ani.

Din actualul lot, alți jucători români sunt aproape de a treia Cupă Mondială a carierei. Dintre aceștia enumerăm pe Valentin Calafeteanu, Valentin Ursache, Csaba Gal sau Florin Vlaicu.

La nivel mondial, pilierul englez Jason Leonard are cele mai mlte prezențe la turneele finale de Cupa Mondială, cu 22 de meciuri in total.

3,448 total views, 3 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response