Monday 10th August 2020,
Federatia Romana de Rugby

La Cupa Mondiala Romania a avut un antrenament comun cu Noua Zeelanda

24 martie 2015 #RWC2015

La prima ediție a Cupei Mondiale, din 1987, desfășurată în Noua Zeelandă și Australia, România a învins la limită Zimbabwe cu 21-20, la 23 mai, pe Eden Park din Auckland. În al doilea meci, România — Franța 12-55, la 28 mai 1987, pe Athletic Park din Wellington. În ultimul meci din grupă, s-a înregistrat o nouă înfrângere: România — Scoția 28-55, la 2 iunie 1987, pe Carisbrook Stadium din Dunedin. Antrenorii echipei noastre au fost: Mihai Naca (principal), Mircea Paraschiv și Gheorghe Dumitru (antrenori-jucători).

La prima participare la Cupa Mondială, Adrian Lungu, campion al Franței cu Castres în anii 1990, își amintea: “Era prima dată când vedeam o asemenea amploare a rugbyului, un popor întreg respirând și trăind la maximum acest sport național. Lăsând la o parte faptul că tot ce este nou lasă urme mult mai adânci în suflete, aceea a fost perioada în care România era foarte performantă, cu rezultate neegalate până în ziua de astăzi. Luptam de la egal la egal cu Franța, Scoția sau Țara Galilor. Îmi aduc aminte de omogenitatea echipei care m-a făcut să simt că suntem o mare familie și extrem de uniți. De asemenea, a fost extraordinar antrenamentul făcut în comun cu All Blacks: în acest antrenament, grămada noastră a confirmat încă o dată forța ei, fiind chiar subliniată de linia a-2-a a Noii Zeelande, Gary Whetton, care mai avusese de-a face cu acest compartiment al echipei românești în 1981 la București”.

Adrian Lungu a fost primul jucător român care a participat la trei ediții consecutive ale Cupei Mondiale, centrul nostru fiind selectat apoi și pentru edițiile din 1991, respectiv 1995.

Și Haralambie Dumitraș, actualul președinte al Federației Române de Rugby, are amintiri frumoase: “Participarea la prima Cupă Mondială s-a făcut pe bază de invitație. Au fost invitate cele mai bune 16 echipe de rugby ale momentului. A fost un eveniment inedit pentru rugby-ul mondial, pentru prima dată în istorie cele mai bune echipe de pe planetă se întâlneau într-o competiție oficială. Pentru noi, cei care am participat la acest eveniment planetar, a fost un moment de neuitat și încununarea carierei noastre sportive. Am avut ocazia să ne antrenam cu viitori campioni mondiali și să petrecem o zi în cantonamentul lor, acolo am văzut diferența între o echipă mare și echipele de rând”.

Un alt component al echipei reprezentative, Alexandru Marin, spunea cu privire la experiența din emisfera sudică: “Neo-zeelandezii ne-au făcut o primire deosebită pentru noi, românii. Ne-au așteptat la hotel cu dansatori maori, care ne-au întâmpinat cu dansurile lor rituale. Nu voi uita niciodată antrenamentul comun făcut cu echipa Noii Zeelande, a fost o experiență uriașă. M-a impresionat la fel de mult numărul imens de spectatori la meciuri. Țin minte că la meciul nostru cu Scoția de la Dunedin au venit o grămadă de români, cu steaguri, tobe, tricouri. Am fost primiți și de comunitatea de români și a fost o organizată o recepție de către preotul bisericii comunității. Ce mi-a mai plăcut foarte mult a fost numărul mare de copii care veneau la antrenamente noastre și la final veneau să pună mâna pe noi și să ne ceară autografe. O astfel de experiență, în țara unde rugby-ul se mănâncă pe pâine, este absolut uluitoare”.

1,988 total views, 4 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

Leave A Response