O prezentare detaliata a Balcaniadei de la Bucuresti

La Roznov va avea loc un turneu demonstrativ cu scopul promovarii rugbyului.

Bucurestiul este gazda primei editii a Balcaniadei, turneu de rugby 7 masculin si feminin la care participantii din acest an sunt: Moldova (masculin seniori si U19 si feminin) , Romania (masculin seniori, U19 si U23 si feminin senioare si U19) si Bulgaria (masculin si feminin seniori).

In continuare va prezentam o analiza a rugby-ului in tarile care viziteaza bucurestiul in acest weekend.

Rugby-ul in Bulgaria

Bulgaria este o tara cu mare traditie in sport, dar, din pacate, la fel ca aproape toate celelalte natiuni de dupa Cortina de Fier, rugby-ul nu s-a putut dezvolta natural.

Ideologia comunista a considerat sportul cu balonul oval ca fiind unul de sorginte burgheza, motiv pentru care a impiedicat dezvoltarea lui sau l-a limitat, in alte cazuri.

Asa s-au petrecut lucrurile si in Bulgaria, unde rugby-ul reprezinta totusi un sport cu peste jumatate de veac la activ. Primul meci international, Bulgaria l-a disputat impotriva Romaniei, pe data de 20 mai 1963, cand echipa noastra s-a impus cu categoricul scor de 70-3.

De altfel, relatiile bilaterale intre cele doua tari vecine, Romania si Bulgaria, au fost unele de traditie indelungata. In anii 1970, Bulgaria organiza pe Litoralul Marii Negre Cupa Pacii, iar la un astfel de turneu, in data de 21 septembrie 1976, Romania a invins Bulgaria cu scorul fluviu de 100-0. Mult timp, acest rezultat a fost contabilizat ca record mondial in statisticile de specialitate.

Despre rugby-ul bulgaresc, comunitatea internationala s-a pozitionat diferit. Un oficial francez declara la un moment dat ca ”una din glumele FIRA este sa vezi un meci de rugby intre Bulgaria si Iugoslavia, arbitrat de un sovietic”. Diametral opus, fostul mare international englez Will Greenwood, spunea ca pastreaza frumoase amintiri dupa ce s-a deplasat si a jucat rugby la Pernik, in Bulgaria.

Actualmente, rugby-ul in Bulgaria detine recordul de 36 de cluburi, cu peste 3000 de jucatori legitimati. Nationala de rugby 7 va participa anul acesta la Campionatul European, grupa valorica B, de la Zagreb, din Croatia, unde, in seria preliminara, se va confrunta cu o alta natiune balcanica, Grecia.

Echipa feminina de rugby 7 este cea mai noua aparitie in peisajul oval de la sud de Dunare. Bulgaroaicele au inceput sa joace in anul 2003, cand, de altfel, si-au facut debutul si in competitiile internationale.
Anual, la Sofia se organizeaza un mare turneu international de rugby 7, iar echipa nationala de rugby 15 participa la Campionatul European, fiind acum in grupa valorica 2D.

Rugby-ul in Moldova.

Moldova medaliata europeana la rugby 7

Cea mai puternica dintre natiunile oaspete participante la Balcaniada de rugby 7 de la Bucuresti este, fara indoiala, Moldova.

Dincolo de Prut, rugby-ul a fost o constanta intre preocuparile sportive, imediat dupa obtinerea independentei statale, in 1992. Ca fosta republica sovietica, Moldova a reprezentat, gratie filonului de romanism, un pol al rugby-ului in fostul URSS.

Apoi, balonul oval a prins excelent pe profilul si caracteristicile acestui popor. Rugby-ul in Moldova s-a dezvoltat constant, gratie contactelor internationale stabilite, in special cu Romania. Mai multi antrenori si tehnicieni moldoveni au participat la stagii de perfectionare si chiar au urmat cursurile Academiei de Rugby de la Bucuresti.

Apogeul l-a atins nationala de rugby 7 a Moldovei, care a obtinut medalia de bronz la Campionatul European din 2007, care a avut loc in Franta. Aceasta este, de altfel, cea mai mare performanta a sporturilor de echipa din intreaga istorie a Moldovei.

Echipa nationala masculina, dar si cea feminina, din Moldova, au evoluat ani de zile la cel mai inalt nivel, in esalonul de elita al Campionatului European.

In ultimii ani, Moldova a intrat in regres, iar echipele nationale au retrogradat pana la al treilea nivel, baietii, respectiv al doilea, fetele.

In Moldova, forul de specialitate organizeaza campionate nationale si universitare de rugby in 7, disciplina olimpica fiind foarte gustata de public si de sportivi. Anual, sub egida Asociatiei Municipale de Rugby Chisinau, se desfășoara un turneu memorial, cu caracter international, la Chisinau.

Debutul in arena internationala a rugby-ului moldovenesc s-a consemnat la data de 10 octombrie 1993, cand Moldova a invins Lituania cu 22-6. Alte performante notabile pentru rugby-ul moldovenesc au fost calificarea la Campionatul Mondial de juniori, din Italia 2009, unde nu s-a mai ajuns din cauza problemelor legate de vize, ori participarea permanenta la Cupa Europei pe Natiuni, grupa valorica IB, unde Moldova a fost mereu printre echipele fruntase.

Anul trecut Moldova a ratat la mustata promovarea si locul in recalificarile pentru Cupa Mondiala din 2015. Moldova a si exportat jucatori de top, la cluburi din Rusia, Ucraina sau Romania in special. In Anglia a ajuns pilierul Vadim Cobilas, care a jucat o finala de Cupa Anglo-Galeza, cu Sale Sharks. Un alt pilier, Dumitru Arhip, face furori la echipa galeza Ospreys, iar Mahu, castigator al Cupei Romaniei cu Timisoara, a ajuns la Zebre, in Italia.

In trecut, Alexei Cotruta, un mare talent al rugby-ului moldovenesc, a fost desemnat, sub culorile celor de la VVA Monino, cel mai bun marcator de eseuri din campionatul rusesc, cu 16 incercari reusite in 14 partide. Aripa de dincolo de Prut s-a aflat in teren si la medalia de bronz din 2007, avand, in semifinale, posibilitatea de a marca un eseu care poate ar fi scris altfel istoria acelei partide contra Frantei.

Romania va fi prezenta la Balcaniada de la Bucuresti cu urmatoarele loturi:

Romania U19

Ghiarasim Alin CSA –CSS Steaua
Chirica Cosmin CSS Barlad
Iurea Andrei Cleopatra
Paxaman Raul CSA –CSS Steaua
Bencea Eduard CSA –CSS Steaua
Cucos Iulian CSS Barlad/LPS Suceava
Balaban Ionut CSS Barlad
Boicu Daniel CSS Barlad
Tatarus George LPS Focsani
Croitoru George CSM Bucuresti
Toma Bogdan CSS 2 Baia Mare
Lupu Marian Gura Humorului
Marin Florin CSS 2 Baia Mare
Alexandru Lupu Antrenor

Romania masculin seniori

POROJAN ALEXANDRU CSA STEAUA
NEACSU CATALIN CSA STEAUA
TOMA VLAD CS U CLUJ
STRATILA SABIN CSA STEAUA
BARBU RAZVAN CS STIINTA PETROSANI
TIGLA ALEXANDRU CSM BUCURESTI
PRUNARU CATALIN CSM BUCURESTI
BELDEAN ALEXANDRU CSM BUCURESTI
MURESAN LUCIAN RCM UV TIMISOARA
ZAHARIA VLAD RCM UV TIMISOARA
BOBOC CRISTIAN RCM GALATI
ION NICOLAE CS DINAMO
ROSU VALENTIN CSU CLUJ
MELINTE IONEL CS CLEOPATRA
PARTENIE GABRIEL RCM GALATI
MAZARE IONUT CSU CLUJ
FARCAS CORNEL CSU ARAD
ALEXANDRU LUPU FRR
CRISTI STAICU FRR
STEFAN RUSU FRR
MITREA STEFAN FRR

Romania feminin senioare

1.Hirjete Irina
2.Linda Matei
3.Crisan Bianca
4.Dinca Alina
5.Sandu Ana-Maria
6.Dinita Alina
7.Lepciuc Gabriela
8.Vizitiu Emilia
9.Brinza Andreea
10.Mitachescu Andreea
11.Comonita Ioana
12.Citea Gabriela
13.Anghel Roxana
14.Balcan Brindusa
15.Terteci Georgiana
16.Ilies Roxana
17.Popescu Adriana

Meciurile incep sambata, 18 aprilie, incepand cu ora 10.00 in complexul sportiv Arcul de Triumf. Programul complet poate fi accesat AICI.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile