Saturday 15th August 2020,
Federatia Romana de Rugby

Controversa istorica – A fost sau nu inainte intentionat la Campese?

28 aprilie 2015 #RWC2015

Unul din momentele de neuitat care s-au petrecut la a doua ediție a Cupei Mondiale de rugby, ediția 1991, a fost faza din finala desfășurată pe Twickenham din Londra, între Australia și Anglia. În repriza secundă, în minutul 65 mai exact, australienii conduceau cu 12-3. O șarjă ofensivă a gazdelor a adus balonul în apropierea terenului de țintă al cangurilor.

Flankerul Peter Winterbottom a pătruns, iar în lateral a apărut ca om de pasă Rory Underwood. Înaintașul a sesizat oportunitatea și a pasat spre colegul său din linia de treisferturi. Pe traiectorie a intervenit însă legendarul și controversatul David Campese, care a comis înainte.

La latitudinea arbitrului a rămas judecata dacă gestul aripii australiene a avut element intențional sau nu. Până la urmă galezul Derek Bevan s-a temut de o decizie capitală și a acordat doar lovitură de pedeapsă. Englezii au venit cu argumente și au încercat să îl convingă pe Bevan să le acorde eseul de penalizare, însă fluierașul a rămas ferm pe poziție.

S-a făcut 12-6 în urma acestei faze, rezultat care avea să rămână neschimbat pe tabela de marcaj, până la final. Australia câștiga a doua Cupă Mondială pentru o echipă din emisfera sudică, după ce vecina Noua Zeelandă triumfase în urmă cu patru ani.

Revenind la faza cu pricina, aceasta a generat, cum era și normal, discuții interminabile. Interpretările au fost multiple, atât pro cât și contra deciziei luate de Derek Bevan. Arbitrul galez și-a văzut însă mai departe de carieră, fiind la un moment dat deținătorul recordului în materie, cu 44 de meciuri pe scena internațională.

De numele lui Bevan se mai leagă și o curiozitate interesantă, el fiind singurul arbitru din lume care a condus două meciuri consecutive la Cupa Mondială. După finala cu cântec de pe Twickenham, lui i s-a încredințat și meciul de deschidere de la ediția 1995 a Cupei Mondiale, când Africa de Sud s-a impus cu 27-18 în fața aceleiași Australia.

Bevan a debutat ca arbitru internațional în 1984, la un meci între Italia și România, iar în carieră a oficiat la trei ediții ale turneului final de Cupa Mondială (1991, 1995 și 1999).

Forțând oarecum limitele comparației, finala pierdută de Anglia în fața Australiei are o istorie asemănătoare cu finala Cupei Mondiale de fotbal, ediția 1986. Atunci fiii Albionului au câștigat după prelungiri în fața Republicii Federale Germane cu 4-2, printr-un gol validat de tușierul sovietic Tofik Bahramov (de origine azeră). Nici până în ziua de azi nu se știe cu precizie dacă balonul trimis de Hurst sub bara transversală a căzut pe linia porții, sau dincolo de acest marcaj…

1,896 total views, 2 views today

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l!

1 Comment

Leave A Response